Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste, kakšna tveganja prinašajo kontaktne leče?

Ali veste, kakšna tveganja prinašajo kontaktne leče?
Uporaba kontaktnih leč prinaša določena tveganja, ki jih se moramo zavedati. Z edukacijo in odgovornim obnašanjem lahko bistveno zmanjšamo tveganja od okužb in ostalih zapletov.
Izum kontaktnih leč je osvobodil osebe z dioptrijo nošenja očal, hkrati pa je pripeljal nova tveganja za oči, ki nastanejo kot posledica napačnega ravnanja pri nošenju kontaktnih leč. V nadaljevanju opisujemo primere, na katere bi vsak nosilec kontaktnih leč moral biti pozoren.

1. Spanje s kontaktnimi lečami

Osebe, ki nosijo kontaktne leče, neodvisno ali se gre za mehke ali poltrde kontaktne leče, imajo večje tveganje od nastanka okužb in je potrebno odgovorno obnašanje, ki je ključ za izogibanje zapletom. Zapleti so nekoliko večji pri osebah, ki nosijo mehke kontaktne leče, čeprav se kakovost mehkih leč bistveno izboljšala (prepuščajo veliko kisika in so zelo prožne).

Čeprav vam ne obstaja oftalmolog, ki bi svetoval da spite s kontaktnimi lečami, obstajajo mehke kontaktne leče, ki prepuščajo veliko količino kisika in so odobrene od ameriške Agencije za hrano in zdravila (FDA). V določenih primerih je mogoče podaljšano nošenje leč, ampak samo takih leč. Naša roženica nima krvnih žil in kisik jemlje iz zraka, v kolikor pa je to omejeno, roženica zaradi pomanjkanja kisika ustvarja nove krvne žile preko roženice, da bi zagotovila zadosten dotok kisika. 

Pri osebah, ki več let nosijo kontaktne leče (mehke ali poltrde) zaradi mehaničnega delovanja leče (pritisk na roženico, predvsem če je suho oko ali nekvalitetna leča) lahko pride do nepravilne oblike roženice. V takih primerih roženica ima podobne karakteristike kot keratokonus in se oseba pritožuje, da slabše vidi.
 

2. Nosilci kontaktnih leč imajo 10.000 krat večje možnosti da dobijo resne okužbe očesa

Vsaka leča je tujk v očesu in lahko pripelje do resnih zapletov. Stik z vodovodno vodo in tuširanje z lečami prinaša tveganja od vnetjaroženice s parazitom akantamebom. To je vnetje, ki se ga boji vsak oftalmolog, ker se težko zdravi in kot posledico lahko ima transplantacijo roženice. Bolezen je 90% primerov posledica nošenja kontaktnih leč, ki lahko povzročijo mikrotravme roženice in parazit lahko prodre v oko.

3. Sindrom suhega očesa je pogostejši pri osebah ki nosijo kontaktne leče

Moderni način življenja, ki vključuje dolgotrajno bivanje v zaprtih in klimatiziranih prostorih, veliko dela za računalnikom in gledanje v monitor, pogosto povzroča nastanek sindroma suhega očesa. Sindrom suhega očesa se pogosto javlja tudi pri osebah, ki ne nosijo kontaktne leče, čeprav je pri nosilcih kontaktnih leč pogostejši. Pacienti se pritožujejo, da ne morejo več kot nekaj ur nositi kontaktne leče, čutijo žuljenje in občutek peska ali tujka v očesu. V takih situacijah je potrebno odstraniti kontaktno lečo in v kolikor simptomi ne minejo, treba je opraviti oftalmološki pregled. Sindrom suhega očesa lahko poveča tveganja od resnih zapletov, predvsem vnetja roženice.
 

4. Uporaba kontaktnih leč po poteku roka uporabe

Današnji trendi v nošenju kontaktnih leč so vsekakor leče z visoko propustnostjo kisika in leće s kratko izmeno (enodnevne, 15-dnevne, mesečne). Vsekakor je potrebno biti pozoren na rok uporabe leče, ker leča po preteku roka začne spreminjati svoje karakteristike. Razen tega se pa na njej začnejo delati dodatni sloji, ki so lahko dobra podlaga za okužbe.
Z edukacijo in odgovornim obnašanjem lahko nosilci kontaktnih leč zmanjšajo tveganja od nastanka okužb in drugih zapletov.

dr. Maša Mikuličić, spec. oftalmolog

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: