Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

LED razsvetljava – ali škoduje za oči?

LED razsvetljava – ali škoduje za oči?
LED svetlobni viri sami po sebi niso škodljivi in prav tako niso ogrevni. Zaradi svoje vzdržljivosti in nizke porabe energije so LED žarnice okoljsko in ekonomsko sprejemljive. Vendar pa moramo biti pozorni na barvo svetlobe.
V zadnjih letih LED razsvetljava (eng. Light-Emitting Diode) je postala zelo priljubljena. Nizka poraba energije, odlična svetilnost in dolga življenjska doba sta zagotovo prispevali k temu izhodu. Poleg močne intenzivnosti belo – modre svetlobe, zagotavlja prostoru razkošje, da izgleda "fancy". Prav tako se tudi ulična razsvetljava vse bolj nadomešča z belimi LED reflektorji, ki odlično osvetljujejo naše ulice.

Toda pred kratkim so se pojavili članki v naših časopisih in spletnih portalih o tem, kako LED razsvetljava škodljivo deluje na naše oči in na naše zdravje nasplošno. Ali je to res tako?

LED razsvetljava, ki je najbolj priljubljena in najbolj pogosto uporabljena je hladno bela svetloba. Čeprav je svetloba sestavljena iz različnih spektrov: rdeče, zelene, modre in rumene, vse te mešane barve dajejo normalno toplo, belo svetlobo, kar je luč našega sonca.

LED razsvetljava zaradi posebnih učinkov ambientalnega razkošja ima povečan delež hladno belega spektra (na LED žarnicah katere mi kupujemo se to meri kot temperatura barve svetlobe v Kelvinih). Učinek hladno bele svetlobe (3000 Kelvinov in več) se doseže z zvečanim deležem modrikastih odtenkov spektra, ki imajo nižjo valovno dolžino kot rdeča in rumena svetloba, ampak zaradi tega tudi večjo energijo. Čeprav naša roženica in leča imata dobro UV (ultra-violetno) zaščito, imajo zato slabše blokiranje modrega spektra in zaradi tega se visoke energije žarkov lažje prebijejo v globino našega očesa do makule (rumene pege, ki je središče vida v očesu). Tako hladna svetloba škoduje makuli in poveča tveganje za degeneracijo makule kasneje v življenju.

Prav zaradi svoje močne hladne bele svetlobe naše oko se močneje spodbuja in s tem vzbuja naše možgane, zaradi česa težko zaspimo. Zato se pred spanjem ne svetuje uporaba prenosnih računalnikov ali pametnih telefonov, ker LED zasloni tudi nesorazmerno oddajajo hladno belo svetlobo.
LED ulična hladno bela razsvetljava odlično osvetljuje cesto, vendar modri spekter zaradi svoje krajše valovne dolžine boljše razprši molekule vode in zraka (zato sta nebo in morje modri) in prispeva, da se počutimo neprijetno, ker nam seva v oči (zagotovo smo vsi to občutili pri delu v prostoru z neonskimi cevmi, ki tudi oddajajo hladno belo svetlobo).

Po drugi strani pa ni modri spekter razsvetljave samo škodljiv. Zaradi svoje svetlobe spodbuja našo budnost in prispeva k boljšemu občutku.
 

Kako se lahko zaščitimo?

LED svetlobni viri sami po sebi niso škodljivi in prav tako niso ogrevni. Zaradi svoje vzdržljivosti in nizke porabe energije so LED žarnice okoljsko in ekonomsko sprejemljive. Vendar pa moramo biti pozorni na barvo svetlobe. Po začetni priljubljenosti hladno belih spektrov barv vse več v naših trgovinah lahko najdete LED žarnice toplo bele ali rumene svetlobe (barvne temperature 2500 K in manj). Te LED žarnice obarvane osvetlitve nas spominjajo na sonce ali žarnice z žarilno nitko. Tudi LED zasloni naših prenosnih računalnikov ali pametnih telefonov se lahko zaščitijo z modrimi filtri v obliki folije za zaslone, ki prispeva k zmanjšanju obremenitve oči. Pametni telefoni zadnje generacije vključujejo nočno osvetlitev zaslona – zaslon postane rumenkast in toplejši ter bolj udoben za oči.

Poudariti je treba, da obstajajo intraokularne leče, ki se danes uporabljajo v operaciji sive mrene ali katarakte na naši kliniki, z dodatnim modrim filtrom, da nas zaščiti pred modro svetlobo (poleg obstoječe zaščite pred ultravijoličnim sevanjem). Ali to pomeni, da po takšni operaciji ne bodo mogli več uživati v barvi modrega neba ali morja? Seveda ne! Ta filter nas ščiti samo povečanega modrega sevanja.

Ulična razsvetljava zaradi nizke intenzivnosti ne poškoduje oči, ampak prometni strokovnjaki, bi morali razmisliti o razsipanju takšne svetlobe, ki je lahko nekoliko neprijetna pri vožnji in priporočiti več rumenega tona v cestno razsvetljavo.

doc. dr. sc. Ratimir Lazić, voditelj Oddelka retine
 
X2 prof.dr.sc. Ratimir Lazić

Autor: X2 prof.dr.sc. Ratimir Lazić

Vitreoretinalni kirurg

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: