Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Novice
Aktualni dogodki in novice iz Klinike Svjetlost

Očesna banka: Zahtevne razmere in pozitivne novice

Očesna banka: Zahtevne razmere in pozitivne novice
Članek prof.dr.sc. Dekaris v Eurotimesu prenašamo v celoti.
Prof. dr. sc. Iva Dekaris, medicinska direktorica in voditeljica oddelka za roženico Specialne bolnišnice za oftalmologijo Svjetlost v Zagrebu na Hrvaškem in predsednica Evropskega združenja očesnih bank, poudarja težke razmere, s katerimi se spopada očesna banka zaradi pandemije COVID-19.
 
"Vse medicinsko osebje se trenutno sooča s težavnim položajem in očesna banka ni izjema. Evropsko združenje očesnih bank (EEBA) si močno prizadeva, da so vsi členi obveščeni in informirani o razvoju pandemije z deljenjem priporočil in smernic, ki so v zvezi s COVID-19.

Glede na izbruh SARS-CoV-2 členi Globalnega združenja očesnih bank (GAEBA) so mednarodni odziv na očesne donacije utrdili kot globalno napoved, ki poudarja priporočila, ki veljajo na območjih izbruhov virusa kot tudi na območjih, ki niso prizadeta. Ker se odziv na pandemijo razlikuje po vsem svetu in se bo nenehno spreminjal, odvisno od države in načina širjenja virusa, EEBA svetuje, da vse očesne banke in njihovi medicinski direktorji tesno sodelujejo z ministrstvom za zdravje in / ali oddelkom združenja očesnih bank, da bi ugotovili natančna lokalna in regionalna merila za izključitev in zamik.

Do danes je EEBA Medicinska posebna interesna skupina (SIG) objavila najnovejše informacije EEBA-inih Minimalnih medicinskih standardov, ki natančno navajajo virus in metode ocenjevanja "Dokazilo o drugih dejavnikih tveganja za nalezljive bolezni na podlagi ocene tveganja" (v Reviziji 5 EEBA Minimalnih medicinskih standardov).

Poleg tega medicinski SIG poudarja pomembnost, da so člani EEBA obveščeni in nadzorujejo epidemiološko inteligentno delo, da bi še naprej spremljali nadzorne in epidemiološke obveščevalne akcije Evropskega centra za preprečevanje in kontrolo bolezni po tem vprašanju.
 
Na žalost večina Evropskih očesnih bank ni darovala tkiv za operacije, ki v času pandemije niso nujne in je težko predvideti, kako se bodo spopadle v post-pandemičnem obdobju z vsemi operacijami, ki so prestavljene zaradi pandemije. Naša sposobnost, da se v prihodnosti oskrbimo z očesnim tkivom in celicami optimalne kakovosti in varnosti za presaditev in zdravljenje očesnih bolezni, bo vsekakor odvisna od trajanja krize v Evropi in lahko pričakujemo, da nekatere očesne banke ne bodo “preživele”, če se bo pandemija nadaljevala.
 
Obstaja tudi nekaj pozitivnih novic. Raziskovalna ekipa, St-Etienne (aktivni člani EEBA) so vključeni v raziskovanje, da bi merili prevalencijo kontaminacije SARS-CoV-“ v roženici darovalca in določili njen citopatogeni učinek.
 
Upamo, da bomo v bližnji prihodnosti lahko delili več pozitivnih novic.”