Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Kako se obnašati, ko odkrijete glavkom v začetni fazi nosečnosti?

Kako se obnašati, ko odkrijete glavkom v začetni fazi nosečnosti?
Začetna terapija so kapljice za znižanje očesnega pritiska in za večino pacientov je to trajna in zelo uspešna terapija. Lahko se naredi tudi lasersko zdravljenje glavkoma, ki je popolnoma neagresivno, ne škoduje za oči in dodatno zniža očesni pritisk. 
​"Gospa imate povišan očesni pritisk in glavkom." Predstavljajte si, da slišite te besede po končanem oftalmološkem pregledu. Na začetku ste presenečeni, ker imate samo 28 let in ni osebe, katera bi v vaši družini imela podobno težavo, pa vendarle začnete racionalno razmišljati. Dejstvo je, da ste v prvem mesecu nosečnosti in vprašanja samo prihajajo: "Kaj se bo zgodilo z mano in mojim otrokom, kako je to nevarno za nosečnice .....?"

Pogovor z oftalmologom vas bo hitro pomiril. Ne skrbite, nič slabega ne bo z vami ali vašim otrokom. Oftalmolog-strokovnjak za glavkom vas bo seznanil z nekaj dejstev o tej bolezni:
  1. Glavkom je bolezen očesnega živca, ki ni nujno povezana s povišanim očesnim pritiskom. Bolezen je pogostejša pri starejših osebah, vendar ne izvzame tudi mlajše osebe.
  2. Če bolezni ne zdravimo, lahko pripelje do zoženja vidnega polja in kot končni rezultat – do izgube vida.
  3. Strah je upravičen, vendar je treba vedeti, da je z ustrezno terapijo, glavkom lahko pod nadzorom. V tem primeru kot tudi pri drugih boleznih strah je veliki zaveznik, zaradi katerega pacienta spodbuja na redno spremljanje bolezni.
  4. Začetna terapija so kapljice za zniževanje očesnega pritiska in pri večini pacientov je to trajna in učinkovita terapija. Lahko se naredi tudi lasersko zdravljenje, ki je popolnoma neagresivno, ne škoduje za oči in dodatno zniža očesni pritisk. Operacija je ta zadnja rešitev pri zdravljenju glavkoma. 
 

Kako se obnašati v nosečnosti, če imate glavkom?


Veliko ljudi je vsaj enkrat bilo v položaju, da uporablja zdravila za različne bolezni. Če beremo navodila, vidimo, da je vedno posebno napisano pravilo za nosečnice in dojenje. Vsaka farmacevtska družba vedno ukaže na veliko previdnost pri uporabi zdravil med nosečnostjo in dojenjem. Priporočljivo je, da se v teh primerih ne uporabljajo zdravila – vendar pa to ni vedno mogoče.

Kako je s kapanjem kapljic za zdravljenje glavkoma med nosečnostjo in dojenjem?
Zelo pomembno je vedeti, da je med nosečnostjo očesni pritisk nižji kot običajno. Ta spoznava odpira možnost, da se število kapljic zmanjša na minimum. Prav tako je priporočljivo narediti zdravljenje laserjem in se na ta način poskusi popolnima odstraniti terapijo s kapljicami. Če je terapija potrebna, oftalmolog predpiše kapljice, ki so najmanj škodljive za vas in vašega otroka. Vsekakor je treba upoštevati stopnjo nosečnosti, saj se zdravljenje prilagodi trimesečju in ni isto od začetka do konca. Enako velja tudi za dojenje, saj lahko dojenček dobi minimalno količino zdravil preko dojenja.

Torej, drage bodoče mamice nimate zakaj skrbeti. Potrebno je samo malo previdnosti in vaša nosečnost in dojenje bo preteklo normalno in kaj je prav tako pomembno – očesni pritisk bo pod nadzorom. Tako boste ohranili najbolj pomembno stvar v prvem stiku z otrokom – topel pogled na vašega otroka.

dr. Morena Gavrić, subspecijalist za glavkom
 
X2 dr. Morena Gavrić

Autor: X2 dr. Morena Gavrić

Subspecialist za glavkom

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: