Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste, kateri poseg v estetski kirurgiji se danes najpogosteje izvaja?

Ali veste, kateri poseg v estetski kirurgiji se danes najpogosteje izvaja?
Za razliko od rešitev v farmacevtski industriji estetski posegi so hitri, varni in natančni. Čeprav je območje možnih estetskih operacij, ki jih ponuja današnja medicina veliko, najpogostejši estetski poseg je blefaroplastika.
Današnji slog življenja nam postavlja število zahtevkov in idealov, eden med njimi pa je ohranjanje mladostnega videza, kolikor dlje bo to možno. O njem je odvisen osebni občutek zadovoljstva, samozaupanja, dober videz pa vse bolj subtilno postaja pomembna postavka v iskanju zaposlitve. Dober videz v preteklosti so morali imeti igralci ali estradne osebnosti. Danes je imperativ lepote in mladosti poudarjen v vseh poklicih. Čeprav znanstveniki še vedno niso odkrili formule proti staranju, tisto, kaj se je spremenilo z razvojem, so številni farmacevtski pripravki in estetski posegi, ki pomagajo ohraniti mladostni videz. Pomoč farmacevtske industrije je začasna, učinek pa kratkotrajen. Za razliko od rešitev v farmacevtski industriji estetski posegi so hitri, varni in natančni. Čeprav je območje možnih estetskih operacij, ki jih ponuja današnja medicina veliko, najpogostejši estetski poseg je blefaroplastika.
 
Blefaroplastika je plastični poseg na vekah, ki se izvede z odstranitvijo odvečne kože (drugih struktur tudi, če je treba) z naših vek. Lahko se izvaja na zgornjih in spodnjih vekah. Naše veke so izgrajene iz mehkega hrustanca, ki jim daje stabilnost in obliko in služi kot oprijem za različne mišice, ki so pomembni za delovanje vek in zaščito oči. Na primer, mišice, ki odpirajo, ali zapirajo oko. Glede na nežnost in krhkost vek žal se na njih pojavijo prvi znaki staranja. Koža izgubi svojo elasticiteto, postane tanka in včasih visi, tako da prekriva rob zenice in zožuje vidno polje ter na ta način moti normalen vid.

Razen kože stanjšajo se ostale podporne strukture in lahko pride do prolapse mastnega tkiva, ki povzroča nastajanje mastnih blazinic in podočnikov. S staranjem globljih struktur vek lahko pride do spuščanja cele veke in se to stanje imenuje ptoza. Veka se lahko toliko spusti, da pacient ne more več v celoti odpreti oči, saj zgornja veka prekriva zenico.
 
Poseg blefaroplastike se izvaja v lokalni anesteziji ter gre pacient še isti dan domov. Preden se da anestetik, v sedečem ali stoječem položaju se izčrta odvečno tkivo, ki se bo odstranilo in skupaj s pacientom, pred ogledalom, se načrtuje obseg posega. Poseg se izvaja v lokalni anesteziji, največja bolečina, ki jo pacient počuti, je vbod z iglo. Z operacijskim posegom se odstranijo presežna koža, mastno tkivo in raztegnjene mišične niti z vek.
 
Če je treba, dodatno se okrepijo mišice, ki dvigujejo veke. Postopek traja malo več kot pol ure, šiv je v naravni gubi zgornje veke, tako da po operaciji ni več viden. Pacient po posegu lahko občuti rahlo nelagodje na področju brazgotine. Seveda, v prvih deset dni po posegu, ni priporočljivo načrtovanje pomembnih poslovnih sestankov ali poroke, saj je področje okoli oči občutljivo in z modricami. Šivi se odstranijo na prvi kontroli en teden po operaciji, toliko pa je tudi potrebno, da izginejo podplutbe na področju posega. Priporoča se, da se v prvih nekaj dni pacient izogiba prostorov z veliko ljudi ali vetru, da rana lahko zaceli, potem pa se lahko vrne v službo (če se ukvarja s pisarniškim delom). Pri delu, ki je povezano s prahom ali fizičnim naporom, se priporočata dva tedna okrevanja. Ličenje se ne priporoča v prvih dveh dni po operaciji. Kopanju v bazenih ali telovadbi pacient se lahko vrne po 3 tednih.
 
Znebite se utrujenega pogleda in vrnite mladostno svežino svojim očesom. Zglasite se na pregled pri naših strokovnjakih v očesni Kliniki Svjetlost, ki vam bodo podarili novi videz v ogledalu – mlajši in bolj zaželen!

doc.dr.sc. Ivana Mravičić, Voditeljica oddelka za okuloplastiko
 
X2 prof.dr.sc. Ivana Mravičić

Autor: X2 prof.dr.sc. Ivana Mravičić

Kirurg strabolog
Plastična kirurgija

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: