Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Sedem najpogostejših napačnih predstav in strahov o laserskem odpravljanju dioptrije

Sedem najpogostejših napačnih predstav in strahov o laserskem odpravljanju dioptrije
Ali se končno želite znebiti dioptrije, ampak še vedno imate veliko dvomov, vprašanj in strahov? Preberite odgovore na najpogostejša vprašanja o laserskem odpravljanju dioptrije.
Dovolj vam je jutranjega iskanja očal ali rituala vstavljanja in snemanja leč? Ali se končno želite znebiti dioptrije, ampak še vedno imate veliko dvomov, vprašanj in strahov? Preberite odgovore na najpogostejša vprašanja o laserskem odpravljanju dioptrije.

1. Lasersko odpravljanje dioptrije je nevarno

Lasersko odpravljanje dioptrije se v svetu izvaja več kot 30 let in se je do zdaj več kot 50 milijonov ljudi odločilo znebiti dioptrije z laserskim posegom. Danes je to najpogostejši medicinski poseg, ki se izvaja na zahtevo pacienta. Po raziskovanjih ameriške FDA z laserskim odpravljanjem dioptrije je zadovoljno več kot 97 % pacientov, kaj je veliko več kot pri ostalih elektivnih posegih, kje raven zadovoljstva ne prehaja 85 % (estetske korekcije prsi, nosa, ust, liposukcija ipd.). Laser kontrolira in vodi računalnik, je opremljen s sistemom spremljanja očesnega mikropomika, kaj v času posega omogoča, da žarek pride do določenega mesta in programiranega rezultata.

Držalo vek v času posega onemogoča mežikanje očesa, poseg pa se izvaja v kapljični anesteziji in traja nekaj minut, občutek nelagodja je minimalen, poseg pa neboleč. Z najmodernejšo tehnologijo (laserji in diagnostika) in izkušnjah, ki se v očesni Kliniki Svjetlost merijo z več kot deset tisoč operiranih pacientov, raven varnosti posegov je več kot 98 %, ki je na ravni najvišjih svetovnih standardov in ni nobenih komplikacij, ki bi lahko trajno poškodovale vid. Raziskovanja kažejo, da je tveganje za infekcije ali druge potencialno oslepljujoče komplikacije pri laserskih posegih 100 000 krat nižji kot pri vsakdanjem vstavljanju kontaktnih leč v oko.

2. Dioptrija se lahko povrne

Rezultati laserskega odpravljanja dioptrije so trajni v 98 % primerov. Pri izjemno visokih dioptrijah, v manj kot 2 % primerov, povrnitev dioptrije je veliko manjša dioptrija kot pred operacijo. Pri osebah, ki so poseg opravile v zadnjih desetih letih, z današnjo tehnologijo možno je ponoviti poseg brez dodatnega tveganja za oči. Povrnitev dioptrije ni rezultat slabo narejenega posega, temveč osebnih, genetičnih in okoliških faktorjev vsakega posameznega očesa (daljni rast dioptrije, nepravilen proces celjenja). V primeru, da se dioptrija povrne, jo je lahko korigirati tudi z nošenjem kontaktnih leč.

3. Po laserskem odpravljanju dioptrije pride do poslabšanja nočnega vida

10 let nazaj poslabšanje nočnega vida je predstavljalo težave osebam z velikimi zenicami in visokimi minus dioptrijami. Nove laserske tehnologije in računalniški algoritmi kot tudi razvoj avtomatiziranih meritev zenice v vseh svetlobnih pogojih so skoraj popolno odpravili pomote nočnega vida. Danes je pravilo, da cone brušenja dioptrije morajo biti minimalno široke, koliko je najširša zenica, pri osebah, pri katerih se na pregledu s širokimi zenicami pokaže značajno zmanjšana kakovost vida praviloma se dioptrija korigira s t. i. osebnimi tretmaji (wavefront tehnologijami), ki razen dioptrije korigirajo tudi druge očesne nepravilnosti, ki potencialno lahko pripeljejo do zmanjšane kakovosti vida. Danes se razsipanje nočne svetlobe pojavlja samo v prvih nekaj dni ali tednih po posegu, v času celjenja.

4. Z laserjem ni možno odpraviti astigmatizma (cilinder)

Če imate astigmatizem, vaše (očesno) površje je na nekaterih mestih nepravilno zakrivljeno. Ker z laserskim odpravljanjem dioptrije pravzaprav remodeliramo roženico, z dioptrijo hkrati odpravljamo vse nepravilnosti roženice in na ta način vaši cilindri postanejo preteklost.

5. Lasersko odpravljanje dioptrije je treba opraviti po porodu

Dame, ni vam treba čakati! Spremembe na očeh so v nosečnosti redke, večina sprememb dioptrije v nosečnosti je občasna in se vrne v prvobitno stanje z normalizacijo hormonskega statusa. Izkušnje so pokazale, da ženske, ki so opravile lasersko odpravljanje dioptrije v nosečnosti, nimajo zvišanega tveganja, da bi se dioptrija povrnila in ni nobenih drugih težav. Tudi dejstvo, da je oseba opravila lasersko odpravljanje dioptrije na noben način, ne vpliva na izbiro vrste poroda.

6. Suho oko po posegu je trajno

Po laserskem odpravljanju dioptrije pride do pojavitve suhega očesa v minimalnem trajanju 6 tednov in je v tem času treba uporabljati umetne solze. Po novih študijah (ki so izvajane na najnovejših laserskih tehnologijah – flap narejen s femtosekundnim laserjem, odpravljanje dioptrije pa na novih, hitrih excimer laserjih), utrjeno je, da se po 6 mesecih konča popolno celjenje očesa in 99% pacientov, nima nobenih simptomov. Jake simptome suhega očesa, ki lahko trajajo dlje kot 6 tednov, imajo izključno osebe, ki so daljše obdobje veliko ur dnevno nosile kontaktne leče (posebej mehke). Razlog temu pri takih osebah je primarna motnja celic očesne sluznice, povzročena s kontaktnimi lečami. Če nosite kontaktne leče (posebej mehke) leča se naslanja na očesno sluznico in pride do nenehnega trenja celic z lečo zaradi normalnih očesnih premikov in utripanja. Zato je zelo pomembno, da uporabniki kontaktnih leč uporabljajo umetne solze, da bi vsaj delno ublažili poškodbo celic in suhe oči (leče, da bi ohranile vlago, absorbirajo solze). Pretirana suhost je glavni razlog za prenehanje nošenja kontaktnih leč, vsi pacienti, ki so uporabniki kontaktnih leč, po 10 letih nošenja leč, imajo nekateri od simptomov suhega očesa. Če so simptomi zelo vidni, nujno je zdraviti suho oko pred laserskim posegom.

7. Vse metode laserskega odpravljanja dioptrije so enake

Najmodernejša femtosecond metoda laserskega odpravljanja dioptrije je dvignila stopnjo varnosti na 99,7 %. Za razliko od klasične LASIK metode z mikrokeratomom, pri katerem se roženični pokrov dela z avtomatiziranim električnim nožičkom in se potem dioptrija sname laserski, pri femtosecond metodi pokrov se kreira laserski. Takšen pokrov je veliko pravilnejši in bolj prilagojen parametrom roženice, prednosti metode pa posebej pridejo do izraza pri visokih dioptrijah, astigmatizmu in tanjši roženici. Pokrov hitreje in močnejše celi, zaradi karakteristik pokrova simptomi suhega očesa so tudi manj izraženi.

PRK metoda, s katero se dioptrija odpravlja na površju očesa, se epitelij roženice, v Kliniki Svjetlost odstrani s T-PRK metodo. Mehansko odstranjevanje epitela je zamenjal laser, kaj pomeni manjše pooperacijsko nelagodje in bolečine pri pacientu, hitrejše okrevanje očesa in samega pacienta. Na okrevanje vidne ostrine pri tej metodi se čaka do celjenja epitela, do popolne stabilizacije kakovosti vida pogosto je treba miniti tudi nekaj tednov. Danes se ta metoda večinoma uporablja pri osebah s tanjšo roženico ali določenimi nepravilnostmi površja, lahko se uporablja tudi pri osebah z minus dioptrijami in astigmatizmom do 3 dioptrije. Pri osebah, ki lahko opravijo LASIK in t-PRK pogosteje se uporablja LASIK metoda zaradi manjšega pooperacijskega nelagodja in hitrejše rehabilitacije vidne ostrine.

Ne obstaja univerzalna metoda laserskega odpravljanja dioptrije, ona se prilagaja vsakemu pacientu posebej. Npr. pri osebah s tanko roženico, če mislimo, da je količina tkiva, ki jo je treba “odpraviti” za laserjem potencialno prevelika in dolgoročno se lahko izpostavi tveganju, predlagamo vstavitev fakičnih leč. Za osebe, pri katerih se z leti dogaja, da šibkeje vidijo na bližino (pojav starostne dioptrije ali presbiopije) popolna rešitev za dioptrijo ali katarakto je vstavitev multifokalnih ali leč z razširjenim razponom vida. Zato je zelo pomembno, da se na poseg odločite tam, kje ne obstaja samo možnost laserskega odpravljanja dioptrije, temveč tudi vstavitve leč, da odločitev o vaši operaciji ne bi bila vodena z razpoložljivo opremo, ampak izključno z medicinsko logiko.

dr. Maja Bohač, spec. oftalmolog, voditeljica Oddelka za refraktivno kirurgijo 
 
X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Autor: X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: