Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Naročanje za pregled

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Kdo je bil Charles Kelman?

Kdo je bil Charles Kelman?
Charles Kelman razen kaj je bil vrsten oftalmolog, očesni kirurg in inovator, je tudi bil vsestranski človek. 
Zelo pogosto v vsakdanjem življenju jemljemo stvari in dejstva, kot so uporaba električne energije, računalnika, televizije, telefona in antibiotikov ter drugih dosežkov v znanosti, kot se reče, zdravo za gotovo.

Sodobna operacija sive mrene z vstavitvijo intraokularne leče je najpogostejše izvajana operacija na ljudskem telesu v svetu in to z izjemno visokim odstotkom uspešnosti.
Na svetu se vsako leto opravi 3,8 milijona operacije sive mrene.

Postopek izvajamo tako, da med operacijo v oko vstavimo posebno sondo, ki s pomočjo zunanje naprave z vibrirajočim ultrazvokom omogoča odstranitev zamegljene očesne leče, ki se imenuje fakoemulzifikacija.

Človek, ki je leta 1966 oblikoval to čudežno napravo, je bil oftalmolog Charles Kelman, ki se je rodil pred 90 leti v New Yorku, čigav rojstni dan praznujemo v teh dneh. Danes pa imamo situacijo, da mnogi, ki vsakodnevno delajo v dvoranah za očesno kirurgijo, in vsakdan uporabljajo sonde, o tem ne vejo nič ali zelo malo.  

Charles Kelman razen kaj je bil vrsten oftalmolog, očesni kirurg in inovator, je tudi bil vsestranski človek. Študiral je medicino v Ženevi, Švica, specializacijo pa je opravil na prestižni Wills Eye Hospital v Filadelfiji.

V prostem času se je ukvarjal z glasbo, posebej z jazzom, je gostoval v glasbenih oddajah in je bil producent nekaj broadwajskih muzikalov. Kot jazzar je nastopal v znanem Carnegi Hallu v New Yorku.

Z učenjem zgodovine in s spoznavanjem velikih zgodovinskih osebnosti in njihovih prispevkov človeštvu se obogatimo in ustvarimo spoznanje, da svet in znanje nista od včeraj in da je vse samo po sebi samoumevno. S spominom na take genialne ljudi in z omenjanjem njihovih dosežkov ustvarjamo pozitivno vzdušje, motivacijo, da tudi mi postanemo radovednejši, bolj inovativni, ustvarjalnejši in boljši ljudje.
 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: