Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Kaj, ko pacienti, ki so laserski odpravljali dioptrijo, dobijo katarakto?

Kaj, ko pacienti, ki so laserski odpravljali dioptrijo, dobijo katarakto?
Symfony intraokularna leča je, zahvaljujoč svojemu oblikovanju, omogočila pacientom, ki so v preteklosti opravili lasersko korekcijo vida, da po operaciji katarakte, ne nosijo očal.
Minilo je več kot 25 let od prvih modernih laserskih korekcij vida oz. laserskega odpravljanja dioptrije. Pacienti, ki so v tem obdobju naredili poseg, so zdaj v letih, ko lahko dobijo katarakto. Posebej se to nanaša na tiste, ki so korigirali kratkovidnost (minus dioptrija), ker je znano, da pacienti z minus dioptrijami prej dobijo katarakto.

Laserska odprava dioptrije ne pospeši pojave katarakte in njena pojava ni v zvezi s tem postopkom. Operacija katarakte pri pacientih, ki so naredili lasersko korekcijo vida, se izvaja popolnoma enako kot pri vseh ostalih pacientih. To velja tudi za LASIK in PRK metodi.

Pacienti, ki so z laserjem odpravili dioptrijo, si tudi po operaciji katarakte želijo biti brez očal. To jim omogočajo t. i. leče za korekcijo presbiopije (bralne ali starostne dioptrije), to so pa multifokalne intraokularne leče (MFIOL) ali leče z razširjenim razponom vida (Symfony IOL). Obstaja nekaj razlogov, zakaj smo do nedavno t. i. post LASIK ali post PRK-a pacientom pri operaciji katarakte vstavljali izključno monofokalne leče in so potem morali uporabljati očala za branje.

Prva razloga je zmanjšanja preciznost izračuna jakosti intraokularne leče zaradi spremenjenega razmerja sprednje in odzadnje zakrivljenosti roženice po posegu LASIK ali PRK. Ta sprememba ne vpliva na vidno ostrino, ampak „bega“ standardne formule za izračun jakosti leče, ki se vstavlja pri operaciji katarakte. Znano je, da multifokalne leče dobro delujejo samo, če ni preostale dioptrije.

Drugi razlog je morebitna nepravilnost roženice, ki bi lahko povzročila razpršitev svetlobe in zmanjšano kakovost slike, ki jo ustvarja multifokalna leča z motnjami pri nočni vožnji.

Symfony intraokularna leča, zahvaljujoč svojemu oblikovanju, je omogočila tudi pacientom, ki so v preteklosti opravili lasersko odpravljanje dioptrije, da po operaciji katarakte nimajo več očal. Namreč, Symfony je monofokalna leča z razširjenim razponom vida in ima boljšo kontrastno občutljivost oz. kakovost slike. Tudi zaradi razširjene globine fokusa morebitna manjša napaka v izračunu ne bo povzročila težave pri vidu.

Ustvarjajo se tudi nove formule, ki vzamejo v obzir spremenjeno roženico po laserski korekciji vida in je izračun leče vse natančnejši. Osnovni predpogoj za vstavitev Symofny leče po „laserju“ je regularnost roženice in je izjemno pomembno kakovostno opraviti poseg laserskega odpravljanja dioptrije.

Konec lanskega leta sem operiral katarakto pri pacientu, ki je 2011 opravil lasersko odpravljanje dioptrije visoke kratkovidnosti (desno oko -8,00D, levo pa -6,50D). Pacient, zdaj star 55 let, je dobil katarakto na obe očesi z vpadom vidne ostrine na približno 40-50%.  Ker je topografija roženice bila popolnoma urejena, smo se odločili na vstavitev Symfony leče.

Gospod po operaciji odlično vidi na daljavo, bližino in na računalnik (srednja oddaljenost) z minimalnim razsipanjem svetlobe pri nočni vožnji in ne nosi očal. V prihodnosti pričakujemo vse več pacientov, ki bodo prišli v kliniko s katarakto, pa so že opravili lasersko odpravljanje dioptrije. Tudi njim lahko izpolnimo željo in jim omogočimo dober vid brez očal.
 
dr. Ante Barišić, spec. oftalmolog, vodja Oddelka za katarakto
X2 dr. Ante Barišić

Autor: X2 dr. Ante Barišić

Kirurg sprednjega očesnega segmenta

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: