Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Naši zdravniki
X2 prof.dr.sc. Iva Dekaris

X2 prof.dr.sc. Iva Dekaris

 • Specialist oftalmolog
 • Subspecialist za bolezni prednjega očesnega segmenta
 • Vodja Oddelka za roženico Klinike Svjetlost
 • Strokovni direktor Klinike Svjetlost

Izobraževanje

Prof. Iva Dekaris je končala Medicinsko fakulteto Univerze v Zagrebu, nato pa je opravila diferencialni izpit na Medicinski fakulteti Univerze v Bologni in si s tem pridobila italijansko naziv doktorja medicine in kirurgije. Znanstveno in strokovno se je izpopolnjevala na nekaj Univerzah v tujini: na Pasteur Inštitutu v Parizu in na univerzah v Utrechtu, Hamburgu, Munchenu, Baltimoru in Bostonu. Končala je 2 podiplomska študija: iz biologije (smer biomedicina) na Prirodoslovno-matematični fakulteti v Zagrebu, kjer je tudi magistrirala, in iz oftalmologije (delno na Univerzi Harvard v ZDA in na Medicinski fakulteti v Zagrebu).

Končala je tudi podoktorski raziskovalni študij s področja transplantacije roženice na Harvard Medical School v Bostonu, kjer je izdelala večji del svoje doktorske disertacije. Doktorat znanosti iz področja transplantacije roženice je zagovarjala na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Kot specialist oftalmolog je najprej delala v Splošni bolnišnici Sveti Duh, kjer je bila od leta 2002-2007 tudi predstojnica Zavoda za oftalmologijo, ki je v času njenega mandata prvič postal očesna klinika. V tem obdobju je bila tudi medicinski direktor Lions hrvaške očesne banke (Referenčnega centra za transplantacijo roženice). V Kliniko Svjetlost je prišla leta 2007. Trenutno deluje kot naslovni redni profesor in znanstveni svetovalec na Univerzi na Reki, kjer predava na podiplomskem in dodiplomskem študijo iz oftalmologije v Zagrebu in na Reki. 
Vabljena je predavateljica-inštruktorica na Univerzi v Luganu (Švica) za Evropsko šolo naprednega študija oftalmologije (ESASO).

Delovno področje

Profesorica Dekaris se ukvarja s kirurgijo prednjega dela očesa. S kirurškim delom ima že 20 letne izkušnje in več kot 20.000 operacij na očeh: ultrazvočnih operacij mrene, transplantacij roženice, korekcije refraktivnih napak z vgradnjo multifokalnih, toričnih in fakičnih intraokularnih leč, transplantacija amnija in drugih redkejših operacij na prednjem delu očesa. Večkrat je bila kirurg-inštruktor na "kirurgiji v živo" to je na tečajih iz področja ultrazvočne operacije mrene, v zadnjih treh letih pa je Inštruktor operacije mrene (teorije in prakse) za Evropsko združenje za operacije katarakte in refraktivno kirurgijo (ESCRS).

Uvajanje novih metod

Dr. Dekaris je v hrvaško očesno kirurgijo v letu 2010 uvedla slojevito (ali lamelarno) transplantacijo endotela roženice, imenovano tudi DSAEK, nato pa leta 2011 tudi tehniko ultra-tanki DSAEK. Prva na Hrvaškem je začela z anti-VEGF terapijo pri bolnikih z visoko-rizičnimi transplantati roženice, s čimer je bilo preživetje transplantatov pri teh bolnikih pomembno izboljšano. Pri „live-surgery“ (neposredni prenos operacij na strokovne kongrese) v bolnišnici Svjetlost je bila v letu 2013 prvi evropski kirurg, ki je implantiral novo trifokalno-torično intraokularno lečo za korekcijo refraktivne napake – hiperopije in astigmatizma. Leta 2016 je na Hrvaškem v očesno kirurgijo uvedla operacijsko metodo presaditve matičnih celic roženice gojenih in vitro, metodo zdravljenja hudih opeklin roženice in sprednje očesne površine. Raziskovalka je pri znanstvenem projektu Hrvaške znanstvene fundacije na temo gojenja celic za presaditev in je vodila tri znanstvene projekte Ministrstva za znanost Republike Hrvaške. Svetovalka je evropskega znanstvenega projekta o presaditvi roženice. Aktivna je v sodelovanju z mladimi znanstveniki in je pod njenim mentorstvom sedem oftalmologov zagovarjalo doktorsko disertacijo.
 

Publikacije i raziskave

Do sedaj je dr. Dekarisova objavila več kot 300 znanstvenih in strokovnih del, od tega 72 v najbol priznanih mednarodnih časopisih, citiranih v Current Contents. Citiranost njenih del po WOS: 546 citatov, po Scopusu 611 citatov. Kot soavtor je napisala 12 knjig in 23 poglavij v knjigah. Sodelovala je na številnih mednarodnih in domačih znanstvenih in strokovnih srečanjih, na katerih je objavila več kot 400 povzetkov. Je dobitnica 9 nagrad za znanstveno delo; od tega je dvakrat prejela najvišje državno priznanje – Letno državno nagrado za znanost (za mlade znanstvenike 1999) in za področje biomedicine za leto 2013. Vodila je tri znanstvene projekte Ministrstva za znanost RH ter je svetovalka evropskega znanstvenega projekta na temo transplantacije roženice. Njeno znanstveno in strokovno delo je prepoznano tudi na mednarodnem nivoju zato je bila v preteklih 5 letih 24 krat povabljena kot predavateljica na mednarodnih srečanjih v Evropi, Ameriki in na Japonskem. Je članica uredništva 5 strokovnih časopisov: Acta Medica Croatica, Rad HAZU, Ophthalmology Research: An International Journal, Journal of Clinical & Experimental Ophthalmology, Journal of Eye & Cataract Refractive Surgery. 

Mednarodne zadolžitve

Trenutno je predsednica Evropskega združenja očesnih bank (European Eye Bank Associatio - EBA) za obdobje 2019-2022. To je drugič, da je izvoljena za predsednico EEBA, prvi mandat je opravljala v obdobju 2010 -2013. Zadnjih 10 let je članica Upravnega odbora EEBA. Od leta 2016 je uradna inštruktorica kirurgije sive mrene Evropskega združenja za kirurgijo katarakte in refrakcijsko kirurgijo (ESCRS) in za Evropsko šolo za napredni študij oftalmologije (ESASO).. Je strokovni ekspert Evropske komisije za “nadomestna očesna tkiva – roženico” to je za očesna tkiva, ki se uporabljajo pri transplantaciji. 

Članstvo v organizacijah

Prof. Dekaris je članica in sodelavka Razreda za medicinske znanosti Hrvaške akademije znanosti in umetnosti (HAZU), podpredsednica Hrvaškega združenja zdravnikov za katarakto in refraktivno kirurgijo in članica številnih drugih združenj: Ameriške oftalmološke akademije, International Ocular Surface Society, Hrvaškega imunološkega združenja, Evropskega združenja za katarakto in refraktivno kirurgijo, Association for Research in Vision and Ophthalmology, Evropskega združenja očesnih bank, Hrvaškega oftalmološkega združenja in Hrvaškega zdravniškega zbora.

Glavne publikacije

Dela:

 • Tominac Trcin M, Zdraveva E, Dolenec T, Vrgoč Zimić I, Bujić M, Batarilo M, Dekaris I et al. Poly(ε-caprolactone) Titanium Dioxide and Cefuroxime Antimicrobial Scaffolds for Cultivation of Human Limbal Stem Cells. Polymers (Basel). 2020 Aug 6;12(8):1758.
 • Bohac M, Anticic M, Draca N, Kozomara B, Dekaris I, Gabric N, Patel S. Comparison of Verisyse and Veriflex Phakic Intraocular Lenses for Treatment of Moderate to High Myopia 36 Months after Surgery. Semin Ophthalmol. 2017;32(6):725-733.
 • Flaxman SR, Bourne RRA, Resnikoff S, … Dekaris I et al. Vision Loss Expert Group of the Global Burden of Disease Study Global causes of blindness and distance vision impairment 1990-2020: a systematic review and meta-analysis. Lancet Glob Health. 2017 Dec;5(12):e1221-e1234.
 • Biscevic A, Bohac M, Koncarevic M, Anticic M, Dekaris I, Patel S. Vector analysis of astigmatism before and after LASIK: a comparison of two different platforms for treatment of high astigmatism. See comment in PubMed Commons belowGraefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2015 Dec;253(12):2325-3, IF=2,44
 • Dekaris I, Gabrić N, Drača N, Pauk-Gulić M, Miličić N. Three-Year Corneal Graft Survival Rate in High-Risk Cases Treated with Subconjunctival and Topical bevacizumab, Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2015 Feb 253:287-94. IF=2,44
 • Tominac Trcin M, Dekaris I, Mijović B, Bujić M, Zdraveva E, Dolenec T, Pauk-Gulić M, Primorac D, Crnjac J, Špoljarić B, Mršić G, Kuna K, Špoljarić D, Popović M. Synthetic vs natural scaffolds for human limbal stem cells. Croat Med J. 2015 Jun 19;56(3):246-56. IF = 1,3
 • Sekelj S, Dekaris I, Balog T, Mahovne I, Krstonijevic EK, Janjetovic Z, Arar ZV, Aric I. Vascular endothelial growth factor in a recipient cornea acts as a prognostic factor for corneal graft reaction development. Curr Eye Res. 2015 Apr;40(4):407-14. IF=1,519
 • Bourne RR, Jonas JB, Flaxman SR, Keeffe J, Leasher J, Naidoo K, Parodi MB, Pesudovs K, Price H, White RA, Wong TY, Resnikoff S, Taylor HR; Vision Loss Expert Group of the Global Burden of Disease Study.   (.... Dekaris I.....) Prevalence and causes of vision loss in high-income countries and in Eastern and Central Europe: 1990-2010. Br J Ophthalmol. 2014 May;98(5):629-38. Review.
 • Dekaris I, Gabrić N, Pauk M, Drača N.Positive pressure during penetrating keratoplasty can be solved with a modified graft-over-host technique. Acta Ophthalmol. 2013 Feb 7. doi: 10.1111/aos.12085. IF =2,63
 • Dekaris I. Current trends in corneal transplantation. Review. RAD HAZU 2013, Vol. 517(39), p. 35-46.
 • Dekaris I. High-risk Eyes: Can we increase corneal graft survival rate? J Clinic Experiment Ophthalmol 2012, S4:e001. doi:10.4172/2155-9570.S4.
 • Dekaris I, Pauk M, Drača N, Pašalić A, Gabrić N. Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty – Is a Thinner Donor Lamella the Better Choice? J Transplant Technol Res S2:004, 2012.
 • Yamagami S, Hamrah P, Myamoto K, Myazaki D, DEKARIS I, Dawson T, Lu B, Gearad C, Dana MR. CCR5 Chemokine Receptor Mediates Recruitment of MHC Class II-Positive Langerhans Cells in the Mouse Corneal Epithelium. Investigative Ophthalmology &Visual Science 2005. 46(4): 1201-1207. IF (5 year) 3,754
 • Dekaris I, Zhu SN , Dana MR. TNF-Alpha Regulates conreal Langerhans Cell Migration. Journal of Immunology 1999. 162(7): 4235-4239. IF (5 year) 5,570
 • Zhu SN , Dekaris I, Duncker G, Dana MR. Early Expression of Pronflammatory Cytokines Interleukin-1 and Tumor Necrosis Factor-Alpha after Corneal Transplantation. Journal of Interferon and Cytokine Research 1999. 19(6): 661-669. IF (5 year) 3,267
 • Keane-Myers AM, Miyazaki D, Liu G, DEKARIS I, Ono S, Dana MR. Prevention of Allergic Eye Disease by Treatment with IL-1 Receptor Anatagonist. Investigative Ophthalmology & Visual Science 1999. 40(12): 3041-3046. IF (5 year) 3,754
 • Gabric N, Mravicic I, Dekaris I, Karaman Z, Mitrovic S. Human Amniotic Membrane in the Reconstruction of the Ocular Surface. Documenta Ophthalmologica 1999. 98(3): 273-283. IF (5 year) 1,798
 • Knjige:

 • Iva Dekaris, Nikica Gabrić, Ante Barišić: Presbyopia correction with multifocal intraocualar lenses. In: Zilfan A: Cataract surgery, Intech-Open 2017, pp 129-143
 • Iva Dekaris, Nikica Gabrić, Ante Barišić: Implantation of Toric intraocular lenses: Personalized Surgery on the Lens. In: Bodiroga-Vukobrat N, Rukavina D, Pavelić K, Sander G: Personalized Medicine- A New Medical and Social Challenge. Springer Schwitzerland 2016; p 231-240
 • Iva Dekaris. Ultrathin Descemet Strippping Automated Endothelial Keratoplasty (UT-DSAEK). In: Parekh M, Ponzin D, Ferrari S:  Eye Banking: Changing Face of Corneal Transplantation. Nova Publishers 2015; p 82-105.
 • Iva Dekaris, Nikica Gabrić, Maja Pauk-Gulić. Penetrating keratoplasty and Ultra Thin Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty in Patient with Multifocal IOLs. In: Jovanović M. Ophthalmology- selected chapters and review of interesting cases. Medicine faculty of University in Belgrade 2015: 133-143.
 • Nikica Gabrić, Iva Dekaris. Cystoid Macular Edema Following Cataract Surgery. In: Buratto L, Brint S, Sacchi L. Cataract Surgery Complications 2013:135-138.
 • Mravičić I, Dekaris I, Gabrić N, Romac I, Glavota V, Mlinarić-Misoni. An Overview of Fungal Keratitis and Case Reports on Trychphyton Keratitis. U: Muthiah Srinivasan (ed): Keratitis. InTech, Rijeka, 2012: 1-14
 • Iva Dekaris, Gabrić N, Antičić M. Alergijske bolesti oka. U: Lipozenčić J i sur. Alergijske i imunosne bolesti oka, Medicinska naklada, Zagreb, 2011:13:125-133
 • Iva Dekaris, Nikica Gabrić. Preparation and Preservation of Amniotic Membrane. In: Eye Banking. Basel, Karger, 2009;43:97-104.
 • Iva Dekaris, Nikica Gabrić, Morena Gavrić, Ratimir Lazić: Infekcije biomaterijala u oftalmologiji. U J. Vraneš, ur.: Infekcije biomaterijala, Školska knjiga, Zagreb,  2006.
 • Nikica Gabrić, Iva Dekaris, Ljerka Henč-Petrinović. Očna banka - Eye Bank, Nakladni Zavod Globus, Zagreb, 2000.