Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Vsako leto peljete avto na tehnični pregled, kdaj ste pa zadnjič pregledali svoje oči?

Vsako leto peljete avto na tehnični pregled, kdaj ste pa zadnjič pregledali svoje oči?
Osnovni oftalmološki pregled sastoji se od određivanja vidne oštrine s dioptrijom na daleko i blizu, mjerenja očnog tlaka, pregleda prednjeg segmenta oka pod uvećanjem (vjeđe, spojnica, rožnica, prednja očna sobica, zjenica i leća) i širenja zjenica s pregledom stražnjeg segmenta oka (staklovina, očni živac, retina i krvne žilice).
Ali veste, da:
  • 80% vseh težav z vidom lahko preprečite ali zdravite, če redno opravljate preglede svojih oči
  • je 39 milijonov ljudi na svetu slepo
  • če bi oči bile digitalna kamera, bi imele 576 megapikselov  
Torej, če tudi nimate posebnih motenj vida, se priporoča narediti detajlen splošni okulistični pregled enkrat na leto. V Kliniki Svjetlost vsak dan opravljamo splošne okulistične preglede. Kaj vse zajema splošni okulistični pregled, koliko časa traja in zakaj se priporoča, so najpogostejša vprašanja naših pacientov.

Osnovni okulistični pregled je sestavljen iz določanja vidne ostrine z dioptrijo na daleč in blizu, merjenja očesnega pritiska, pregleda sprednjega očesnega segmenta pod povečavo (veke, spojnica, roženica, sprednja očesna sobica, zenica in leča) in širjenja zenic s pregledom zadnjega očesnega segmenta (steklovina, očesni živec, mrežnica, krvne žile).

Pogosto s pregledom oči lahko opazimo spremembe v krvnih žilah, zaradi visokega krvnega tlaka, ateroskleroze, sprememb zaradi diabetesa in drugih nevroloških težav kot je npr. multipla skleroza, še preden so simptomi bolezni prepoznavni. Prav tako je pomembno vedeti, da s pregledom oči lahko sledimo napredovanje ali uspešno zdravljenje navedenih bolezni.

Če je oko zdravo in pacient ima samo dioptrijo lahko se ordinirajo očala za daleč in blizu ali progresivna očala. Splošni okulistični pregled v poprečju traja približno eno uro, zdravnik pa na pregledu oceni, ali so potrebne še dodatne preiskave.

Če se pri pregledu ugotovi nekatera očesna bolezen (vnetje, infekcija, katarakta, suho oko, težave z vekami, težave z rumeno pego, diabetična retinopatija, glavkom ipd.) pacientu se ordinira terapija ali dodatne preiskave in se napoti subspecialistu oftalmologu, ki je posebej specializiran za določeno težavo.

Zelo je pomembno opraviti otroški oftalmološki pregled v prvih letih življenja, ker vemo, da se razvoj vida konča do 8. leta in se velik del težav z vidom pri otrocih lahko prepreči ali zdravi s primernimi očali ali morebitno operacijo.
 
Ker se na pregledu širijo zenice, vid je nekaj ur po pregledu umerjeno zamegljen in se ne priporoča, da peljete avto po pregledu. Zato se priporoča, da, ko pridete na pregled v Kliniko Svjetlost, zraven imeti spremljavo.
 
Najdite čas za pregled svojih oči, ker so one vaš zaklad! 

dr. Adi Pašalić, spec. oftalmolog
 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: