Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste, kako opazite, da vaš otrok ima težave z vidom?

Ali veste, kako opazite, da vaš otrok ima težave z vidom?
Če pravočasno opazimo simptome, ki kažejo na motnje z vidom, večje so možnosti, da se uspešno odpravijo, saj se vid pri otrocih razvija do otrokovega osmega leta.
Nekateri od simptomov, ki kažejo, da otrok mogoče ima težave z vidom, so:
  • ne spremlja staršev ali predmetov, s katerima mu želimo spodbuditi pozornost
  • pretirano približuje stvari
  • škili na oko
  • pomiki očesa so v neskladju ali imajo nepravilni položaj (škilavost)
  • bela zenica, intenzivno solzenje in glavobol.

Kdaj je pravi čas za očesni pregled?

Mi oftalmologi pogosto poudarjamo, da otrok nikoli ni premajhen za očesni pregled. Pregled je vedno prilagojen starosti otroka. Če opazite omenjene simptome, otroka takoj naročite na pregled pri otroškem oftalmologu. Na Hrvaškem je obvezno opraviti očesni pregled otroka do 4. leta starosti. Če se pravočasno ugotovijo določene motnje z vidom so možnosti zdravljenja boljše, saj se vidne funkcije razvijajo do 8 leta življenja.

Najpogostejše bolezni in motnje vida pri otrocih

Vsi otroci so pri rojstvu kratkovidni oz. slabše vidijo na daleč. Če se oko pravilno razvija, do začetka šole dioptrija pride do nule. Med najpogostejše motnje vida pri otrocih sodi slabovidnost (amliopija ali leno oko). To je obdobje, ko se možgani učijo gledati, saj pravimo, da s pomočjo oči gledamo, z možgani pa vidimo. Pri slabovidnosti možgani več uporabljajo oko, na katerega otrok boljše vidi in zanemarja drugo oko, ki se zaradi tega ne razvija pravilno. Zdravljenje slabovidnosti se opravlja z zapiranjem dominantnega očesa, več ur na dan po nasvetu zdravnika, kako bi se potaknila uporaba slabše razvitega očesa.

Škilavost (strabizem) je motnja v gibčnosti in položaju očesa, ki tudi povzroča slabovidnost, saj možgani zanemarjajo oko, ki ni v pravilnem položaju. Pravimo, da oseba gleda „v križ“. V takih primerih se z operacijo oko vrne v pravilni položaj in se začne z zdravljenjem slabovidnosti. Pri otrocih se, kot pri odraslih, lahko pojavi kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem (nepravilno zaobljena roženica).

Kako pravočasno nošenje očal lahko izboljša stanje?

Če otrok ima nekorigirano dioptrijo, možgani dobivajo motno sliko in oko se ne razvija pravilno. Ko se otrok rodi, on še ne zna gledati in se možgani tega morajo naučiti. To je možno edino, če otrok ima čisto in jasno sliko. Večina otrokov dobro sprejeme, da morajo nositi očala, saj z njimi vidijo boljše. Očala morajo biti prilagojena otroku, biti udobna in da niso lomljiva. Zaželeno je, da otrok sodeluje pri izbiri očal, a v določenih primerih pomaga tudi, da starši začnejo nositi očala. Praviloma se vse dioptrije pri otrocih lahko rešijo z nošenjem očal. V redkih primerih (ko je razlika v dioptriji med očesi zelo velika) se morajo nositi kontaktne leče. Leče, čeprav imajo določenih prednosti, niso prava izbira za otroke, ker zahtevajo visoko stopnjo higiene in določeno stopnjo veščine. Če je dioptrija stabilna vsaj eno leto, je laserska odprava dioptrije možna po 18 letu.

Kaj če simptomov ne opazimo pravočasno?

Če se slabovidnost ne opazi pravočasno in ne zdravi do 8. leta starosti, kasneje se ne more popraviti z nobeno metodo. Oseba, ki ima izraženo slabovidnost, nima stereo vida (občutek globine prostora), kaj lahko povzroči motnje v vsakdanjem življenju. Pri otrocih, ki imajo škilavost, je treba z operacijo obe očesi pripeljati v isti položaj, da jih otrok lahko pravilno uporablja. Otrok se tudi lahko rodi z mreno, ki jo je treba čim prej operirati in omogočiti pravilen razvoj vida.

doc. dr. sc. Ivana Mravičić, subspecialist strabologije in otroške oftalmologije
X2 prof.dr.sc. Ivana Mravičić

Autor: X2 prof.dr.sc. Ivana Mravičić

Kirurg strabolog
Plastična kirurgija

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: