Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Novice
Aktualni dogodki in novice iz Klinike Svjetlost

Ko zdravnik postane pacient

 Ko zdravnik postane pacient
Kako sem pozicijo pri operacijski mizi zamenjal trikrat v svojem življenju
Kot moji drugi kolege oftalmologi opravil sam operacije – vključujoč LASIK in zamenjavo refrakcijski leč na veliko znanih pacientov. Vendar, moji najzanimivejši pacienti niso tisti znani, ampak drugi zdravniki. Možnost, da lahko delim neverjetne, inovativne tehnologije „z enim svojim“ je odličen občutek!

Delam kot oftalmolog več kot 35 let in sem do zdaj „bil pacient“ trikrat. Prvič, ko sem bil star 46 let. Opravil sem LASIK, da bi zdravil astigmatizem – enostavna odločitev, ki sem jo prinesel v nekaj minutah po ogledu novega Wavelight aparata, s katerim je upravljal refrakcijski kirurg Matthias Maus v Kölnu v Nemčiji.

Drugo operacijo sem opravil okoli božiča 2017. Bil sem 56 let star in ker imam sladkorno bolezen – vid na mojem desnem očesu je začel slabšati zaradi zgodnje katarakte. Ker je moj vid bil zelo slab (okoli 20/100) je moja druga odločitev za operacijo bila enostavna tudi kot prva. Preučil sem nekaj različnih platform IOL, vendar sem se po kirurških uspehih s TECNIS Symfony odločil za njo. Naredili smo klasični post LASIK izračun in prilagoditev za blago miopijo, da bi branje bilo lažje. Rezultati so me presenetili in sem se v službo vrnil v manj kot 24 ur. Moje levo oko je bilo še vedno v redu, z nepopravljeno ostrino vida 20/25.
Ko se pogovarjam s svojimi pacienti o kirurških posegih, lahko uporabim svoj lastni primer, da jim približam svoje zaupanje v tehnologijo. Po mojih izkušnjah, zdravniki pogosto govorijo s pacienti o haloji in bleščanju z uporabo znanstvenega pristopa, ki je zasnovan na modelu, ne pa na lastnih izkušnjah. Lahko vam povem: ti disotopski fenomeni niso niti približno tako slabi, kot jih po navadi prikazujemo v svojih predstavitvah. Na semaforjih je rdeča luč večja z vidnejšimi haloji, rumeni halo je manj izražen, zelenega pa skoraj ni.
 
Menim, da je sam postopek refrakcijske kirurgije vrhunski preizkus zaupanja v tehnologijo, ki jo uporabljam na svojih pacientih.
Po moji drugi operaciji je čas tekel in sem bil 20/srečen pacient. Potem leta 2019 so mi pokazali novo lečo: the TECNIS Synergy. Najprej sem bil skeptičen, vendar sem poskusil s serijo 50 IOL in sem ugotovil, da nam omogočajo uspešno zamenjavo refrakcijske leče pri pacientih s plano-presbiopijo – s skupino, ki smo se je prej izogibali, ker je nezadovoljstvo z njihove strani po operaciji bilo pogosto. Zdaj, osem mesecev kasneje smo vstavili več kot 900 Synergy IOL-ov, od tega je 20% za zdravljenje plano- presbiopije.
Moje levo oko je imelo nepopravljen vid 20/30. Z drugim očesom, ki je rahlo miopično, sem lahko prebral J1-2. Imel sem dober vid, brez težav pri branju ali pri opravljanju vsakdanjih aktivnostih. Kljub temu nisem iz glave mogel vrči druge ideje o posegu.
 
Šest mesecev sem potreboval, da najdem čas – ko pa je pandemija COVID-19 popolnoma razčistila moj urnik, sem se odločil, da bom opravil operacijo. Posvetoval sem se z Warrenom Hillom, da sem se prepričal, da so izračuni za mojo tretjo operacijo natančni. V srcu sem vedel, da sem prinesel pravilno odločitev, vključevanje več ljudi v izračune in napovedi pa mi je pomagalo, da se prepričam, da je moja odločitev racionalna. Vedno sem bil oseba, ki jo poganjajo čustva, hitra in nagnjena k tveganju, vendar nisem želel biti nepremišljen s svojim vidom. Na koncu je postopek bil nemoten.

Imam pravilo, da nikoli ne ponujam, ali izvajam postopka na pacientu, ki ga sam ne bi opravil na svoji družini. Zdaj, ko sem opravil LASIK in refrakcijsko zamenjavo leč, lahko nadgradim svojo mantro: „Opravljam kirurške posege, ki sem jih imel sam!“ Menim, da je to končni test zaupanja v tehnologijo, ki jo uporabljam pri svojih pacientih. Ali lahko tudi vi sami rečete, da bi posege, ki jih ponujate, tudi opravili na sebi?

Objavljeni članek: https://theophthalmologist.com/subspecialties/when-a-doctor-becomes-a-patient  je v lastništvu The Ophthalmologista.