Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste, da je slabšanje vida lahko povezano s stresom?

Ali veste, da je slabšanje vida lahko povezano s stresom?
Stres lahko vpliva na slabšanje vida. Dokazalo se namreč, da izpostavljenost povečani stopnji stresa lahko pripelje do osrednje serozne retinopatije. Ta bolezen je bolj verjetna za mlajše moške osebe, ki so pod stalnim stresom. 
Stres povzroča veliko težav z duševnim zdravjem, po navadi pa je obtožen v tistih primerih, kjer ni jasna razlaga za nastanek nekaterih bolezni. Vsi mi iz svoje lastne izkušnje lahko potrdimo, da stres ni prijeten in se ga je bolje izogibati, kolikor je to mogoče.
 

Bolezni povzročene stresom

Nekatere bolezni so dejanski povezane s stresom, nekatere od njih so: spremembe na koži, kot so akne ali psoriaza, potem prebavne motnje v vseh možnih oblikah in tudi kardiovaskularne bolezni in na koncu maligne bolezni.
 

Stres in vid

Stres lahko vpliva na poslabšanje vida.  Dokazano je namreč, da lahko izpostavljenost povečani stopnji stresa pripelje do osrednje serozne retinopatije - bolezni, označeni s nabiranjem tekočine v središču mrežnice - rumene pege. Ta bolezen je bolj verjetna za mlajše moške osebe, ki so pod stalnim stresom.
 

Simptomi osrednje serozne retinopatije

Simptomi so običajno zelo značilni – pojav okroglih madežev v centralnem delu vida, ki je vedno na istem mestu. Pacijenti so nam opisali, da so videli tudi popačeno sliko, ki je lahko tudi zmanjšana ali težave pri razlikovanju barv. To stanje predstavlja težave pri branju in pri drugih dejavnostih, ki drugače zahtevajo dober vid. Za potrditev te diagnoze je treba narediti OCT preiskavo. V Specijalni bolnici za oftalmologijo Svjetlost uporabljamo najmodernejšo OCT napravo (Swept source OCT) ki omogoča zaznavanje najbolj subtilnih sprememb v očesu.  To omogoča lažje sledenje bolezni s primerjavo starejših posnetkov med spremljanjem bolezni.
 

Potek bolezni

Ta bolezen lahko gre spontano mimo, ampak lahko tudi potraja dlje časa in zato se svetuje uporaba neinvazivne terapije (uporaba kapljic in diuretikov). Tudi kljub zdravljenju to stanje lahko potraja več mesecev. Vkolikor potraja več kot šest mesecov, potem govorimo o kronični obliki bolezni in potem se razmišlja o nekaterih drugih, bolj intenzivnih oblikih zdravljenja. V tem primeru se lahko uporablja lasersko zdravljenje, s katerim se obdela mesto čez katero tekočina vstopa skozi rumeno pego, po tem pride do hitrega umika tekočine in izboljšanja vida. Danes obstajajo zelo učinkovita zdravila pod nazivom anti-VEGF, ki zmanjšujejo krvavitve in odtekanje tekočine pod makuloter in izboljšujejo vid. V redkih primerih, kljub vsem oblik zdravljenja ni mogoče v celoti doseči popolni umik tekočine v rumeni pegi, ampak gre za zelo mali odstotek pacientov.
 

Nasveti za preprečevanje

Dejstvo je, da za to bolezen obstaja zdravilo. Vendar pa je treba zaradi dolgega trajanja bolezni preprečiti njeno nastajanje – kontrolirati stres. Naš nasvet je, da ne skrbite za stvari, katerih ni mogoče spremeniti. Težko je izogniti se stresu, vendar je treba poskusiti. V nekaterih primerih je treba narediti spremembo v svojem okolju in na ta način poskusiti zmanjšati stres.
 
 
dr. Marko Vlašić, spec. oftalmolog
 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: