Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste kako se zdravi slabovidnost – najpogostejša motnja vida pri otrocih?

Ali veste kako se zdravi slabovidnost – najpogostejša motnja vida pri otrocih?
Motnje v razvoju vida se lahko uspešno zdravijo, če se pravočasno opazijo.
Slabovidnost, ambliopija ali pogosto „leno oko“ je motnja v razvoju vida, pri katerem oko nima popolne vidne ostrine tudi s pomočjo očal, kontaktnih leč ali lasersko operacijo.
 
Če se slabovidnost ne opazi in ne zdravi pravočasno, posledice lahko ostanejo za celo življenje. Najobčutljivejše obdobje za razvoj slabovidnosti je otroštvo, v fazi ko se vidne funkcije intenzivno razvijajo. Večinoma se slabovidnost javlja na samo enem očesu, a v nekaterih primerih se zgodi zmanjšanje vidne ostrina na obe očesi. Kaj se v resnici dogaja?
 
Vzroki slabšanja vida ali njegovega nepravilnega razvoja so lahko različni. Skupno vsem je to, da otrokovi možgani prevzemajo informacije, ki prihajajo iz zdravega očesa, drugo oko pa zanemarja in posledično pripelje do zastoja v razvoja v očesu, ki se ne uporablja.

Kaj je vzrok slabovidnosti?

Strabizem (škilavost) je najpogostejši vzrok slabobovidnosti. Ker oči niso v pravilnemu položaju ali obstaja težava pri gibčnosti očesa, možgani ne morejo zbrati dveh slik v eno 3D in zanemarjajo informacije, ki prihajajo iz slabovidnega očesa in vse več prevzemajo informacije iz zdravega očesa.
 
Vzroki za slabovidnost so lahko tudi refrakcijske napake (kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem). Možgani prevzemajo informacijo iz očesa, ki ima manjšo refrakcijsko napako in povzročajo slabovidnost na drugemu očesu zaradi neravnovesja. To vrsto slabovidnosti imenujemo refrakcijska slabovidnost.

Slabovidnost je lahko posledica otroške mrene, ki preprečuje svetlobi, da pride v ozadje očesa ker je leča motna. Če je mrena nastala na samo enem očesu, možgani prevzemajo sliko iz zdravega očesa in povzročajo slabovidnost na očesu, na katerem je nastala mrena.
 

Zdravljenje slabovidnosti


Vse motnje vida se lahko zdravijo v otroštvu, če se pravočasno opazijo. Vidne funkcije se razvijajo do otrokovega 8. leta. Če se pravočasno odpravi vzrok slabovidnosti, večje so možnosti za pravilen razvoj vida in zmanjšanje ali popolno odpravljanje slabovidnosti.
 
Zdravljenje je odvisno od vzroka slabovidnosti. Če je vzrok za slabovidnost otroška mrena je treba mrenu operirati čim prej. Če pa je slabovidnost nastala zaradi škilavosti je potrebno opraviti operacijo, pri kateri se oči postavljajo v pravilni položaj in se doseže pravilna gibčnost. Tudi v tem primeru kot pri slabovidnosti, ki je nastala kot posledica dioptrije in/ali astigmatizma, pomembno je upoštevati navodila zdravnika o zapiranju (okluziji) zdravega očesa z obližem. Ta postopek traja do 6 ur na dan.

Prej se obliž lepil na očala, danes pa so strokovnjaki enotni v tem, da je bolj učinkovito da se obliž daje kar na oko in tako prepreči uporabo perifernega vida. Starši se pogosto pritožujejo, da otroci zavračajo obliž, ampak z dobro edukacijo in motivacijo se lahko dosežejo odlični rezultati. Razumljivo je, da bo upor otroka večji, v kolikor je oko, s katerim lahko gleda bistveno slabše od očesa ki smo ga pokrili z obližem. S časoma bo ta razlika postala vse manjša. Dobro je tudi, da otrok v času ko nosi obliž uporablja tudi vid za bližino (branje, risanje, igranje igric...), ki bo pospešil razvoj vida na slabovidnem očesu.
 

Kdaj na pregled vida?

Pomembno je da otrok nikoli ni premajhen, da bi opravil pregled pri oftalmologu. Specialistični pregledi so prilagojeni starosti otroka. Glede na to da se pravočasno ugotovljena slabovidnost lahko odpravi v 90% primerov do 8. leta starosti, svetuje se da opravite oftalmološki pregled do otrokovega 4. leta.

doc. dr. sc. Ivana Mravičić, spec. oftalmolog, voditeljica Oddelka za otroške bolezni
 
X2 prof.dr.sc. Ivana Mravičić

Autor: X2 prof.dr.sc. Ivana Mravičić

Kirurg strabolog
Plastična kirurgija

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: