Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali se glavkom lahko zdravi z marihuano?

Ali se glavkom lahko zdravi z marihuano?
Dejstvo je, da uporaba kanabinoida (THC) res zniža očesni pritisk. Toda znižanje traja 3-4 ure po uživanju marihuane. Ker je glavkom  obolenje, ki zahteva 24-urno znižanje očesnega pritiska, marihuana bi se morala uživati vsaj 6 krat dnevno. 
Vprašanje, ki so ga pacienti, ki imajo težave z glavkomom oz. očesnim pritiskom, zastavili večkrat. To se posebej aktualiziralo v zadnje čase, ko je medicinska marihuana oz. njeni produkti, ki jih imenujemo kanabinoidi, označena kot možna terapija za glavkom.
 

Kaj je glavkom?

 
Glavkom je bolezen očesnega živca, ki se pojavlja kot posledica nereguliranega očesnega pritiska. Če se ne zdravi, lahko pride do trajne izgube vida. Vsako leto je v svetu zabeleženo 5,5 milijonov novih primerov zbolelih. Glavkom je eden izmed najpogostejših vzrokov slepote, ko govorimo o boleznih očesnega živca. Obstajata dve osnovni obliki glavkoma.
 
Do glavkoma zaprtega zakotja pride zato, ker med stranskim delom šarenice in prednjim delom očesa (roženica) pride do stika in prekatna vodica ne more doseči majhnih drenažnih kanalov na robu med njimi. Tako pride do dodatnega pritiska na očesni živec, ki postopoma postaja šibkejši in se na koncu lahko popolnoma ugasne.
 
Glavkom odprtega zakotja je v glavnem urejene anatomske strukture in stvarni vzrok te vrste glavkoma, ni jasen. Za zdravljenje glavkoma se uporabljajo kapljice in laser kot dodatna terapija. Končna terapija, če je treba, je operativni poseg. Od registracije medicinske marihuane se zastavlja veliko vprašanj o njenem delovanju in mogoči uporabi v zdravljenju glavkoma. To se najprej nanaša na paciente, ki imajo lokalne in sistemske pojave pri uporabi antiglavkomskih kapljic. 
 
Kljub vsemu zaenkrat Ameriška oftalmološka akademija ni uradno priznala in ne priporoča uživanje marihuane za zdravljenje glavkoma
 
Dejstvo je, da uporaba kanabinoida (THC) res zniža očesni pritisk. Toda znižanje traja 3-4 ure po uživanju marihuane. Ker je glavkom  obolenje, ki zahteva 24-urno znižanje očesnega pritiska, marihuana bi se morala uživati vsaj 6 krat dnevno. To lahko pripelje do ekscitiranosti pacienta, včasih zmanjšanja sposobnosti dela na strojih in upravljanja z motornimi vozili.
 
Uporaba marihuane lahko negativno vpliva na paciente, ki imajo težave s srcem. Namreč, marihuana zniža očesni pritisk, ampak tudi zniža krvni tlak in lahko pripelje do hitrega utripanja srca t. im. palpitacije. Kajenje marihuane zniža krvni tlak in na ta način poslabša obtok krvi v okolici vidnega živca. Ker je tudi to eden izmed dejavnikov tveganja za nastanek glavkoma, se njeni pozitivni učinki za znižanje očesnega pritiska izničijo. V vsakem primeru zaenkrat zdravniki ne priporočajo kajenja ali uživanja marihuane na „recept“.

dr. Morena Gavrić, subspecialistka za glavkom
X2 dr. Morena Gavrić

Autor: X2 dr. Morena Gavrić

Subspecialist za glavkom

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: