Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Entoptični fenomeni – oko vidi samo sebe

Entoptični fenomeni – oko vidi samo sebe
Oko je zmožno opaziti svoje mikrookolje: krvne žile ki ga hranijo, gel ki izpolnjuje očesno jabolko, celo tudi lastne krvne celice.
S pomočjo vida prejemamo približno 90% informacij iz okolja. Ali ste vedeli, da včasih lahko zaznavamo pojave v lastnem očesu? Če je oko zdravo in dobro vidi, zmožno je opaziti lastno mikrookolje: krvne žile ki ga hranijo, gel ki izpolnjuje očesno jabolko, celo tudi lastne krvne celice. Verjetno ste že videli dele lastnega očesa, da sploh niste opazili....

Informacije o velikosti, obliki, barvi in položaju predmetov, ki nas obkrožajo, se prenašajo v naše oko s pomočjo svetlobe. Pri odgovarjajočih razmerah svetloba, ki prihaja v oko, lahko pokaže na določene objekte, ki se nahajajo znotraj očesa. Ta fenomen, ki ga je definiral Helmholtz, imenujemo entoptični fenomen.
 
Pri optičnih iluzijah vidimo stvari, ki v resnici ne obstajajo, pri entoptičnih fenomenih pa so stvari, ki jih vidimo resnične, samo ih noben drug ne vidi.

Kateri so najpogostejši fenomeni?

Premikajoče motnine in leteče mušice – so počasno premikajoči mehurčki različnih oblikov in velikosti, ki se najlažje vidijo, takrat ko ležimo in gledamo v nebo. Vzrok je v steklovini oz. gelu, ki sestavlja večji del očesa, v katerem se nahajajo te mutnine in določene nepravilnosti.

Entoptični fenomen modrega polja – so drobne, prozorne pike, ki se hitro premikajo in krožijo po vidnem polju. Najbolje ih vidimo, takrat ko gledamo v izvir monokromatske modre svetlobe. Takrat lahko opazimo lastne bele krvne celice, ki plavajo skozi kapilare v mrežnici.  

Fosfene – entoptični fenomeni, ki jih vidimo, takrat ko so oči zaprte. Ko recimo zapremo oči in jih dodatno pritisnemo, lahko opazimo svetleče kroge v temi, nepravilne oblike, ki se pomikajo ali številne drobne pike različnih barv, struktur in trajanja.
 
Purkynjevo steblo – če ste kdaj bili na oftalmološkem pregledu v katerem se gledalo tudi ozadja očesa, mogoče se spomnite da ste pri močni svetlobi lahko opazili mrežo, ki je podobna steblu. To je v resnici ožilje mrežnice, ki se lahko opazi pri osvetljeni beločnici s tenkim snopom svetlobe v temni sobi. V normalnih okoliščinah se ne opazijo, ker so možgani navajeni na njihov fiksni položaj.
 
dr. Mirko Ratković, spec. oftalmolog, Oddelek za retino

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: