Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali ste vedeli, da se z operacijo katarakte oz. sive mrene, za vedno lahko znebite očal?

Ali ste vedeli, da se z operacijo katarakte oz. sive mrene, za vedno lahko znebite očal?
Za pacienta, prav tako tudi zdravnika, je nepopisen občutek sreče in nove dimenzije življenja, ki se pridobi po posegu katarakte in več letnega nošenja očal. Včasih se lahko navadimo na pomanjkljivosti in pripomočke, s katerimi jih popravljamo, brez, da ne mislimo o boljšem, kar iz strahu kar iz nevednosti.
Siva mrena ali katarakta je zameglitev očesne leče, ki lahko pripelje do slabšanja vida, zameglitve vida, pojavov dvojnih slik, izgube kontrasta, poslabšanega branja časopisov in knjig, na koncu pa lahko tudi zmanjša kakovost življenja.

Z operacijo katarakte se odstrani neprosojna leča (mrena) in vgradi bistra, prozorna, umetna leča. Gre za manjši operativni poseg, ki traja 10 minut in se opravi z lokalno anestezijo z dajanjem anestetikov v oko. Poseg je popolnoma neboleč, varen in učinkovit.

Če se pacient odloči za vgradnjo t. i. multifokalnih leč, ali leč z razširjenim razponom vida (Symfony leča), po posegu lahko bere brez očal, se lahko brije, liči, normalno dela na računalniku, pelje avto, gleda TV, se ukvarja s športom in opravlja vse vsakdanje dejavnosti – brez strahu, da bi se spotaknil, padel ali ne opazil predmetov, ki so mu na poti ipd.!
 
Vsaj prejšnji teden sem operiral 56-letno pacientko, ki je imela katarakto in visoko kratkovidnost (minus 9.00 na desnem in minus 6.00 dioptrije na levem očesu). Od otroštva je nosila očala za daljavo, zadnjih 10 let pa tudi očala za bližino. Pacientka ima še nekaj let do upokojitve, se ukvarja s pisarniškim delom ter veliko časa dela za računalnikom, se je odločila za vgradnjo Symfony leč. Po včerajšnji kontroli pacientka je navdušena z rezultatom. Komaj po 6 dneh dobro vidi na bližino in t. i. srednjo oddaljenost (računalnik, kontrolna plošča v avtu itn.) in na daljavo. Po njenih besedah se ne spomni, da bi v življenju tako bistro videla okolje okoli sebe. Že nekaj dni po posegu se vrnila vsakdanjim dejavnostim, jutri pa se gre nazaj v službo.

Zelo pogosto ima pacient lahko dodatne težave, kot je npr. astigmatizem (dioptrijska napaka očesa, ki je posledica nepravilne zakrivljenosti roženice). V tem primeru je treba vgraditi torično lečo, da pacient po posegu ne uporablja več očal.

Danes je na kontrolnem pregledu bil 44 –letni gospod, ki je začetek septembra operiral katarakto na desnem, čez teden dni tudi na levem očesu. Tudi ta pacient je imel visoko kratkovidnost (-6,00 in -8.00 dioptrije), poleg tega pa je na desnem očesu imel tudi 3 dioptrije astigmatizma.
Gospod je zelo aktiven, veliko dela in si je želel odpraviti sivo mreno in prav tako tudi dioptrijo z enim posegom. V desno oko smo mu vgradili Symfony torično lečo (za težave astigmatizma), v levo oko pa Symfony lečo, ker na tem očesu ni imel astigmatizma. Rezultat – pacient je v Kliniko Svjetlost prišel s 3 težavami – s katarakto, kratkovidnostjo in astigmatizmom – odšel pa popolnoma “pozdravljen”!

V obeh primerih sta pacienta bila mlajša, kar nam ukazuje, da katarakta ni nujno povezana s starostjo. Pacienta sta bila kratkovidna (miopija ali minus dioptrija), ampak navedene leče se lahko vgradijo tudi, če ste daljnovidni (hiperopija ali daljnovidnost). Pacienti z minus dioptrijo pogostejše in bolj zgodaj dobijo sivo mreno, poseg pri njih pa je zahtevnejši iz več razlogov (večje oko, vprašanje natančnega izračuna, stanje očesnega ozadja (fundusa), stabilnost leče itn.), zato smo tudi navedli prav takšne primere.

Za pacienta, prav tako tudi zdravnika, je nepopisen občutek sreče in nove dimenzije življenja, ki se pridobi po posegu katarakte in več letnega nošenja očal. Včasih se lahko navadimo na pomanjkljivosti in pripomočke, s katerimi jih popravljamo, brez, da ne mislimo o boljšem, kar iz strahu kar iz nevednosti. Ravno zaradi tega smo mi tukaj za vas, da vam vsak teden, v naših blogih, tim Klinike Svjetlost približa rešitve za vaše oftalmološke težave!
 
dr. Ante Barišić, spec. oftalmolog, voditelj Oddelka za katarakto/ sivo mreno
 
X2 dr. Ante Barišić

Autor: X2 dr. Ante Barišić

Kirurg sprednjega očesnega segmenta

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: