Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali imate težave z roženico?

Ali imate težave z roženico?
V novem blogu dr. sc. Maje Pauk Gulić izvedite, katere so najpogostejše bolezni roženice in kako se zdravijo
Ali ste v zadnjem letu že bili pri treh oftalmologih in dveh optometristih in nihče vam ni predpisal dobrih očal? Ali so vam očala bila dobra 3 mesece, zdaj pa spet z njimi ne vidite? Svetloba se vam razsipa in vas vse več moti, posebej pri nočni vožnji?

Mogoče imate bolezen rožnice, ki se imenuje keratokonus in je čas, da opravite detajlne posnetke reliefa roženice t. im. tomografske posnetke s pomočjo aparata pentacam. Pentacam v nekaj sekundah naredi 100 posnetkov roženice in da natančnejše informacije o debelini, obliki in ukrivljenosti vaše roženice.
 
Kaj je keratokonus?

Keratokonus je bolezen rožnice, ki se v našem podnebju pojavlja 4-5x pogostejše pri mlajših moških, kot pri ženskah. Simptomi se najpogostejše pojavljajo v starosti od 12-25 let. To je degenerativna, nevnetna bolezen, pri kateri zaradi šibkosti med vlakni kolagena pride do progresivnega stanjšanja roženice, ki dobiva konusno obliko. Vid je vse šibkejši, dioptrija je nestabilna in se pogosto spreminja, svetloba pa pacienta moti več kot običajno.

Keratokonus se zdravi na več načinov, odvisno o stopnji bolezni in se v začetnih stadijih lahko nosijo samo dioptrijska očala ali še boljše poltrde in trde kontaktne leče. Za progresivne keratokonuse se priporoča metoda „fiksacije roženice“ ali poskusa „zamrzovanja“ v stadiju, v katerem je trenutno roženica z metodo cross linking, ki je metoda stabilizacije roženice s pomočjo vitamina B- riboflavina in ultravijolične svetlobe. Na ta način se krepijo kolagenska vlakna v roženici in se upočasni napredek bolezni. V najtežjih primerih, ko je roženica zamegljena in je, kot 30-% manjši vid se priporoča transplantacija roženice. 

Padlo vam je nekaj v oko, ste ga izpirali, vas žuli, rdeče je in vas moti…Ali ste se zbudili z rdečim očesom in občutili hudo bolečino? Ste poskusili sneti leče in ste opraskali oko, zdaj vas boli, vid vam je zamegljen? Ali vam je otrok „potisnil“prst v oko?

Najverjetneje je v vseh 4 primerih prišlo do poškodbe površja roženice in je prišlo do praske - erozije. Če niste vedeli, roženica je izjemno bogato inervirano tkivo, čigava poškodba je zelo neprijetna in boleča. Pri površnih poškodbah roženice se pojavlja rdečilo očesa, solzenje, občutek žuljenja in tujka, zamegljen vid in občutljivost na svetlobo. Pogosto se pojavi edem in rdečilo vek zaradi iritacije. Nujen je oftalmološki pregled, da se predpiše lokalna antibiotska terapija in cikloplegika, da se prepreči morebitna infekcija in njene možne komplikacije ter se olajša bolečina. Svetuje se pogosto vlaženje očesa z umetnimi solzami in geli za mazanje in regeneracijo epitela, kaj pomaga pri celjenju, pacientu pa se 2-3 dni zapira oko s povojem, ker se na ta način zmanjša bolečina in nelagodje. Čeprav je to izjemno nelagodno stanje, praviloma odrgnine hitro celijo – epitel ima zelo močno in hitro moč regeneracije, tako, da vsa erozija zaceli čez 2-3 dni.

5 zanimivih dejstev o roženici
  • Roženica je prosojni sprednji del očesa, zaščitna plast kupolaste oblike
  • Roženica je edino tkivo, ki nima krvnih žil
  • Ima izjemno sposobnost regeneracije in površinskih poškodb v 48 ur
  • Laserska odprava dioptrije se izvaja na roženici. Transplantacija roženice pri keratokonusu je ena izmed najuspešnejših transplantacij tkiv in organov v medicini sploh 
 
 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: