Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Novice
Aktualni dogodki in novice iz Klinike Svjetlost

Cornea Lux je nova personalizirana storitev Klinike Svjetlost pri zdravljenju bolezni roženice

Cornea Lux je nova personalizirana storitev Klinike Svjetlost pri zdravljenju bolezni roženice
Cornea Lux je nova, po meri narejena storitev Klinike Svjetlost.

Cornea Lux je nova, po meri narejena storitev Klinike Svjetlost. Prilagojena je potrebam pacientov v procesu zdravljenja bolezni roženice. Pacientom z zmanjšano ostrino vida, nezadostno za normalno delovanje, npr. nezmožnost pridobitve vozniškega dovoljenja zaradi sprememb roženice storitev Cornea Lux bo omogočila izboljšano ostrino vida in splošno kakovost vida. Izraz personalizirana pomeni, da se postopek diagnoze in zdravljenja opravi za vsakega pacienta posebej, saj je vsaka brazgotina ali očesna okvara pri vsakem pacientu individualna.

Trenutna splošno sprejeta praksa na Hrvaškem in v jugovzhodni Evropi je, da pacienti z boleznijo grejo na presaditev roženice, s to storitvijo pa je primarni cilj zmanjšati število operacij roženice in zmanjšati stopnjo invalidnosti pri osebah z boleznimi roženice, kot je npr. degeneracija (predvsem keratokonus), granularna distrofija ter poškodbe in okužbe roženice.

Prednosti pred dosedanjimi metodami so številne. Okrevanje je do šestkrat krajše, pooperativna terapija je tudi krajša, imunosupresivna terapija ni potrebna, potreba po operaciji je odložena ali popolnoma odpravljena. Ena izmed prednosti je cena, ki je v primerjavi z drugimi metodami nižja do 40 %. Vse našteto povečuje splošno kakovost življenja s pomembnim izboljšanjem ostrine vida in zdravja oči brez potrebe po operaciji, minimalen čas okrevanja omogoča pacientom več prostega časa, pa tudi nižje stroške zdravljenja in manj zamujenih stroškov zaradi okrevanja (bolniški dopust).

 

  Na trgu obstaja več alternativ za presaditev roženice:

• uporaba modula PTK na laserju - težava te rešitve je v tem, da ni personalizirana, torej se tkivo enakomerno odstrani z vseh delov roženice brez usmerjanja laserja na problematično področje

• ko gre za distrofijo in brazgotine, obstaja ročno struganje distrofije, ki je manualno in ni tako natančno kot programirani laser 

• topografska obdelava keratokonusa, ki je na robu medicine glede na splošno sprejetost zaradi velike bojazni, da bo to dodatno destabiliziralo roženico, ki se ne temelji na novem znanju in na medicini, ki je podprta z dokazi 

Cornea Lux združuje znane postopke in posege v zdravljenju očesnih bolezni, vključujoč tudi posebne diagnostične postopke in posebni režim zdravil pred in po posegu, popolnoma personalizirane ablacijske profile in napredne modele imunološke modulacije odziva tkiva na poseg, v edinstveni inovativni protokol. 

Poseg traja 30 do 45 minut v primerjavi s klasičnim načinom odpravljanja dioptrije, ki traja 20 minut. 

Do danes imajo postopki zdravljenja roženice več pomanjkljivosti, ki jih ta inovativna metoda odpravi ali močno zmanjša. Dosedanja praksa je povzročila izjemno dolgo okrevanje in bolniški dopust (najmanj 3 mesece), stalen zdravniški nadzor in hospitalizacijo najmanj 7 dni. Po operaciji je bila potrebna imunosupresivna terapija, v določenem številu primerov pa je spet bila potrebna presaditev roženice. Pri presaditvi roženice na obeh očesih je obdobje med operacijami najmanj eno leto, zaradi senzibilizacije prve presaditve pa postane druga operacija zelo tvegana za zavrnitev presadka.

Vse našteto negativno vpliva na kakovost življenja pacienta preko več dejstev - potreba po dolgem bolniškem dopustu in počitku, zmanjšani prosti čas in zmanjšani dohodki zaradi bolniškega dopusta.