Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Deset neverjetnih dejstev o človeškem očesu

Deset neverjetnih dejstev o človeškem očesu
Oko je mali organ, ki skriva številne zanimivosti, ki jih zagotovo niste vedeli.
Vsi vemo, da so možgani najzapletenejši organ v našem telesu. Ali veste, kateri organ je po zapletenosti za možgani?

1. Oči so povezane z možgani, en njihov del nastane direktno iz možganov, ki je povezan z vidnim živcem in ima več kot 20 milijonov delovnih enot.

Polovico delovne kapacitete možganov zavzemajo informacije, ki jih dobijo skozi oči!

2. Oči ne dosežejo svoje končne velikosti z rojstvom!

Nasprotno splošnemu mnenju, oči rastejo čez čas. Velikost oči pri rojstvu je približno 18 mm, 19.5 mm v zgodnjem otroštvu ter 24-25 mm v odrasli starosti. Če so oči daljše samo 1 mm, oseba ima približno -3 dioptrije, če so krajše 1 mm približno + 3 dioptrije!

3. Vaše so oči hitrejše kot kamera!

Ta izjemni organ, s katerim se še vedno ne more primerjati nobena kamera (ima 576 megapikselov) je zasluženo za 80 % naših spominov in doživetij, ki jih vsak dan sprejemamo čez čutilo vida. Opravite test doma: osredotočite se na čim več različno oddaljenih predmetov. Opazili boste, kako hitro lahko spreminjate fokus z enega predmeta na drugi. Kamera potrebuje nekaj sekund, da bi prišla do tega rezultata!

4. Ljudje z modrimi očmi imajo enega skupnega prednika!

Zanimiva študija na Danskem kaže, da je imela prva oseba, rojena z modrimi očmi pred 10.000 leti, gensko mutacijo, ki je spremenila barvo njegovih oči v modro. Pred njim so vsi imeli rjave oči. Glede na to študijo vsak človek z modrimi očmi se lahko genetično spremlja do tega skupnega prednika!

5. V nekaterem obdobju svojega življenja vsi bomo potrebovali očala za branje.

Približno 99 % prebivalcev izmed 43. in 50. starosti potrebuje očala za branje. To je posledica naravnega staranja ciliarne mišice v očesu, ki izostri sliko na bližino in daljavo. Drugače, ta mišica je najmanjša in najaktivnejša mišica v telesu!

6. Vaše očesne mišice ne potrebujejo odmora!

Vaše oči lahko delajo čez dan in noč brez premora. Medtem, vaše veke, kot vsaka druga mišica v telesu potrebujejo premor na koncu vsakega dneva. S pomočjo njih mežikamo 12 krat v minuti, približno 10.000 krat čez dan! Ali ste vedeli, da ženske v poprečju mežikajo dva krat manj kot moški?

7. Roženica je edini del očesa, ki nima krvnih žilic, ki mu prinašajo hrano in kisik ter je zato prozorna.

Kisik dobi direktno iz zraka, hranljive snovi z osmozo pa iz očesne vodice! Ona je tudi imunološki privilegirani organ, ki ne vsebuje antigena, celice, ki je odgovorna za imunološki odgovor ter je zato organ z najvišjo stopo transplantacijskega uspeha med vsemi organi v človeškem telesu.

8. Retina ali mrežnica je notranja plast očesa, je velikosti 650 kvadratnih mm in vsebuje 137 milijonov fotoreceptorjev: 130 milijonov za razlikovanje dneva in noči (paličnice) ter 7 milijonov za razlikovanje barv (čepnice).

Zato ljudsko oko lahko razlikuje 10 milijonov barv, 1 odstotek ljudi lahko vidi infrardečo svetlobo, 1 odstotek lahko pa vidi tudi ultravijolične žarke!

9. Diabetes je pogostokrat diagnosticiran med očesnim pregledom!

Tip 2 diabetes pogosto ima skrite simptome in včasih so prvi znaki na očesu. Namreč, pogosta vnetja vek oz. blefaritisi in ječmeni, zgodnja pojavitev katarakte ter krvavitev žilic v očesnem ozadju eden so izmed glavnih znakov, ki navajajo na diabetes!

10. Operacija katarakte (zamenjava motne očesne leče) je najpogostejša operacija v medicini.

Ni treba čakati, da katarakta „dozori“, temveč jo je treba operirati čim prej, da bi operacija bila lažja. Naravna leča se razbije z ultrazvokom, nato se v oko vstavi nova intraokularna leča (monofokalna, ki omogoča dober vid na daljavo z nošenjem očal za branje ali multifokalna, ki omogoča dober vid na vse razdalje – bližino, srednjo oddaljenost in daljavo), odvisno o potrebah, željah in možnostih pacienta.

dr. sc. Nataša Drača, spec. oftalmolog

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: