Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali ste vedeli, da je prvi znak staranja pojav gubic okoli oči?

Ali ste vedeli, da je prvi znak staranja pojav gubic okoli oči?
Postopek vbrizganja Botoxa traja nekaj minut, je relativno neboleč, popolni učinek se pa vidi že po 5 do 7 dni. Tretma se lahko ponavlja neštetokrat, potrebno je, da zdravnik določi ustrezen časovni razmik med tretmajema. 
Nežna koža okoli oči je del našega obraza, na katerem se pojavljajo prvi znaki staranja. Obstaja rek, ki pravi, da so oči ogledalo naše duše in res, tisto, kaj najprej opazimo pri osebi, so njene, ali njegove oči. Lahko nam odkrijejo veliko tega, vključujoč tudi starost osebe. Prvi znaki staranja so pojav suhe kože, pojav drobnih gubic in neelastičnost kože, posebej v predelu spodnjih vek. Postopno se razvijajo gubice tudi na področju zunanjih robov oči t. im.“smejalne” gubice. Kako koža izgublja svojo elastičnost, se javlja tudi občutek presežka gornje in spodnje veke.
 
Koža okoli oči je najtanjša in najobčutljivejša na celem obrazu. Vsebuje zelo majhno količino lojnih žlez ter vlakna kolagena in elastana. Na kožo okoli oči vpliva tudi 22 mišic v nenehnem gibu ter 10 000 mežikov dnevno. To je razlog, zakaj se na področju okoli oči javljajo prvi znaki staranja. Pretirano izpostavljanje soncu tudi prinese hitrejšemu staranju.
 
Zahvaljujoč tehnološkim dosežkom danes so nam na voljo številne operativne in neoperativne metode, ki povrnejo svež in mladosten videz v predelu okoli oči. Najbolj znani tretma proti gubic za področje okoli oči je Botox. Botox ali botulinum A toksin je substanca sintetizirana iz bakterije Clostridium botulinum. Toksin se prečisti in vbrizga v mišico obraza, povzroča začasno paralizo mišic, tako da blokira prenos impulzov do živcev in na ta način pride do bolj zglajenega površja kože. Paraliza traja 3-6 mesecev, potem se mišica vrne v prvotno obliko, gubice pa se povrnejo. Če se postopek redno izvaja, na mlajših obrazih (do 40 let starosti) lahko pride do trajnega izginotja gubic, ker se koža obnavlja na gladkem ozadju in na ta način gubica izgine.
 
Postopek vbrizganja Botoxa traja nekaj minut, je relativno neboleč, popolni učinek se pa vidi že po 5 do 7 dni. Tretma se lahko ponavlja neštetokrat, potrebno je, da zdravnik določi ustrezen časovni razmik med tretmajema. Stranski učiniki uporabe Botoxa so zelo redki. Lahko se pojavi hematom, podplutba, rdečina, začasna šibkost okoliških mišic, izguba kontur in povešenost kože, ampak ti so stranski učinki kratkotrajni. Aplikacija botoxa se ne sme aplicirati v primeru alergije na sestavine zdravila ali v primeru infekcije na mestu vbrizganja.
 
Aplikacija Botoxa je eden najučinkovitejših in najpopularnejših estetskih tretmajev za umikanje gubic okoli očes. Tretma je še 2002 odobrila ameriška organizacija Food and Drug Administration (FDA), ki kontrolira kakovost in varnost hrane in zdravil. Iz leta v leto se uporaba Botoxa povečuje.

dr. Ivana Romac Coc, spec. oftalmolog

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: