Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Mlajši ste kot 35 let, dioptrija se vam se nenehno spreminja in nikakor ne morete doseči vidne ostrine, ki ste jo imeli prej?

Mlajši ste kot 35 let, dioptrija se vam se nenehno spreminja in nikakor ne morete doseči vidne ostrine, ki ste jo imeli prej?
Pri keratokonusu je roženica bolj koničaste oblike, se deformira in stanjša kot balon, ki ga napihujemo. V enem hipu ta balon lahko poči. Vendar so razpoke na roženici mikronske velikosti in se takoj zaprejo, na tem mestu ostaja brazgotina. Z nenehnim ponavljanjem tega procesa brazgotine se zbirajo in debelijo in zaradi tega lahko pride do poslabšanja vida. 
Vam se dogaja vse navedeno? Vsekakor se zglasite na pregled pri oftalmologu, saj lahko gre za keratokonus!

Keratokonus je progresivna deformacija roženice, ki se lahko pojavi že pri otrocih. Najpogostejši simptom je pogosta zamenjava očal ali kontaktnih leč, ker upada vidna ostrina. V začetni fazi se večinoma s spremembo trenutne korekcije doseže maksimalen vid. Vendar pa bolezen napreduje in se roženica vse bolj deformira, sprememba optičnih pripomočkov ne daje želene ostrine vida. To je glavni razlog, da se pacienti napotijo na podrobnejši oftalmološki pregled. Keratokonus se lahko odkrije popolnoma slučajno, ko pacient pride na pregled za lasersko odpravo dioptrije in v tem primeru ni kandidat za navedeni poseg. Roženica, ki je prizadeta s keratokonusom, je tanka, nepravilna in kot taka ni primerna za lasersko odpravo dioptrije, ker laserska odprava dioptrije dodatno stanjša roženico z vsemi posledicami, ki jih to tanjšanje prinaša s seboj.


Kaj se v resnici dogaja pri keratokonusu?

Misli se, da pacienti s keratokonusom že ob rojstvu imajo mehkejšo roženico oz. da so proteinske kolagenske povezave pri njih šibkejše in v manjšem številu. Takšna roženica je podložna deformaciji, ki se lahko poveča z nenehnim mencanjem oči zaradi alergije, ampak tudi zaradi dolgotrajnega nošenja trdih in poltrdih kontaktnih leč. Zdrava roženica je prozorna, ima ustrezno trdoto in je rahlo elipsasta. Pri keratokonusu je roženica bolj koničaste oblike, se deformira in stanjša kot balon, ki ga napihujemo. V enem hipu ta balon lahko poči.

Vendar so razpoke na roženici mikronske velikosti in se takoj zaprejo, na tem mestu ostaja brazgotina. Z nenehnim ponavljanjem tega procesa brazgotine se zbirajo in debelijo in zaradi tega lahko pride do poslabšanja vida. Pacienti imajo zelo izkrivljeno sliko opazovanega predmeta. Končni rezultat je lahko presaditev oziroma transplantacija roženice, poseg, pri katerem se deformirana roženica nadomesti z novo, zdravo roženico.


Kdo najpogosteje zboli?

V določenem odstotku keratokonus je deden, vendar v veliko primerih je to prvi pojav bolezni v družini. Statistike so pokazale, da so moški pogostejši pacienti kot ženske. Keratokonus je bolezen mlade in mlajše populacije. Najhitreje napreduje v starosti do 25. leta, upočasni do 35. leta, po 40. letu se najpogostejše popolnoma ustavi.
 

Kaj je Cross linking in kako se izvaja?

Leto 1998 je mejnik v zdravljenju keratokonusa. V tem letu začne aplikacija Collagencrosslinking metode po Dresdenskem protokolu, v poskusu, da se upočasni napredovanje keratokonusa, morda tudi dokončno ustavi. Tukaj ne gre za operacijo, temveč za enostaven poseg, ki se izvaja v lokalni kapljični anesteziji. Na pripravljeno roženico se kapajo visoke doze vitamina B2. To je gosta rumeno-zelena tekočina, ki se imenuje Riboflavin. Kaplja se vsake 3 minute v obdobju pol ure. Potem se roženica še pol ure obdeluje z UV žarki. Spoj sevanja in vitamina B2 (Riboflavin) vodi do kemične reakcije, s katero se jačajo kolagenske zveze in se na ta način roženica krepi. Okrevanje je relativno hitro, tako da se pacient lahko čim prej vrne svojim vsakdanjim obveznostim. Kljub pojavi novih, modificiranih protokolov Dresdenski protokol predstavlja zlati standard in se najpogostejše uporablja v svetu Cross linkinga oz. stabilizaciji keratokonusa.
 
S Cross linkingom se poskuša obdržati trenutno stanje na roženici, pogosto pride do izboljšave v obliki roženice kot tudi v vidni ostrini. Po posegu pacient še vedno nosi kontaktne leče ali očala kot prej. Cross linking je sorazmeren z naraščajočim optimizmom in je pri velikem številu pacientov Klinike Svjetlost zmanjšal potrebo po transplantaciji roženice in jim omogočil lepši pogled na prihodnost!

dr. Morena Gavrić, specialist oftalmolog-glavkomatolog-kontaktolog
 
X2 dr. Morena Gavrić

Autor: X2 dr. Morena Gavrić

Subspecialist za glavkom

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: