Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Novice
Aktualni dogodki in novice iz Klinike Svjetlost

Na HAZU je potekal znanstveni simpozij – predstavljene novice v oftalmologiji

Na HAZU je potekal znanstveni simpozij – predstavljene novice v oftalmologiji
Na simpoziju so predstavljeni najnovejši dosežki in znanstvene spoznave v oftalmologiji v zdravljenju vseh segmentov očesa.
Zagreb, 1. december 2017 – Na dvoru HAZU-a je potekal mednarodni znanstveni simpozij pod imenom „Novice v oftalmologiji“ v sodelovanju Razreda za medicinske znanosti Hrvaške akademije znanosti in umetnosti ter Specialne bolnice za oftalmologijo „Svjetlost“. Na simpoziju so predstavljeni novi dosežki in znanstvene spoznave v oftalmologiji v zdravljenju vseh segmentov očesa: sprednjega in zadnjega dela očesa in zdravljenja otrok.

„Hrvaška medicina je, kljub vsemu eden izmed najbolj organiziranih sistemov v družbi, oftalmologija pa je v samem vrhu naše medicine, je na otvoritvi simpozija povedal predsednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić. „Srečanje, kot je to, ki ga s specialno bolnico Svjetlost organiziramo že četrtič in na katerem eminentni domači in mednarodni strokovnjaki predstavljajo najnovejše dosežke, ki jih uporabljajo v praksi in to potrjujejo“ je dodal akademik Kusić.

Zadnjih 10 let je prišlo do velikega napredka v možnostih zdravljenja očesnih bolezni, s konservativnim pristopom in kirurgijo očesa. Temu je veliko prinesel tudi napredek tehnologije, s katero se opravljajo operacije očesa in odkritje novih zdravil, ki se uporabljajo v do zdaj neozdravljivih bolezni. „Do vseh pozitivnih sprememb ne bi prišlo brez namenskega znanstveno-raziskovalnega dela iz čigavih se rezultatov ustvarjajo nova zdravila in nove tehnologije“ je povedala predsednica organizacijskega odbora in medicinska direktorica klinike Svjetlost prof. Iva Dekaris.

Prof. Jesper Hjortdal z Univerze v Aarhusu, ki se ukvarja z boleznimi sprednjega dela očesa, je predstavil najnovejše tehnike transplantacije roženice, s katerima se transplantira samo en njen del ali plast, kaj je veliko boljše za paciente, ker hitrejše vidijo, ali pa je veliko večja možnost, da bo poseg uspel.

Prof. Thomas Fuschsluger, podpredsednik evropskega združenja v raziskovanju očesa, je predstavil gensko terapijo, ki je prihodnost oftalmologije ter je prikazal, da se lahko in vitro, v posodi, z gensko manipulacijo dosežejo korekcije nekaterih bolezni roženice ali sprednjega prozornega dela očesa.

Imunologinja Carolina Arancibia z Univerze v Oxfordu je govorila o raziskovanjih novih zdravil, ki preprečuje zavrnitev presajenih tkiv. Prof. Dekaris je predstavila metodo matičnih celic roženice, ki se od nedavna med nekaj evropskih držav, izvaja tudi na Hrvaškem, dr. Tominac Trcin pa vzgojo matičnih celic v Banki tkiva pri KBC Sestre Milosrdnice.
 
V drugem delu simpozija 17 predavateljev iz Hrvaške in regije, ki so govorili o svojih izkušnjah v zdravljenju očesnih bolezni, uporabi najnovejših intraokularnih leč, s katerimi se pri operaciji katarakte pacienti lahko znebijo tudi dioptrije ter o zdravilih za diabetično retinopatijo oz. zadnji del očesa in novimi zdravili za zdravljenje makularne degeneracije. To je bolezen, ki prizadene ljudi starejše kot 65 let in najpogostejše prizadene vid starejši populaciji. Za zdravljenje bolezni obstaja okoli deset novih zdravil, je dejala prof. Dekaris in dodala, da se od šestih zdravil za makularno degeneracijo na Hrvaškem, v državnih bolnicah trenutno uporablja eno zdravilo, največ zato, ker so takšna zdravila zelo draga. Predstavljena je tudi uporaba novih bioloških „lepil“ pri pretrganju roženice, vlogi laserja za odpravljanje dioptrije pri nepravilnih roženicah, uporabi DNK-analize v diagnozi nekaterih očesnih bolezni, zdravljenju nistagmusa, slabovidnosti in drugih bolezni pri otrocih.

Predavanje o poslovnih modelih razvoja oftalmologije v regiji je imel prof. Nikica Gabrić, ustanovitelj in ravnatelj edine domače oftalmološke verige, ki posluje zunaj Hrvaške. „Vsi privatni oftalmologi na Hrvaškem skupaj letno imajo nekaj manj kot 100 milijonov kun prihodkov, v tem delu Evrope pa na trg trkajo mednarodne verige, čigav letošnji prihod je večji kot 200 milijonov evrov. Njihovo širjenje financirajo equity fondi, naša prihodnost pa je v medsebojnem združevanju in partnerstvu, s še večjimi vlaganji v edukacijo in tehnologijo“ je zaključil prof. Gabrić.