Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste kako odpravljamo dioptrijo in astigmatizem?

Ali veste kako odpravljamo dioptrijo in astigmatizem?
Dioptrijo in astigmatizem odpravljamo tako da laserski žarek oblikuje površinski del roženice in odpravlja refrakcijsko napako in vas tako rešuje odvisnosti od očal in leč
 
Svetovna zdravstvena organizacija je uvrstila dioptrijo v kategorijo invalidnosti – kot odgovor na potrebe oseb z dioptrijo, ki so se vedno tako počutile. Na srečo je danes možno odpraviti to težavo hitro, efektivno in varno.
 
Vsako leto narašča število oseb, ki svoje težave z dioptrijo odpravljajo z laserskim posegom. Res je tudi to, da narašča število oseb z dioptrijo pa tako govorimo o „epidemiji“ kratkovidnosti. Znanstveniki so pred kratkim ugotovili razlog zakaj se to dogaja. Predvideva se, da se na leto več kot 2 milijonov ljudi znebi dioptrije z laserjem. Tako se laserska odprava dioptrije uvršča med najpogosteje izvajane posege, ki se izvajajo na željo pacienta, a stopnja uspešnosti samega posega je daleč najvišja (celo 97% po podatkih ameriške Agencije za hrano in zdravila).
 

Refrakcijske napake: kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem


Dioptrija predstavlja optično nepopolnost očesa oziroma nezmožnost očesa, da izostri sliko. Kratkovidne osebe jasno vidijo predmete v neposredni bližini, a so oddaljeni predmeti motni. V tem primeru slika pada pred mrežnico (notranje očesne opne, ki sprejema svetlobne dražljaje) in potrebujejo minus dioptrijo, da bi slika padla točno na mrežnico, in da bo ostra.

Daljnovidne osebe ne vidijo dobro niti oddaljenih predmetov niti predmetov v bližini: npr. ne prepoznajo osebe, ki se jim približujejo, ne morejo voziti brez očal ali gledati televizije ali če je slika motna tudi pri branju, delu z računalnikom, pisanju sporočil na mobilnem telefonu. V tem primeru slika pada za mrežnico in potrebujejo plus dioptrijo, da bo slika padla točno na mrežnico in da bo ostra.


KRATKOVIDNOST

DALJNOVIDNOST
Astigmatizem, imajo osebe ki jim postanejo oddaljeni predmeti in predmeti v bližini motni in s senco. Astigmatizem je prisoten v primerih nepravilno zakrivljene roženice.

ASTIGMATIZEM

Vse refrakcijske napake se lahko odpravijo s laserjem v samo enem koraku.
 

Več kot 90% oseb z dioptrijo so dobri kandidati za laser

Da bi lahko odpravili dioptrijo pomembno je opraviti obsežen pregled, v katerem bomo ugotovili, ali ste dober kandidat za lasersko odpravo dioptrije. Pogoji so da ste polnoletni, da se dioptrija ni spreminjala v zadnjem letu, da so roženica in ostali segmenti očesa zdravi in da je roženica dovolj debela. Zakaj? Dioptrijo in astigmatizem odpravljamo, tako da laserski žarek oblikuje sprednji del roženice in odpravlja refrakcijsko napako in za vedno odpravlja očala in leče.
 

Operativne metode 

LASIK je danes najpogosteje izvajana metoda odprave dioptrije in se v svetu šteje zlatim standardom za razliko od ostalih metod. Metoda se izvaja v kapljični anesteziji v dva koraka. V prvem koraku se oblikuje roženični preklopec (flap), a v drugem se oblikuje roženica s pomočjo excimer laserja. Ko excimer laser oblikuje roženico, rožnični preklopec se vrne v naravni položaj in se zaceli v nekaj ur po posegu. Hitro celjenje omogoča kvalitetno okrevanje očesa in vidne ostrine. Danes sta dostopne dve metodi oblikovanja roženičnega preklopca.
 
Prva metoda (starejši način) uporablja mehanični nož, ki se imenuje mikrokeratom za oblikovanje roženičnega preklopca. Modernejša metoda Femtosecond metoda uporablja drugačno vrsto laserja (femtosecon laser) za oblikovanje preklopca. 


Uporaba femtosecond laserja (FemtoLASIK) je poboljšala natančnost LASIK-a in zmanjšala kirurška tveganja LASIK-a za več kot tisočkrat. Hkrati je omogočila hitro okrevanje in zmanjšala pooperacijske nevšečnosti in možnost premikanja preklopca v prihodnosti.

FEMTOLASIK
  1. Oblikovanje roženičnega preklopca s femtocesond laserjem ali nožem
  2. laser oblikuje roženico
  3. preklopec se vrne nazaj
  4. preklopec se zaceli v nekaj ur po posegu 
 
Z LASIK metodo (ali z mehaničnim nožem ali femtosecond laserjem) se lahko odpravi dioptrija od – 10.00 do +6.00 pa tudi ±6.00 cilindrov astigmatizma.
 

Kaj lahko pričakovati med i po posegu?

Sam operativni poseg traja nekaj minut in se izvaja v lokalni, kapljični anesteziji. Držalo za veke drži oči odprte in preprečuje trepetanje, a laser je popolnoma računalniško voden. Najpogosteje se poseg izvaja na obe očesi hkrati. Večina pacientov ima popolno vidno ostrino že znotraj 24 ur po posegu! Pacienti lahko začnejo delati tretji dan po posegu, a 7 dni po PRK metodi. V prvih dneh je potrebno kapati antibiotske kapljice in umetne solze, a kasneje samo umetne solze.

dr. sc. Maja Bohač, spec. oftalmolog, voditeljica Oddelka za refraktivno kirurgijo 
 
 
X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Autor: X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: