Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Kako se preventivno zaščititi od glavkoma?

Kako se preventivno zaščititi od glavkoma?
Za glavkom pravimo, da je tihi tat ali tihi morilec vida. Bodite hitrejši - redno se kontrolirajte pri oftalmologu.
Kolikokrat ste slišali besedo glavkom ali povišani očesni pritisk?
 
Verjetno pogosto, prav tako kot povišan krvni pritisk ali diabetes. Če malo bolje razmislite, beseda glavkom vas zagotovo ni dovolj prestrašila, da obiščete oftalmologa, ker se od te bolezni ne umira. Vendar življenje v temi za mnoge pomeni konec aktivnega obdobja, vsaj tako oni tako mislijo.
 
Glavkom
 je napredna bolezen vidnega živca, ki lahko v primeru, da se ne zdravi, pripelje do zožitve vidnega polja, uničenja vidnega živca in tudi do trajne izgube vida. Vsako leto se v svetu odkrije 5,5 milijona novih primerov te bolezni. Glavkom je prvi vzrok slepote na svetu, če se gledajo bolezni očesnega živca.
 
Potrebno je le nekaj korakov, majhnih korakov, da vas beseda glavkom ne prestraši.
 

Kaj narediti?

Najprej poskusite ugotoviti, če se je kdo v vaši družini zdravil ali se zdravi zaradi te bolezni (mama, oče, brat ali morda sestra). Težave z očesnim pritiskom so dedne bolezni. Če se potrdi, da imate glavkom, vsekakor naredite pregled v kabinetu za odkrivanje in zdravljenje glavkoma. To je neboleč pregled, ki lahko veliko pomaga.
 
Redni pregledi bodo preprečili strah pred morebitno trajno izgubo vida:
  • Če ste starejši od 40 let, opravite splošni očesni pregled, saj ta starost prinaša s seboj povečano tveganje za pojav težav z očesnim pritiskom. 
  • Bodite previdni tudi, če ste diabetik. Navedena osnovna bolezen lahko spremlja glavkom. Zato poslušajte diabetologa in sledite navodilom. 
  • Pacienti s hipotireozo naj občasno obiščejo oftalmologa zaradi kontrole, saj to stanje lahko povzroči glavkom.  
  • Če ste na pogosti in dolgotrajni terapiji s kortikosteroidi, kontrola očesnega pritiska je potrebna in priporočljiva. Ta zdravila lahko povečajo očesni pritisk. 
To so samo nekateri od primerov, kjer bi morali biti previdni. Za glavkom pravimo, da je tihi tat ali morilec vida. Zato dragi bralci, bodite dobri detektivi. Bodite hitrejši, odkrijte ga, zaprite in ga obsodite na dosmrtni zapor. Kako boste to dosegli? Odgovor je preprost: z rednimi pregledi pri oftalmologu.

Če sodite v rizično skupino, svetujemo preglede enkrat na leto, drugim po 40. letu življenja pa svetujemo preglede vsake dve do štiri leta. Ne pozabite - samo merjenje očesnega pritiska ni dovolj. Čeprav se povišani očesni pritisk gleda kot gIavni dejavnik tveganja za razvoj glavkoma se je treba zavedati, da so tudi pri normalnih vrednostih očesnega pritiska lahko vidne poškodbe vidnega živca in spremljajoči izpadi vidnega polja. Prav tako vsako zvišanje očesnega pritiska ne pomeni nujno, da oseba ima glavkom.
 
Diagnostika glavkoma* razen neizogibnega merjenja očesnega pritiska obsega tudi preverjanje vidne ostrine, določanje vidnega polja, merjenje debeline roženice, merjenje očesnega zakotja, pregled in preverjanje poškodb očesnega živca s pomočjo optične koherentne tomografije.
 
dr. Morena Gavrić, subspecijalist za glavkom

*Posebno ponudbo za celotno glavkomsko obdelavo v času Svetovnega tedna glavkoma lahko preverite TUKAJ.
X2 dr. Morena Gavrić

Autor: X2 dr. Morena Gavrić

Subspecialist za glavkom

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: