Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Zenice očesa ne reagirajo samo na svetlobo, temveč odkrivajo naša čustva (pupilometrija)

Zenice očesa ne reagirajo samo na svetlobo, temveč odkrivajo naša čustva (pupilometrija)
V vsakem trenutku naše zenice balansirajo izmed svetlobnih in emocionalnih reakcij. Znanost o velikosti zenic se imenuje pupilometrija in se uporablja pri raziskovanju različnih psiholoških fenomenov.
Vsakdo zna, da bo zenica očesa spremenila svojo velikost odvisno o količini svetlobe, ki ji je oko izpostavljeno. Vendar, če se bojimo, zenice se bodo razširile tudi s širjenjem vek. Zato se tudi reče „strah ima velike oči“. Kaj nam velikost zenic lahko pove o ljudeh, s katerimi se pogovarjamo? Ali lahko prepoznamo tiste, ki jih je strah, kateri opravljajo težke naloge ali tiste, ki so zaljubljeni (v nas)?
 

Začnimo od svetlobe…

Z več svetlobe zenica se zožuje in postaja manjša. Ko smo v temi, manjša količina svetlobe je stimulus za širjenje zenic, da bi več svetlobe prispelo do očesnega ozadja.
Reakcija na svetlobo je nezavedna in je kontrolirana z avtonomnim živčnim sistemom, ki avtomatično prilagaja premer irisa primerni količini svetlobe, ki pride v oko, da bi slika, ki jo opazujemo, bila čim boljša – kot odprtina fotografskega aparata.
V irisu sta dve mišici:
  • Cirkularna mišica (sfinkter) ima razporejena vlakna v obliki prstana, ki zožuje zenico do velikosti 2 mm.
  • Radialna mišica (dilatator) ima razporejena vlakna kot špice na kolesu in lahko razširi zenico do 8 mm.

Zenica odkriva tudi emocionalno stanje zenic

Avtonomni živčni sistem ne kontrolira samo reakcije zenic na svetlobo, temveč nam odkriva emocionalne in mentalne odgovore. Ko smo pod velikim stresom, simpatično žičevje, ki je spodbujeno z „boj ali beg“ spodbudo pripelje do širjenja zenic. Po drugi strani parasimpatično žičevje, ki je spodbujeno s „počitek in prebava“ spodbudo pripelje do zoženja zenic. V vsakem trenutku naše zenice balansirajo izmed svetlobnih in emocionalnih reakcij.

Predstavljamo vam nekaj primerov emocionalnih odgovorov:
  • Zenice se bodo razširile, če kandidata izpostavimo težkim nalogam.
Psiholog Univerze v Princetonu, Daniel Kahneman v svojem raziskovanju navaja, da se bodo kandidatu zenice razširile, če ga vprašamo, koliko je 8x21 ali bodo širše, če ga prosimo, naj pomnoži številki 8 in 47. Kakršnakoli težava je, zenice bodo široke vse dokler ne pridemo do rešitve ali nehamo z reševanjem.
  • Široka zenica lahko odkrije željo kandidata, preden jo sam, pove.
Wolfgang Einhauser-Treyer, nevropsihiater na Philipps Univerzi v Marburgu je prosil ljudi, da pritisnejo tipko v kdajkoli času v razponu od 10 sekund. Širjenje zenic se začne 1 sekundo, preden pritisnejo tipko, nadaljuje se s širjenjem 1-2 sekundi po pritisku.
 

Kaj nam znanost lahko pove o velikosti zenic?

Znanost o velikosti zenic se imenuje pupilometrija in se uporablja v raziskovanju različnih psiholoških fenomenov, ki vključujejo: zaspanost, introverzijo, seksualne interese, rasne preference, shizofrenijo, moralne sode, avtizem in depresijo.

Široka zenica, ki je pogojena z nagoni za obstoj živalske vrste, pri živalih omogoča, da skozi zenico lahko v vidnem polju pred sabo opazijo čim več žensk. Reakcija se opaža tudi pri ljudeh: ko smo na romantični večerji ali v bližini osebe, ki nam je všeč zenice, se razširijo. Široka zenica zaljubljenim očem daje poseben blesk in so oči res v tem trenutku ogledalo duše in čustev.

Torej, naslednjič, ko pogledate nekomu v oči, imejte v mislih, da lahko vidite veliko več kot barve. S pogledom v zenice včasih lahko sledimo tudi tisto, kaj se dogaja nekomu v glavi.

dr. Mirko Ratković, spec. oftalmolog 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: