Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Leče za popoln vid ne glede na starost

Leče za popoln vid ne glede na starost
Klinika Svjetlost je med prvimi bolnišnicami v Evropi, ki je začela z vstavitvijo najnovejše intraokularne leče Symfony. ​Po odličnih rezultatih smo Symfony leče uvedli v vsakdanjo prakso in do zdaj smo pomagali več kot tisoč oseb in jih na ta način znebili pripomočkov za vid.

Kaj je Symfony leča?

Symfony leča je prva intraokularna leča na svetu z razširjenim razponom vida, ki omogoča dober vid brez uporabe očal na vseh oddaljenostih (na bližino, srednjo oddaljenost – npr. delo za računalnikom in daljavo). Vstavljene leče v očesu pacient ne občuti, je trajno vstavljena in je ni treba zamenjati.
 

Komu je leča namenjena?

Leča se najpogostejše vstavlja pri operaciji katarakte, pa tudi pri osebah, ki po štiridesetem letu nočejo nositi očal ali kontaktnih leč. Operacija katarakte je najpogostejša operacija v oftalmologiji, pri kateri se naša naravna, zamegljena leča zamenja z umetno lečo, ki pacientom omogoča dober vid. Pri operaciji katarakte v sistemu javnega zdravstva se lahko vstavijo samo monofokalne oz. standardne leče, ki zahtevajo obvezno nošenje očal za bližino ali pa daljavo, odvisno o astigmatizmu (zakrivljenost roženice).

Za osebe, ki nimajo katarakte ali pa so starejše kot 40. let in se želijo znebiti dioptrije, popolna neodvisnost o očalih ali kontaktnih leč se lahko doseže samo z vstavitvijo intraokularne leče. Starostna ali bralna dioptrija (presbiopija) je neizbežna posledica staranja, se pojavlja, ko naša naravna leča z leti postaja vse trša in mišica, ki je odgovorna za njeno zvijanje (in fokusiranje vida na bližino) vse težje opravlja svojo funkcijo.
 

Operacija je hitra in neboleča

Poseg je hiter, varen, neboleč in učinkovit. Operacija običajno traja deset minut na oko in se izvaja v lokalni kapljični anesteziji in oseba po posegu lahko gre domov. Pacienti, ki se odločijo na vstavitev Tecnis Symfony leče zaradi korekcije dioptrije, najpogostejše v istem dnevu operirajo obe očesi, da bi okrevanje in prilagajanje na novo lečo bilo hitrejše.
 

Prednosti Symfony leče

Posebno oblikovan  dizajn leče omogoča prelamljanje svetlobe, ki podaljša fokus očesa, čigav rezultat je razširjeni razpon vida, ki vključuje daljavo, srednjo oddaljenost in bližino. Po vstavitvi leč pacienti lahko brez očal berejo knjige, časopise, sporočila na mobilnem telefonu, lahko delajo za računalnikom, brijejo se ali ličijo, gledajo televizijo, vozijo avto, se ukvarjajo s športom in podobno.
 
Zahvaljujoč akromatski tehnologiji, Tecnis Symfony tudi omogočajo boljšo kontrastno občutljivost in kakovost slike v primerjavi z dosedanjo lečo, vidne motnje po posegu, kot so bleščanje svetlobe, svetlosti krogi v nočni vožnji in občutek blede slike, so manj izražene. Obstaja tudi torična oblika Tecnis Symfony leče, ki rešuje tudi astigmatizem.

Symfony intraokularna leča zahvaljujoč svojemu dizajnu omogoča tudi pacientom, ki so v preteklosti opravili lasersko odpravljanje dioptrije, da po operaciji katarakte lahko bodo brez očal. Pacienti, ki imajo manjšo stopnjo slabovidnosti ali blažjo obliko bolezni rumene pege, se lahko tudi znebijo očal s pomočjo te leče.

Očesna Klinika Svjetlost je med prvimi bolnišnicami v Evropi, ki je začela z vstavitvijo najnovejše intraokularne leče Symfony. Skupaj s 13 evropskih oftalmoloških centrov Svjetlost je leta 2014 sodelovala v evropski multicentrični klinični študiji, ki je spremljala rezultate vstavitve Symfony leče. Po odličnih rezultatih smo Symfony leče uvedli v vsakdanjo prakso in do zdaj smo pomagali več kot tisoč oseb in jih na ta način znebili pripomočkov za vid.

dr. Ante Barišić, vodja oddelka za katarakto Klinike Svjetlost
X2 dr. Ante Barišić

Autor: X2 dr. Ante Barišić

Kirurg sprednjega očesnega segmenta

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: