Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Kako zdravimo bolezni rumene pege ali makule?

Kako zdravimo bolezni rumene pege ali makule?
S podaljšanjem življenjske dobe imamo vse več pacientov z bolno rumeno pego. Poleg tega sodoben način življenja vse bolj pospešuje razvoj sladkorne bolezni, ki lahko pripelje do bolezni rumene pege.
Rumena pega ali makula je del mrežnice, zaradi katere imamo možnost natančnega vida. To nam omogoča branje, da lahko opažamo detajle in vidimo podrobnosti v naravi. Premer makule je 5,5 milimetrov. Ta mali del očesa nam daje toliko informacij, da bolezni, ki ogrožajo rumeno pego, gledamo kot veliko težavo. V današnjem času, ko se življenjska doba bistveno podaljšala, imamo vse več pacientov z bolno rumeno pego. Poleg tega sodoben način življenja vse bolj pospešuje razvoj sladkorne bolezni, ki lahko pripelje do bolezni rumene pege.
 

Diagnoza bolezni rumene pege ali makule

Makula ima močno potrebo po energiji, ker ima največjo koncentracijo fotoreceptorjev – celic, ki pretvarjajo svetlobo v električni impulz. Prav zaradi tega je najbolj občutljiva na motnje v metabolizmu. Že zelo majhne spremembe v rumeni pegi lahko bistveno vplivajo na normalni vid. Danes obstajajo sodobni diagnostični aparati, ki prikazujejo vsak detajl rumene pege.

Optična koherentna tomografija (OCT naprava) nam daje vpogled v strukturo rumene pege. Potek preiskave je hiter in neboleč. S primerjavo posnetka pred in po postopkih zdravljenja je preprosto prikazati, kako je zdravljenje bilo uspešno.
 
Ena izmed najnovejših diagnostičnih metod je OCT angiografija – prikazuje drobne krvne žile v rumeni pegi brez potrebe po intravenski aplikaciji kontrasta v obtoku. S to metodo v nekaj sekund dobimo podatke o mikrocirkulaciji v sami rumeni pegi. Dejstvo je, da diabetes vpliva na majhne krvne žile in s tem povezano prihaja do umiranja fotoreceptorjev v rumeni pegi in do poslabšanja vidne ostrine.
 

Terapija z anti-VEGF injekcijami

Včasih so se bolezni rumene pege lahko le spremljale, ker še niso obstajale učinkovite metode zdravljenja. V današnjem času obstaja veliko več možnosti zdravljenja rumene pege. To so predvsem anti-VEGF (eng. anti- Vascular Endothelial Growth Factor) zdravila, ki so prisotna le malo več kot 10 let. Z anti-VEGF injekcijami (Eylea, Lucentis, Avastin) je možno doseči pomembno izboljšanje ostrine vida, kako pri starostni degeneraciji rumene pege, tako tudi pri komplikacijah, povezanih z diabetesom in drugimi žilnimi bolezni mrežnice (tromboz krvnih žil mrežnice in še nekaterih drugih retinalnih bolezni).
 

Laserska terapija rumene pege

Pri krvožilnih boleznih rumene pege se lahko uporablja tudi laserska terapija. Za razliko od prejšnjih laserjev danes imamo možnost uporabe veliko boljšega in umerjenega laserja, ki ne pušča brazgotine in je idealen za zdravljenje rumene pege – gre za tako imenovani endpointmanagement. Pred kratkim smo v Očesni Kliniki Svjetlost začeli uporabljati najsodobnejši laser za fotokoagulacijo mrežnice - Pascal Synthesis. Prednost Pascal laserja je v večji natančnosti in učinkovitosti, laser omogoča veliko več „pečatov“ v kratkem intervalu in terapija je za paciente veliko manj boleča. Zahteva manj zdravljenja in manj obiskov na Kliniki.  
 

Operacija mrežnice - vitrektomija

Nekatere bolezni rumene pege so rezultat anatomskih sprememb, ki vodijo v nižjo funkcijo rumene pege, a pacient to opaža kot slabljenje vida. Te bolezni se zdravijo z operacijo, imenovano vitrektomija. V primeru obstajanja membrane rumene pege rupture ali trakcije na rumeni pegi, edini način je, da se operativno odstrani membrana in da se ustvari najbolj ugodno anatomsko stanje, da bi se funkcija rumene pege izboljšala.
 
dr. Marko Vlašić, spec. oftalmolog, Oddelek za mrežnico Klinike Svjetlost
 
 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: