Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Presaditev roženice

Presaditev roženice
Oglejte si video, v katerem prof.dr.sc. Iva Dekaris, medicinska direktorica in voditeljica oddelka za roženico Specialne bolnice za oftalmologijo v Zagrebu, presajuje roženico.
Roženica je prozorni sprednji del očesa, ki je kot steklo na uri, pomaga v fokusiranju svetlobe, da bi lahko videli dobro. Ko je roženica bolna ali poškodovana, se mora zdraviti. Če se vid z uporabo konvencionalne terapije ne more izboljšati, preostane operativni poseg zdravljenja z zamenjavo roženice, ki se imenuje presaditev roženice oz. keratoplastika.

 

Kaj je presaditev rožnice in kaj se lahko z njo dobi?

To je operacija, pri kateri se bolna roženica, čez katero oseba ne vidi, zamenja z zdravo, bistro donorsko roženico, umrle osebe. S presaditvijo roženice se želi dobiti boljši vid, se želi zmanjšati bolečina in se želi obdržati stabilnost očesa.


Kateri so razlogi oz. zakaj nekdo potrebuje presaditev roženice?

Najpogostejši razlogi so bolezen roženice, kot je Fuchsova endotelna distrofija, pseudofakna bulozna keratopatija, stromalne distrofije rožnice, keratokonus, brazgotine na roženici po bakterijskih, glivičnih ali virusnih okužb in poškodbe roženice.


Ali obstaja več različnih vrst presaditve in kaj je treba opraviti pred operacijo?

Presaditev roženice se lahko opravi kot presaditev roženice polne debeline (perforativna keratoplastika) ali kot presaditev samo bolnega dela roženice (lamelarna presaditev roženice), kaj je odvisno o stanju očesa prejemnika. Pred posegom je treba utrditi stanje pacientova očesa, določiti celotno zdravstveno stanje in uskladiti kronično terapijo, če jo pacient jemlje (npr. zdravila proti strjevanju krvi se ne smejo jemati 3 dni pred operacijo, razen če internist ali zdravnik splošne medicine ne določi, da je to možno). Treba je tudi opraviti preoperativne preiskave krvi in EKG. Na dan operacije pacient pride v kliniko tešči in z opravljenimi preiskavami.


Koliko se čaka na poseg?

Čakanje je odvisno o dostopnosti tkiva v očesnih bankah, lahko od nekaj tednov do nekaj mesecev.


Koliko traja poseg in kaj se lahko pričakuje po posegu?

Sam poseg ne traja dolgo, približno 30-45 min, če se ne kombinira z drugimi posegi na očesu. Pacient običajno ostane eno noč v bolnišnici. Po operaciji pacienti nekaj dni po posegu imajo zaprto oko in ko površina zaceli, se gaza sname v dogovoru z zdravnikom. Tisto, kaj je za pacienta pomembno, je, da oko po presaditvi ne boli, lahko se pojavi občutek nelagodja, žuljenja in žarenja. Priporočilo je, da je pacient na bolniškem 3-6 mesecev po presaditvi, odvisno o poklicu, s katerim se ukvarja. Terapija je dolgotrajna in je nujno redno jemanje, da bi zagotovili uspešnost presaditve. Terapija je lahko v obliki kapljic, masti in gelov in se sčasoma zmanjšuje. Kontrolni pregledi v prvem času po presaditvi so pogosti, potem redkejši in na koncu lahko pride do kontrolnega pregleda 1-2x na leto.


Kateri so možni zapleti posega?

Nobeni poseg ni brez zapletov, tako so možni zapleti okužba, zvišani očesni pritisk, pojav sive mrene, ablacija mrežnice in reakcije zavrnitve roženice, ki je najpogostejši razlog za neuspeh presaditve.


Kolika je uspešnost presaditve?

Presaditev roženice je prvič opravljena pred več kot 100 let, kot prva uspešna presaditev solidnega organa in je danes najuspešnejši poseg v pogledu presaditev z več kot 90% uspešnosti v nizko tveganih primerih, kot sta keratokonus in distrofija roženice, okoli 80% pri brazgotinah, ki nimajo krvnih žil in pseudofakne bulozne keratopatije, uspešnost se zmanjša na 60% z večjo prisotnostjo krvnih žil, brazgotinah po okužbi s herpes virusom ali pri ponovnih presaditvah.
Transplantacija roženice je izjemno uspešen poseg, ki zahteva odličnega kirurga in sodelovalnega pacienta, ki želi sodelovati v procesu zdravljenja in redno prihajati na kontrole, da se zagotovi maksimalni uspeh operacije.


Oglejte si video, v katerem prof.dr.sc. Iva Dekaris, medicinska direktorica in voditeljica oddelka za roženico Specialne bolnice za oftalmologijo v Zagrebu in predsednica Evropskega združenja očesnih bank, presajuje roženico.

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: