Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Prediabetes – kaj je to?

Prediabetes – kaj je to?
Ko obiščete oftalmologa in ste starejši kot 40 let, bi vas morali vprašati o pojavu diabetesa in drugih kroničnih bolezni v družini, o vaši telesni aktivnosti ali navadah.
14. novembra je zaznamovan svetovni dan sladkorne bolezni in se s tem kaže na njeno veliko škodo za zdravje. Pogostost sladkorne bolezni v razvitih državah pa tudi pri nas, je v porastu. Na Hrvaškem je trenutno več kot 300.000 ljudi registriranih s sladkorno boleznijo. Eden najpogostejših zapletov večletnega prediabetesa / diabetesa je okvara vida. V napredni fazi bolezni je eden glavnih vzrokov za slepoto. Zaskrbljujoče je povečano in zgodnejše pojavljanje diabetesa pri otrocih in mladostnikih.

Diabetiki so bolj nagnjeni k okužbam in bolj dovzetni za različne zaplete, kot je to tudi v primeru okužbe s koronavirusom.

Mnogi verjamejo in beležijo, da jim je sladkorna bolezen odkrita določenega dne in da so jo takrat "dobili", tako kot se "dobi" pljučnica ali vnetje slepiča. Zelo težko sprejmejo dejstvo, da imajo neodkrit diabetes ali še pogosteje prediabetes.

Prediabetes je stanje presnovnih motenj z občasnimi povišanimi ravnmi sladkorja v krvi, ki začnejo škodovati organizmu, zlasti ožilju. Motnje lahko trajajo leta pred odkritjem sladkorne bolezni. Dejavniki tveganja so povečana telesna teža, kopičenje maščobe na trebuhu, zmanjšana telesna aktivnost, „t.i. nezdrav življenjski slog in prehrana“, visok krvni tlak, predvsem pa pojav sladkorne bolezni v družini. Pogostnost je večja po 45. letu.

Pogosti znaki so:
  • utrujenost,
  • povečana žeja in lakota,
  • pogostejše uriniranje,
  • zamegljen vid.
 
Pogosto pride do sprememb barve kože in pigmentacije spodnjega dela noge in stopala ter erektilne disfunkcije (spolne impotence) pri moških.

Ko obiščete oftalmologa in ste starejši kot 40 let, bi vas morali vprašati o pojavu diabetesa in drugih kroničnih bolezni v družini, o vaši telesni aktivnosti ali navadah. Ne bodite presenečeni ali užaljeni, če imate prekomerno telesno težo ali imate velik trebuh, ko vas bo oftalmolog opozoril in postavil vprašanja o znakih in simptomih prediabetesa/diabetesa.

Zato poskrbite za svoje zdravje, in če se v tem besedilu prepoznate, preverite jutranji krvni sladkor (GUK), pa tudi obvezno krvni test Hba1c, ki bo pokazal trimesečno gibanje vrednosti sladkorja v krvi, torej "pravo resnico". Obiščite tudi oftalmologa in mu povejte svoja opažanja in pomisleke.

Ne pozabite, če imate preddiabetes ali diabetes, preventivni in redni oftalmološki pregledi vam lahko rešijo vid in blagodejno vplivajo na vaše zdravje na splošno.

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: