Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Temne zavese, črne pikice in svetlobni bliski v očeh – kdaj je treba čim prej obiskati zdravnika?

Temne zavese, črne pikice in svetlobni bliski v očeh – kdaj je treba čim prej obiskati zdravnika?
Kakšni so simptomi težav z očesnim ozadjem in zakaj je pomembno, da čim prej opravite pregled?
Črne pikice, ki plavajo pred očesom, so eden izmed najpogostejših simptomov, s katerimi pacienti obiščejo zdravnika. Pikice ali „mušice“ pravzaprav ne plavajo pred očesom, ampak v osrednjem delu očesa, mi pa jih subjektivno vidimo spredaj. So v steklovini, želatinasti snovi v očesu, ki je v osrednjem delu očesa in je sestavljena iz 99 % vode. Z leti se konsistenca želatinaste snovi spreminja kot naravni fiziološki proces in svežnji kolagena tvorijo gostote, ki se pojavljajo kot „mušice“ ali pikice (eng. eye floaters). Ta pojav je popolnoma neškodljiv in ne predstavlja nobene nevarnosti za okvaro vida.

Vendar, če je teh „mušic“ veliko in se zraven njih pojavljajo še motnje kot rdečica, dražljaji ali poslabšanje vida potem je to lahko resnejši proces, vnetje ali krvavitev v očesu in se je treba posvetovati s svojim oftalmologom.

Bliski pred očmi so tudi pogosti simptomi, ki nas pripeljejo na očesni pregled. Opisali smo, kako se z leti steklovina oz. želatina, ki zapolnjuje osrednji del očesa, strukturno spreminja. Zaradi fizioloških procesov se lahko loči od zadnjega dela očesa. Ta ločitev bo pripeljala do pojave bliskov, ki se kažejo v gibanju oči ali glave. To je neškodljiv simptom.

Bliski v očeh se lahko pojavijo in pri natrganju mrežnice ali retine, to je nujno stanje in zahteva oftalmološko zdravljene. Retina ali mrežnica je zelo tanka vidna opna, ki oblaga notranji del očesa, se sestoji iz 120 milijonov čutnih celic in dobi vidne dražljaje. Raztrganine se pojavljajo zaradi degenerativnih sprememb, pogostejše pri kratkovidnih ljudeh. Priporočljivo je, da kratkovidne osebe vsaj enkrat na leto naredijo pregled ozadja s širjenjem zenic. V primeru natrganja mrežnice je nujno treba lasersko „varjenje“ luknjice na mrežnici, da se prepreči odstop mrežnice.

Glavni simptom odstopa retine je pojav temnih zaves ali “zaves na očeh” kot to bolniki običajno opisujejo. Ablacija predstavlja odstop mrežnice najpogosteje zaradi počenja skozi katero gre tekočina. Ablacijo mrežnice je treba nujno operirati, ker so senzorne celice iz katerih je sestavljena poškodujejo znotraj 48 ur. Čim prej se naredi operativni poseg na očesu, to je okrevanje vida boljše!

Kateri simptomi, ki so navedeni, so zaskrbljujoči, kateri pa ne oz. ali je zdravljenje nujno, bo vam povedal oftalmolog po podrobnem pregledu očesnega ozadja. Če opazite navedene simptome, specializirani strokovnjaki retinologi oftalmološke Klinike Svjetlost so vam na voljo.

dr. Vesna Cerović, spec. oftalmolog

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: