Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste, kako so povezani rdeči obrazi in suhost oči?

Ali veste, kako so povezani rdeči obrazi in suhost oči?
Spremljajo vas rdečica in pekoči občutek na obrazu in razširjene kapilare? Obstajajo tudi akne na čelu in nosu? To so simptomi rozacee, pogoste in kronične bolezni, ki vpliva na oči.
Ali imate pogosto občutek pekočega obraza in s tem povezano tudi rdečico in razširjene kapilare? Obstajajo tudi akne na čelu in nosu? To so simptomi rozacee (rosacea), pogoste in kronične bolezni, ki vpliva na obraz, ampak tudi na oči.
 

Vzroki za rozaceo

Vzrok bolezni še vedno ni znan, vendar po vsej verjetnosti gre za delovanje več dejavnikov. Danas se vse več in več govori o motnji krvnih žil kot vzroku rozacee. Ljudje z rozaceo so nagnjeni k rdečici obraza oziroma k širitvi krvnih žil na niz dražljajev. V podporo tej teoriji grejo pogoste migrene pri osebah z rozaceo.

Odločajoči dejavniki niso enaki za vse, ampak rozaceo lahko pospeši in poslabša vroča hrana in pijača, začinjena hrana, večje temperaturne razlike, izpostavljenost soncu, uživanje alkohola in uporaba losjonov za obraz, ki vsebujejo alkohol. Sonce ima pri rozacei pomembno vlogo, saj nam poškoduje vezivno tkivo in s tem slabijo stene krvnih žil, ki prispeva k širjenju bolezni in posledično razvoju bolezni.

Kot potencialni vzrok za nastanek rozacee se omenja kolonizacija kožne pršice, nato epidermalni stafilokok. Pri nekaterih bolnikih se stanje izboljša, ko se izkoreni bakterija, ki živi v želodčni sluznici (Helicobacter pylori).
 

Simptomi

Osebe z rozaceo imajo prehodno ali trajno rdečico na obrazu, ki mu sledi občutek toplote in gorenja s pojavo razširjenih kapilar (teleangijektazija), in se lahko pojavijo mozolji, ki spominjajo na akne. Pojavi se lahko tudi gomoljast nos ali rinofima. Prav zaradi tega so ljudje z rozaceo lahko stigmatizirani kot alkoholiki, kaj je popolnoma narobe.

S spremembami na koži obraza, v približno 50 – 60 % primerov so prizadete tudi oči in tukaj govorimo o očesni rozacei. Ona pogosto spremlja obrazno in se kaže kot vnetje različnih delov oči (vek, veznic, roženice ...), kar povzroča srbenje, občutek tujka v očesu, rdečino in oteklino očesa. Vnetje lahko vpliva na druge strukture oči, in če se bolezen ne prepozna in ne zdravi, lahko pripelje do resnih zapletov kot je presaditev roženice - na srečo, to je v zelo redkih primerih.
 

Zdravljenje

Pri zdravljenju rozacee je zelo pomembna higiena vek, priporočajo se vroči obkladki in masaža roba vek, ki omogoča lažje izločanje sekreta, ki ga proizvaja Meibomian žlez. To so žleze, ki se nahajajo v steni vek in producirajo lipide, ki so pomembni za solzni film. Za olajšanje motnje lahko pomaga uporaba razredčitih otroških šamponov ali komercialnih pripravkov za higieno vek, ki odstranjujejo umazanijo in zmanjšujejo vnetje. Pomembno je tudi pogosto uporabljati umetne solze. Kortikosteroidi se uporabljajo lokalno v obdobjih izražene očesne motnje. Sistemski antibiotiki tetraciklini v manjših dozah dajejo dobre rezultate zaradi svojih sekundarnih učinkov na Meibomove žleze.

Rozacea in težave, ki ih prinaša s seboj za naše oči, je kronična bolezen, ki ima faze mirovanja in poslabšanja. Zato je potreben multidisciplinarni pristop dermatologa in oftalmologa, a zelo pomembno je tudi dobro sodelovanje med zdravnikom in bolnikom.
 
dr. Maša Mikuličić, spec. oftalmolog
 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: