Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Naročanje za pregled

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Novice
Aktualni dogodki in novice iz Klinike Svjetlost

​Nova metoda operacije sive mrene je razvijana na Hrvaške

​Nova metoda operacije sive mrene je razvijana na Hrvaške
To je že tretja študija, v kateri je svetovna korporacija Johnson & Johnson Vision izbrala Svjetlost za partnerja.
To je že tretja študija, v kateri je svetovna korporacija Johnson & Johnson Vision izbrala Svjetlost za partnerja.
V zadnjih 3 mesecev v zagrebški Kliniki Svjetlost se opravlja raziskovanje nove generacije naprav za lasersko operacijo sive mrene.
To je že tretja študija, v kateri je svetovna korporacija Johnson & Johnson Vision izbrala Svjetlost za partnerja, prvi dve študiji sta bili povezani z razvojem leč, Symfony in Synergy. Te so leče zdravniki Klinike Svjetlost vstavili pri tisoč ljudi, vključujoč tudi pri veliko znanih, kot so Tim Roth, Ivana Trump, Armando Assante, Franco Nero, Lepa Brena, Rade Šerbedžija, Maja Šuput in številni drugi.

V svetu se že nekaj let stroka in industrija ukvarjajo s problematiko operacije sive mrene z laserjem, konsenzus pa ni dosežen… Težava je v tem, da so naprave zelo drage, rezultati pa niso bili nekaj boljši kot z ultrazvočno operacijo, največja težava je bila software, ki ni omogočal, da se operacije popolnoma personalizirajo za vsakega pacienta. Tim iz Klinike že 3 mesece intenzivno sodeluje z oblikovalci nove generacije softwarea za to napravo. Kot zahvala za sodelovanje v tem projektu Johnson & Johnson je Kliniki Svjetlost podaril drago napravo in zdaj pripravljajo veliki projekt, kje bo Klinika postala edukacijski center za laserske operacije mrene za področje Evrope. Svetovno podjetje kot Johnson & Johnson lahko izbira partnerje, z izbiro Klinike pa imamo še eno dokazilo, da velikost države, iz katere prihajate, ni pomembna kot kakovost.

Profesor Gabrić pojasnjuje, zakaj šele zdaj objavlja, da opravljajo novo metodo operacije sive mrene: “Tehnologija napreduje zelo hitro in obstaja zlati standard pri operaciji mrene, to je ultrazvočna operacija mrene. Mi, kot ustanova z nekaj tisoč posegov letno in z več kot 1500 vstavljenih t. i. premium leč, kaj je skoraj več kot pri vseh zdravnikih v eni bogatejši Avstriji, preden javnosti predstavimo nove storitve, opravljamo tudi lastna preizkušanja in raziskovanja teh naprav.  Napravo za lasersko operacijo mrene v Kliniki uporabljamo od sredine novembra 2019 in smo, preden smo storitev ponudili javnosti, že opravili več kot 100 posegov. Hoteli smo opraviti lastno spremljanje rezultatov prvih pacientov, ki so to novo inovativno storitev dobili brez doplačila."
 
“Pomembno je, da se, ko obstaja zlati standard v medicini nekaj novega primerjati s temi standardi, ker vsega novega ne pomeni tudi boljše, posebej, ko so rezultati ultrazvočne operacije skoraj popolni. Prvi pacienti, pri katerih je opravljen ta tip posega, so približno 3 mesece intenzivno spremljani, da bi bili prepričani, da so rezultati enaki ali boljši, preden se storitev oglasi in ponudi širši javnosti. Marketing kompanij, ki proizvajajo te naprave, je eno, lastna izkušnja pa je le pomembna, kot primerjava z zlatim standardom. Zdaj pravzaprav lahko rečemo, da smo prepričani, da je tisto, kaj proizvajalec reklamira resnično in resnično gre za ogromne količine denarja, ki se vlagajo v razvoj naprav in ne morete slepo verjeti, kaj industrija govori, posebej, ko govorimo o rezultatih operacij na živih ljudeh”, je poudarila prof. dr. sc. Iva Dekaris, kirurginja z več kot 25 let izkušenj v operacijah mrene in transplantacijah roženice.

“Osebno sem opravila več kot 15 000 posegov na podobni napravi, tudi femto laserju, ampak za roženico, ki se uporablja pri laserskem odpravljanju dioptrije in je normalno, da me zanima, kako se podobna tehnologija uporablja tudi pri drugem tipu operacij. Od kdaj delam v Kliniki, spremljam paciente s premium lečami po operaciji sive mrene in lahko rečem, da so naši rezultati vedno boljši kot pri tistih, ki smo jih videli pri kolegah na svetovnih in evropskih kongresih. Opravila sem prvih 50 posegov na novi napravi in sem osebno spremljala vse paciente in lahko rečem, da v primerjavi z zlatim standardom, ki sta ga omenila prof. Gabrić in prof. Dekaris naprava omogoča rezultate, ki so enako dobri, ali pa mogoče boljši kot zlati standard”, je pojasnila dr. sc. Maja Bohač, refraktivna kirurginja z več kot 30 000 opravljenih posegov laserskega odpravljanja dioptrije.
 
“Mene je navdušilo, kaj pogosto pri operaciji mrene imamo paciente, ki so verjeli v tisto staro prepričanje, da “mrena mora dozoreti”, preden se operira. To pravilo ne velja že 30 let, ampak v narodu še vedno verjamejo v to…To ni težava sama po sebi, ampak pri ultrazvočni operaciji mrene, ko je mrena “mlada”, je operacija hitra in potrebujemo zelo malo ultrazvočne energije, da se mrena “razbije”, kar vodi do zelo hitrega okrevanja pacientov po operaciji. Ko pacient ima “zrelo” mreno, potem moramo veliko uporabljati ultrazvok in operacija traja dlje, okrevanje namesto 24 ur traja do nekaj tednov. Z novim laserjem smo operirali tudi nekaj “zrelih” mren in drastično zmanjšali čas okrevanja! To me zelo veseli, ker zdaj tudi pacienti imajo priložnost hitro se vrniti svojim vsakdanjim obveznostim” poskušal nam je pojasniti dr. Barišić, voditelj oddelka za kirurgijo mrene v Kliniki Svjetlost.
 
Zdravnik Ivan Gabrić, ki je eden izmed kirurgov, ki opravljajo posege na novem laserju, nam je povedal o svojih izkušnjah: “Čeprav sem mlad, sem opravil veliko število laserskih operacij dioptrije, gotovo izključno s tehnologijo femtolaserja in ta naprava za operacijo katarakte je zame naravni del evolucije v oftalmologiji. Moj oče je začel z operacijami mrene, preden sem se rodil, njegove kirurške izkušnje, ki jih ima, zame so resnično nedosegljive. Opravil je več kot 60 000 operacij in je postavil zelo visoko lestev za vse nas v Kliniki. Njegovi rezultati, hitrost in kirurška veščina v klasični metodi so nedosegljivi. Primerjal sem vseh 100 operiranih pacientov na novem laserju z njegovim standardom in njegov osebni standard z ultrazvočno operacijo je takšen, da nima vidnih razlik. Nikica Gabrić je samo en in za nas mlajše kirurge, ki nimamo velikih izkušenj naprava, omogoča, da kljub manjšim izkušnjam lahko dosežemo enake rezultate.”
 
“Govorimo o avtomatizaciji in robotizaciji medicine. Mi starejši kirurgi imamo veliko izkušenj, ki smo jih pridobili z leti dela, mladi kirurgi nikoli ne bodo dovolj hitro dosegli takih izkušenj in s takšnimi pripomočki medicina in industrija omogočata, da večje število zdravnikov lahko opravlja operacije sive mrene. Na leto se v svetu opravi več kot 30 milijonov operacij sive mrene. Do zdaj je gotovo 90% operacij opravljeno ultrazvočno, 8% so stare metode iz srede 20. stoletja in manj kot 2% so operacije na takih pripomočkih za lasersko operacijo mrene. Jaz sem še “stara garda”, ki lahko operira na stari način z ultrazvokom kot zlatim standardom in zdaj z novim femto laserjem, ampak moji mlajši zdravniki se verjetno nikoli ne bodo naučili starih načinov, ker je njihov čas minil”, je poudaril prof. Gabrić.

“Svjetlost je vedno bila prva v laserskih operacijah, že 1998 smo prvi prinesli laser za odpravljanje dioptrije na Hrvaško. Leta 2007 smo prinesli prvi laser nove generacije za odpravljanje dioptrije, na katerem so operirani gotovo vsi naši zdravniki, vključujoči prof. Gabrića, dr. sc. Bohač in mojega brata Ivana. Danes takšen laser imajo v večini drugih ustanov na Hrvaškem, mi smo pa leta 2011 začeli uporabljati novo platformo. Prvi femto laser za operacijo dioptrije smo prinesli že 2010, 2011 smo pa uvedli prvi femtolaser za operacijo bralne dioptrije. Laser za operacijo mrene je prišel 2019 in zdaj nadaljujemo niz, v katerem smo vedno bili lider na trgu laserske očesne kirurgije. Ker smo tako veliki sistem s 7 centri in z več kot 220 zaposlenih, preden nekaj ponudimo svojim pacientom, želimo biti 100% prepričani, da se gre za storitev, ki je boljša ali enako dobra, kot tista, ki jo že nudimo”, je povedal Krešimir Gabrić dr. med., eden izmed zdravnikov, ki opravljajo laserske operacije mrene.
 
Razen tega, da je vodilna v uvajanju novih operacij z laserjem, Klinika Svjetlost je vodilna, ne samo na Hrvaškem, temveč tudi v svetu, po uvajanju novih intraokularnih leč, ki se vgrajujejo po operaciji mrene. Prejšnja generacija takih leč Symfony je bila raziskovana v letu 2014 v Kliniki in je zdaj postala ena oblika zlatega standarda v svetu. Svjetlost pa je med prvimi v svetu v 2019 začela testiranje za novo lečo, Synergy, ki je leča 5. generacije, ki omogoča še boljši vid na vseh oddaljenostih z manj motenj kot prejšnje generacije. Od 8 centrov v svetu, ki so testirali to lečo Klinika Svjetlost, je edina iz Osrednje in Jugovzhodne Evrope, po začetnem testiranju vstavila več leč kot vsi drugi centri skupaj! Rezultate teh leč osebno je predstavil prof. Gabrić pred 800 zdravnikov iz Evrope in sveta na evropskem kongresu v Parizu. Synergy lečo je prof. Gabrić vgradil Timu Rothu, ameriškem igralcu in enemu izmed veliko znanih svetovnih zvezdnikih, ki so svojo operacijo mrene odločili opraviti v Kliniki Svjetlost. V zadnjih 2 letih premium intraokularne leče v Svjetlosti so razen Tima Rotha vstavili še Ivana Trump-prva žena ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Joe Cinqueu – predsednik Ameriške Akademije za storitvene dejavnosti, Armand Assante – ameriški igralec, Cassandra Gava – ameriška filmska producentka, Franco Nero – italijansko-ameriški igralec, Rade Šerbedžija, Lepa Brena in tisoč drugih zadovoljnih pacientov.

Laserska operacija sive mrene zagotavlja manj invaziven, individualizirani postopek operacije z natančnostjo večjo kot tradicionalna tehnika. Napredna tehnologija kreira 3D edinstveno mapo očesa in leče in personalizira tretma po specifikacijah mape. Femto sekundni laser mehča in razbija katarakto v tanjše kose in omogoča lažje in nežnejše odstranjevanje. Ko je katarakta odstranjena, se vstavlja leča.
 
Prednosti laserske operacije sive mrene:
 
  • Personalizirani dostop vsaki operaciji
  • Operativni poseg je izvajan s pomočjo laserja
  • Visoka preciznost in natančnost posega
  • Manj invaziven poseg in travma za oko