Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Naročanje za pregled

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

​Oči in Arterijska hipertenzija

​Oči in Arterijska hipertenzija
Vsako leto 17. maja obeležujemo svetovni dan hipertenzije (visokega krvnega tlaka).
Vsako leto 17. maja obeležujemo svetovni dan hipertenzije (visokega krvnega tlaka) z namenom preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja povišanega krvnega tlaka ter posledično preprečevanja bolezni in stanj, ki jih povzroča.
 
Povišani krvni tlak je v približno 20% primerov vzrok smrti po vsem svetu. Povzroča bolezni srca in ožilja, srčni ali možganski infarkt, odpoved ledvic in šibkejše delovanje vseh organov. Pogosto ga imenujemo tihi morilec in postopoma napreduje tako, da poškoduje vse organe, pogosto pa ga odkrijejo po naključju, ko pride do srčnega ali možganskega infarkta.
 
Mesec maj je zaradi pomembnosti in pogostosti hipertenzije razglašen tudi za "mesec merjenja krvnega tlaka".
 
Kakšna je povezava med očmi in povišanim krvnim tlakom in kako tlak negativno vpliva na oči?
 
Najpogostejše vprašanje, ki se zastavlja, je povezava med visokim krvnim in očesnim tlakom. To je razumljivo, saj danes obstaja zavedanje velike škodljivosti visokega intraokularnega tlaka (glavkoma) na vid. Med visokim krvnim in očesnim tlakom ni neposredne povezave. To sta dve popolnoma "ločeni" bolezni. Vendar pa, tako kot dolgoročno povišani krvni tlak poškoduje krvni obtok (prekrvavitev), tako se sčasoma poslabša prehrana očesnega živca in prispeva k očesnim poškodbam.
Slab obtok v mrežnici lahko prispeva k napredovanju degenerativnih procesov v očesu, slabše delovanje srca kot posledica hipertenzije pa je dodaten negativni dejavnik pri oslabitvi obtoka v očeh. Pogosta je tudi pojava infarkta in tromboze v očesu s posledico hude okvare vida.
 
Zakaj je pri ljudeh s povišanim krvnim tlakom (hipertonikov) pomembni očesni pregled?
 
Vsako zdravljenje hipertonika zahteva oftalmološki pregled, nato pa med pregledom očesnega ozadja (t.i. fundusa) opažamo krvne žile v očesu. To je edini način, da se pri pracientu neposredno „v živo“ vidijo krvne žile (arterije in vene). Glede na njihov videz in spremembe se stopnjujeta resnost in napredovanje hipertenzije.
 
Zelo pogosto med oftalmološkim pregledom se postavi sum, da pacient ima hipertenzijo in ga pošlje k ​​internistu na zdravljenje.
 
Pomembnost slogana "Ugotovite, kakšen je vaš krvni tlak".
 
Ozaveščanje o pomenu merjenja in kontrole krvnega tlaka. Meritve je treba izvajati vsaj enkrat na leto in spodbujati pogostejše spremljanje pacientov. Na ta način prispevamo k izboljšanju zdravja prebivalstva in kakovosti življenja z zmanjšanjem tveganja za srčni infarkt in možgansko kap ter druge zaplete hipertenzije.
 
Tlak je treba znižati pod 140/90 mm Hg!
 
Obisk oftalmologa enkrat letno prispeva k preprečevanju hipertenzije!
 
Za dobro uravnavanje krvnega tlaka moramo spremeniti slabe življenjske navade: prenehati s kajenjem, zmanjšati vnos alkohola in nezdrave hrane, zmanjšati vnos soli, urediti telesno težo, povečati telesno aktivnost in zmanjšati stres s pomočjo boljšega načrtovanja in zavračanja nepotrebnih stvari, ki nas bremenijo.

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: