Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali nosečnice lahko opravijo poseg laserske odprave dioptrije?

Ali nosečnice lahko opravijo poseg laserske odprave dioptrije?
Optimalno načrtovanje laserske odprave dioptrije pri ženskah, ki načrtujejo nosečnost, je 2-3 mesece pred nosečnostjo ali po stabilizaciji menstrualnega ciklusa po porodu. 
Med nosečnostjo žensko telo gre skozi veliko hormonskih sprememb, ki omogočajo nemoten rast in razvoj otroka. Hormonske spremembe vplivajo na vse organe, pa tudi oči. Zaradi veliko hormonskih sprememb med nosečnostjo pride do zvišanega zastajanja tekočine v organizmu, ki lahko pri majhnem odstotku žensk pripelje do rahle otekline roženice (prozorni sprednji del očesa) in rahlega povečanja debeline in spremembe ukrivljenosti roženice. Prav tako se tekočina lahko zbira v človeški leči (ki je običajno za zenico). Oteklina zgoraj naštetih struktur očesa posledično lahko vodi do sprememb dioptrije, lahko pa tudi pripelje do pojava rahle kratkovidnosti ali poslabšanja obstoječe dioptrije. Opažene so tudi spremembe v astigmatizmu (cilindru), zelo redko pa se javlja tudi daljnovidnost. Hormonske spremembe vodijo tudi do sprememb v solznem filmu, ki se kažejo kot občutek suhega očesa, pogosta pordelost oči in pekoč občutek v očeh ter nezmožnost, da nosijo kontaktne leče. Glede na to, da so spremembe hormonske, pri veliki večini žensk pride do normalizacije stanja po porodu in prenehanju dojenja.

Nosečnost lahko vpliva tudi na potek obstoječih očesnih bolezni, kot sta diabetična retinopatija in glavkom kot najpogostejših očesnih bolezni, ki se lahko poslabšata med nosečnostjo. Pomembno je omeniti pojav preeklampsije/eklampsije kot bolezni, ki je zlasti v zvezi z nosečnostjo, ki lahko pri določenem številu nosečnic lahko povzroči spremembe v krvnih žilah v očesu zaradi visokega krvnega tlaka in pripelje do ishemičnih sprememb zaradi nezadostne dobave kisika in hranilnih snovi in celo krvavitve v očesnem ozadju.

Laserska odprava dioptrije spada v elektivne posege (poseg, ki lahko počaka), zato je priporočljivo, da se ne izvaja med nosečnostjo in dojenjem, ko se izvajajo samo posegi, ki so nujni za ohranjanje zdravja in življenje matere in otroka.

Optimalno načrtovanje laserske odprave dioptrije pri ženskah, ki načrtujejo nosečnost, je 2-3 mesece pred nosečnostjo ali po stabilizaciji menstrualnega ciklusa po porodu. Če imate kakršnokoli vprašanje v zvezi z lasersko odpravo dioptrije in nosečnostjo, naš profesionalni tim vam je na voljo za posvetovanje v naši Kliniki.

dr. Maja Bohač, voditeljica Oddelka za refraktivno kirurgijo
X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Autor: X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: