Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste, kako medicina rešuje težave s suhimi očmi?

Ali veste, kako medicina rešuje težave s suhimi očmi?
Za zdravljenje suhega očesa v večini primerov se priporočajo umetne solze 4-5 krat na dan, ki so na voljo v lekarnah. Za težje primere suhega očesa se lahko uporabljajo umetne solze, ki so gostejše, ali pa umetne solze v obliki gela ali masti.
V moderni refraktivni kirurgiji suho oko ne predstavlja več takšnih težav, kot je to bilo pred desetimi leti. Motnje solznega filma, ki so povzročene z lasersko odstranitvijo dioptrije, so danes minimalne in povzročajo zelo malo motenj v zgodnjem pooperacijskem obdobju. Sodobne metode laserskega odstranjevanja dioptrije, s katerimi se naredi roženični pokrov (flap), kot je to v primeru LASIK metode, ki se izvaja s femtosekundim laserjem, ublažijo simptome suhega očesa in nekatere raziskave kažejo, da je tudi trajanje motnje suhega očesa zmanjšano. Femtolaserji omogočajo personalizacijo velikosti in oblike roženičnega pokrova kot tudi samo pozicioniranje peclja roženičnega pokrova (ki služi kot most za prenos živčnih vlaken, ki so pomembne za normalni občutek na površju očesa), s katerim je bistveno zmanjšana primarna kirurška travma, s tem pa tudi jakost motenj suhega očesa. Sodobni tretmaji z excimer laserji oblikujejo pravilnejšo obliko roženice kot prej (pri nekaterih ljudeh še pravilnejšo, kot je bila njihova naravna roženica) kar veliko prispeva kakovostnejšemu solznemu filmu na površju očesa.
 
Po laserskem posegu odstranjevanja dioptrije vsak pacient ima začasno diagnozo suhega očesa. Pričakovano trajanje pooperacijskega suhega očesa je en mesec oz. mesec in pol. Po dveh mesecih občutek suhega očesa je zelo podoben občutku pri celodnevnem uporabljanju mehkih kontaktnih leč ali dolgotrajnega dela za računalnikom. V večini primerov suhe oči po laserski operaciji zdravimo z uporabo umetnih solz. Pri pacientih, ki so pred lasersko operacijo dlje časa uporabljali kontaktne leče zaradi položaja leče v očesu, je motena funkcija celic, ki proizvajajo mukozno plast solz. Pri takih pacientih se s testi lahko dokaže suhost očesa tudi po 6 mesecih. Vendar zelo malo ljudi to motnjo občuti v vsakdanjem življenju.
 
Za zdravljenje suhega očesa v večini primerov se priporočajo umetne solze 4-5 krat na dan, ki so na voljo v lekarnah. Za težje primere suhega očesa se lahko uporabljajo umetne solze, ki so gostejše, ali pa umetne solze v obliki gela ali masti. Priporoča se, da pacienti ne preživljajo veliko časa v klimatiziranih, zadimljenih in prašnih prostorih, če pa je tudi mogoče, da se zmanjša delo za računalnikom oz. da se med delom naredijo krajši premori. Prav tako se svetuje, da se zmanjša intenzivnost nošenja kontaktnih leč.

Dodaten pristop za lajšanje simptomov suhega očesa je ohranitev naravnih solz na površju očesu, čim dlje je možno. To lahko dosežemo z blokado drenažnih solznih kanalov. Na spodnjem robu našega očesa obstaja majhen kanal, ki odvaja presežek solz v nosu. Ta solzni kanal se lahko blokira s tankimi silikonskimi čepi (plagovi), ki se lahko tudi odstranijo, če je treba. Blokada solznih kanalov se opravi v opremljenih oftalmoloških klinikah, kot je naša. Postopek lahko pomaga pacientom, da se znebijo težav s suhim očesom.

dr. Maja Bohač, voditeljica Oddelka za refraktivno kirurgijo
X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Autor: X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: