Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali veste, kdaj je pravi čas za pregled otroka pri oftalmologu?

Ali veste, kdaj je pravi čas za pregled otroka pri oftalmologu?
Najpogostejše otroške očesne bolezni in stanja, ki so lahko vzrok slabe vidne ostrine, so refraktivne napake, ki se lahko popravijo z očali ali s kontaktnimi lečami, ter škilavost. Veliko motenj vida, če se odkrijejo pravočasno, v otroški se dobi lahko zdravi. 
Vid je zelo pomemben, in v času rojstva ni popolnoma razvit. Po porodu vidni dražljaji začnejo intenziven razvoj vida. Ko otrok dopolni 3 leta, starši bi morali odpeljati otroka na preventivni, rutinski oftalmološki pregled ne glede na to, ali se vam lahko zdi, da je vse v najboljšem redu. Ko starši premišljujejo o dobrem vidu svojega otroka, večinoma mislijo na to, koliko jasno otrok lahko bere v času pregleda.

Starši pogosto rečejo, da otrok vidi tudi drobtine kruha na preprogi, pozabljajo, da otrok gleda z obema očesoma in je zelo pomembno, vid pregledati na vsakem očesu posebej. S pregledom vidne ostrine se ne določajo ostali aspekti vida, ki so otroku nujni za normalno funkcioniranje v vsakdanjem življenju, največ pa v šoli. To so na primer, koordinacija očesnih gibov in možnost akomodacije (fokusiranja) pri gledanju na bližino, potem obstajanje binokularnega vida, odsotnost strabizma (škilavost) in drugo.

Simptomi in znaki, ki bi lahko vzbudili sum na očesne bolezni pri otrocih, so:
 • bela zenica
 • otrok ne vidi, oz. s pogledom ne spremlja predmetov in igrač
 • otrok škili, eno oko pokriva z roko, nagiba glavo
 • nenaraven položaj ali neusklajenost očesnih gibov (škilavost)
 • spontani, ritmični očesni trzaji (nistagmus)
 • povečano solzenje in rdeče oči, pogosto mencanje očes
 • utrujenost, glavobol in vrtoglavica pri branju, hitro utrujanje pri branju
 • pretirano približanje televizorju
Najpogostejše otroške očesne bolezni in stanja, ki so lahko vzrok slabe vidne ostrine, so refraktivne napake, ki se lahko popravijo z očali ali s kontaktnimi lečami, ter škilavost (odklon enega očesa glede na drugo oko, škiljenje). Ostali možni vzroki slabega vida so zamotnitev očesne leče (katarakta), glavkom (zvišani očesni pritisk), očesne poškodbe (pogosto otroci ne povejo, da so se poškodovali), bolezni roženice, bolezni mrežnice in vidnega živca, tumorji (retinoblastom) ter nekatere podedovane motnje.

Otroški oftalmološki pregled traja dve uri in zajema:
 • določanje vidne ostrine na bližino in daljavo
 • teste za škilavost in stereovid
 • širjenje zenic in določanje objektivne dioptrije
 • celoten pregled sprednjega in zadnjega očesnega segmenta.
Veliko motenj vida, če se odkrijejo pravočasno, v otroški se dobi lahko zdravi. V Kliniki Svjetlost oftalmološki pregled je prilagojen starosti otroka, pri čem se trudimo, da bo otrokom na pregledu čim bolj zanimivo.
 
Klinika Svjetlost

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: