Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste, kaj je rumena pega oziroma makula?

Ali veste, kaj je rumena pega oziroma makula?
Rumena pega ali makula je center očesa, mesto najostrejšega vida pri človeku. Nahaja se na ozadju očesa. Živci rumene pege so bogati s pigmenti luteinom in zeaksantinom, ki makuli daje rumenkast videz. 
Rumena pega ali makula predstavlja mesto najostrejšega vida pri človeku. Gre za center našega očesa, ki se nahaja na ozadju očesa in je velika približno 5 milimetrov. Rumena pega je del notranjega očesnega sloja, ki se imenuje mrežnica.

Mrežnica je izrastek možganov, saj je sestavljena iz živčnega tkiva oziroma živcev. Rumena pega od celotne mrežnice ima največjo koncentracijo živcev, imenovanih fotoreceptorji. To je razlog, zakaj je to mesto, s katerim najbolj razvidno vidimo. Fotoreceptorji so majhni živci, ki prejemajo svetlobo, ki vstopa v oko in se pretvori v električni impulz, ki potuje v možgane, s katerim mi dejansko vidimo. Pravi se, da z očmi gledamo, ampak z možgani vidimo.

Živci rumene pege so bogati s pigmenti luteinom in zeaksantinom, ki makuli daje rumenkast videz in prav zaradi tega je dobila ime rumena pega. Da bi se zagotovil jasen vid, rumena pega mora biti zelo učinkovito organizirana. V zelo majhnem območju od vsega nekaj milimetrov so na milijone drobnih živcev, ki pretvarjajo svetlobo v električni impulz. Ta proces zahteva veliko energije in kisika.
 

Bolezni rumene pege ali makule

Na žalost to je tudi eden od razlogov, zakaj se v rumeni pegi dogajajo degenerativni procesi, ki vodijo k oslabitvi vida, še posebej po 50. letu starosti. Bolezni rumene pege so številne, a lahko so: degenerativne, vnetne, žilne, avtoimunske in druge različne narave. Pogosto različne sistemske bolezni poškodujejo rumeno pego, vendar največ težav povzroča degeneracija rumene pege – bolezen, ki je povezana s starostjo in se pojavnost povečuje s staranjem populacije.

Degeneracija rumene pege je bolezen, ki se običajno pojavi po 50. letu starosti in se domneva, da ima več kot 30 % ljudi starejših od 75 let, neko obliko te bolezni. Pojavnost te bolezni je v velikem zamahu zaradi hitrega staranja prebivalstva in se predvideva, da se bo število bolnikov in zdravljenja te bolezni povečalo v prihodnjih letih.
 

Simptomi degeneracije rumene pege ali makule 

Tako kot pri vseh boleznih rumene pege oseba opaža slabljenje vida, otežano branje, zmanjšano orientacijo v prostoru, oseba ne vidi črte lica. Preprosto prihaja do pojav slabljenja centralnega vida, širina vidnega polja pa ostaja enaka. Zaradi vsega omenjenega in dejstva, da se na oftalmološkem pregledu bolezen lahko odkrije v pravem času, svetuje se narediti pregled rumene pege v okvirju oftalmološkega pregleda po 40. letu starosti.

Zgodnje oblike degeneracije rumene pege lahko upočasni uporaba vitaminskih kapsul do 30 %, medtem ko se napredne oblike uspešno zdravi z zdravili pod nazivom antiVEGF skupine. Zdravila se uporabljajo v obliki injekcije v oko (aplikacija injekcije ni boleča).

Zelo pogosto, če prihaja do bolezni na samo enem očesu, oseba ne opazi spremembe, ker je drugo oko dobro delujoče. Zato je pomembna redna samokontrola vida, kjer se vsako oko testira posebej, pri čemer se drugo oko zapira. Ta preprosti samopregled se lahko opravi kjerkoli in kadarkoli in lahko zelo veliko pomaga pri odkrivanju bolezni v zgodnji fazi.

Tako imenovana Amslerjeva mrežica je tudi preprosto orodje, ki lahko zazna bolezni rumene pege, a gre za preprosto pravilno redno mrežo na papirju, v katero oseba gleda. Če je rumena pega zdrava, oseba vidi ravne črte, medtem ko oseba z boleznijo rumene pege vidi popačeno črto.

Torej, da bi ohranili našo rumeno pego, je treba, še posebej po 40. letu starosti, narediti detajlni oftalmološki pregled, čeprav tudi preprosti testi, narejeni v domačih razmerah, lahko pokažejo številne bolezni rumene pege in se tako še ob času poišče pomoč retinologa.

dr. Ivan Boras, spec. oftalmolog, Oddelek za retino/mrežnico Klinike Svjetlost 
 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: