Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Kako preveč preživljenega časa pred zaslonom vpliva na vid vašega otroka?

Kako preveč preživljenega časa pred zaslonom vpliva na vid vašega otroka?
Čeprav še vedno ni dokazana neposredna povezava med dolgoročnim delom na računalniku in povečanim rastom dioptrije, pojavnost kratkovidnosti pri otrocih (in odraslih), se pogosto povezuje z vse večjim delom za računalnikom. 
V današnjem času je uporaba računalnika normalna, skoraj v vsakem domu lahko najdemo vsaj en računalnik in višji odstotek otrok, ki imajo svoj računalnik. Število ur preživetih pred računalnikom v zadnjih 10 let se je povečala v poprečju za več kot 1 uro. Otroci v puberteti in mladostniki preživijo pred sporočili na mobilnih telefonih več kot 90 minut na dan.

Število kratkovidnih oseb v zadnjih 30 letih se je precej povečalo, ena študija v ZDA je pokazala povečanje za 66 % pri osebah starejših od 12 let. Ko se spomnimo svojega otroštva in ga primerjamo z današnjimi otroki, spoznamo, da smo kot otroci preživeli veliko več časa na prostem, starši so nas komaj priklicali domov, zdaj je pa popolnoma drugače – otroci preživijo veliko časa pred računalnikom, tabličnim računalnikom ali mobilnim telefonom in so starši tisti, ki otroke dobesedno silijo na igranje zunaj.

Čeprav še vedno ni dokazana neposredna povezava med dolgoročnim delom na računalniku in povečanim rastom dioptrije, pojavnost kratkovidnosti pri otrocih (in odraslih), se pogosto povezuje z vse večjim delom za računalnikom. Oko se pri gledanju na bližino prilagaja (izostri fokus), ki zahteva kar nekaj napora. Zaradi stalnega napora, da slika pade na ozadje česa, oko se prilagaja na način da se podaljša in tako postaja kratkovidno.
 

Kako preprečiti, da ima vaš otrok težave z vidom zaradi preveč časa preživljenega pred zaslonom?

  • Preverite vid vašega otroka. Otroci so zelo prilagodljivi in čeprav smo mi zadovoljni kako vidijo, to še ne pomeni, da mogoče nimajo težave z vidom. Otrok po treh letih, še posebej pa pred začetkom šole, naj bi naredil podroben pregled oči.
  • Omejite čas, porabljen na računalniku. Otroci se ne zavedajo, koliko, časa porabijo pred računalnikom, včasih so to ure in ure z majhnimi prekinitvami ali celo brez njih. Razložite jim, da so pogoste prekinitve zdrave za oči in poskusite s pravilom 20-20, da vsakih 20 minut naredijo prekinitev 20 sekund. To bo zmanjšalo napor prilagajanja oz. akomodacije.
  • Izboljšajte pogoje, v katerih delajo na računalniku. Otroci so manjši od odraslih, za katere so računalniki prilagojeni in njihov vidni kot je lahko drugačen kot pri odraslih. Uporabniki računalnika naj bi gledali zaslon navzdol, razdalja od računalnika pa naj bi bila med 40 – 70 cm. Delo na razdalji, bližji od 40 cm povzroča napor prilagajanja oz. akomodacije. Pri delu na računalniku zmanjšajte količino svetlobe v prostoru, okna in ostali viri svetlobe pa naj niso neposredno vidni pri gledanju na zaslon.
  • Bodite pozorni na pogosto utripanje ali drgnjenje oči. Ko se osredotočimo na delo, naši možgani blokirajo utripanje, da ne izgubijo slike – redkim utripanjem pa se oči bolj pogosto sušijo. Suho oko je postala bolezen sodobnega časa prav zaradi prekomerne uporabe računalnikov, a žal tudi otroci imajo vse več to težavo. Kapljice umetnih solz rešujejo ta problem, ampak gibanje na prostem, brez da bi gledali na zaslon, je veliko bolj zdravo in preporočljivo za oči in otroka.

Klinika Svjetlost
 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: