Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste, kaj UV žarki delajo vašim očem in kako se pravilno zaščititi?

Ali veste, kaj UV žarki delajo vašim očem in kako se pravilno zaščititi?
Sčasoma lahko sončni žarki povzročijo resne poškodbe oči in okoliške kože vek ter lahko povzročijo izgubo vidne ostrine, razvoj katarakte, makularne degeneracije in raka na vekah.
Pravijo, da so oči ogledalo duše in najpomembnejše čutilo.
Pravijo, da je jezik ljubezni v očeh (Phineas Fletcher). 😊
 
Preprosta dnevna zaščita in nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da ohranite svoje oči in občutljivo kožo okoli njih.
Sčasoma lahko sončni žarki povzročijo resne poškodbe oči in okoliške kože vek ter lahko povzročijo izgubo vidne ostrine, razvoj katarakte, makularne degeneracije in raka na vekah.

Ultravijolični A (UVA) in ultravijolični B (UVB) žarki sončne svetlobe so močni, nevidni žarki z valovno dolžino, ki je krajša kot vidna svetloba. Povezujejo se z razvojem katarakte, tumorjih na vekah ter imajo pomembno vlogo pri razvoju makularne degeneracije.  Poleg tega so odgovorni za prezgodnji razvoj gub, dehidracijo in staranje kože okrog oči, pordelost in opekline.

Če so vaše oči izpostavljene preveliki količini UV sevanja v kratkem obdobju, na očesnem površju se lahko razvije fotokeratitis. Simptomi so bolečina, rdeče oči, občutek tujka, občutljivost na svetlobo in močno solzenje. Na srečo, kratko traja (nekaj dni) in navadno ne povzroča trajne poškodbe vida.
 
Dolgotrajna izpostavljenost UV sevanju in svetlobi krajših valovnih dolžin je lahko bolj resna. Znanstvene študije in raziskovanja kažejo, da izpostavljenost majhnim količinam UV sevanja v obdobju nekaj let povečuje možnost pojave katarakte. Katarakta je najpogostejši vzrok slepote, ki ga je mogoče zdraviti. Gre za progresivno zameglitev naravne leče, ki se v najmanj 10% primerov povezuje z UV žarki, posebej UVB.

Omenimo potem degeneracijo makule. Pogoste se imenuje tudi starejša ali senilna degeneracija rumene pege, nastane pa s kumulativno UV poškodbo mrežnice. Makula je področje najostrejšega vida in pacienti, ki imajo makularno degeneracijo pogosto navajajo, da ne vidijo „centra“ slika, ki je zamegljen, temen ali v celoti manjka. Eden je izmed glavnih vzrokov izgube vida pri osebah starejših kot 60 let.
 
Tumorji na vekah so najpogostejši na spodnji veki in se pojavljajo pri pacientih z anamnezo izpostavljenosti soncu, „najbolj razvpiti“ melanomi pa se redko pojavljajo in se povezujejo z intenzivnim izpostavljanjem soncu in opeklinami. Ko se zgodaj diagnosticirajo in zdravijo, karcinomi te vrste zelo dobro reagirajo na zdravljenje. Opozorilni znaki so tvorbe, ki krvavijo, nove pigmentirane lezije nejasnih robov, dolgotrajno vnetje vek in obstojno rdečilo oči, ki ne mineva in nerazložljiva izguba trepalnic.
 

Najboljša zaščita

Leče oziroma stekla, ki absorbirajo UV žarke, so najboljša zaščita. Priporočljivo je nositi sončna očala skozi celo leto, tudi v oblačnih dneh, ker tudi potem lahko UVA svetloba poškoduje oči. Stekla na sončnih očalih prihajajo v različnih odtenkih, od nevtralno sivih, zelenih ali rjavih, ki običajno ponujajo najlepšo sliko. Izberite barvo, ki vam najbolj ustreza, vendar pred nakupom preverite oznake in nalepke, da bi bili prepričani, da leče zagotavljajo ustrezno UV zaščito. Ne pozabite tudi na druge varnostne ukrepe, posebej v poletnih mesecih, kot so nošenje klobuka, uporabljanja kreme za sončenje in da se je treba izogibati bivanja na soncu v času od 10 do 16 ure. Pri nakupu sončnih očal pomembno je, da:

• imajo sposobnost absorbiranja in blokiranja 99-100% UVA in UVB svetlobe
• so dovolj velike, da bi zaščitile področja okoli oči in vek – čim več kože je prekrito, tem bolje
• so trajna in odporna proti udarcem
• imajo polarizirane leče, ki odpravljajo odseve, še posebej pri vožnji, na snegu ali morju.

Uživajte na soncu, snegu, morju, športu, v gledališču … v življenju in skrbite za svoje oči!!
Pravijo, da se ljubezen rodi, živi in umre v očeh (William Shakespeare). :-)

dr. Maja Pauk Gulić, spec. oftalmolog

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: