Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Novice
Aktualni dogodki in novice iz Klinike Svjetlost

Povrnitev vida po 16 letih: izvedena prva presaditev matičnih celic roženice

Povrnitev vida po 16 letih: izvedena prva presaditev matičnih celic roženice
V Svjetlosti je izvedena prva presaditev matičnih celic v tem delu Evrope zahvaljujoč kateri je 30-letnem pacientu, ki mu je oko poškodovano s solzilnim plinom, povrnjen vid po 16 letih. 
Tridesetletni pacient je spet spregledal na oko, ki mu je poškodovano s solznim plinom pred več kot 16 let, zahvaljujoč prvi presaditvi matičnih celic roženice, ki je izvedena v Kliniki Svjetlost. „To je prva takšna operacija izvedena, ne samo na Hrvaškem, tudi pa v širši regiji, v Evropi pa se izvaja samo v Londonu, Milanu in eni nemški kliniki“, pripoveduje medicinska direktorica Svjetlosti prof. Iva Dekaris, ki vodi projekt, v okviru katerega so izvedene že tri operacije.

Presajene matične celice so gojene „in vitro“ v banki tkiva zagrebške Klinike za travmatologijo in je uvajanje metode, s katero je mogoče povrniti vid zaradi poškodb roženice, rezultat uspešnega sodelovanja hrvaškega zasebnega in javnega zdravstva. Ta rezultat razen, da hrvaško oftalmologijo uvršča v evropski in svetovni vrh, predstavlja tudi veliko shranitev za zdravstveni sistem, ker se ta mednarodno priznana metoda zdravljenja zdaj lahko cenejše opravi tudi na Hrvaškem.

„To je edina metoda, s katero lahko vrnemo vid osebam, ki so ga izgubile zaradi opeklin, eksplozivnih poškodb ali delovanja kislin in lugov na površju očesa, ki se je zaradi tega zameglilo“, pripoveduje prof. Dekaris. „V takšnih primerih presaditev roženice, kot standardna metoda zdravljenja zameglitve roženice ni uspešna, ker nimamo matičnih celic kot zdrave podlage, ki bi lahko omogočila, da presadek preživi“, razlaga profesorica Dekaris, ki je do zdaj opravila več kot tisoč presaditev roženice in je bila predsednica Evropskega združenja očesnih bank.


Z novo metodo se obnavljajo matične celice, na način, da se iz pacientovega zdravega očesa vzame del matičnih celic velikosti 1-2 mm, kaj je za zdravo oko popolnoma varno, potem se vzgajajo v posodi („in vitro“) in se povečujejo do potrebne količine, ki se že po dveh tednih kot rjuha presadi na bolno oko. „Ko takšna obnovitev matičnih celic pripelje do potrebnih izboljšav vida, se zdravljenje konča in če zamegljenost roženice zaostane, potem se v roku 6-12 mesecev lahko naredi presaditev, ki bo v tem primeru uspešna“, pravi prof. Dekaris.

V tem programu je trenutno nekaj pacientov, katerim se bo končno, po več letih pomagalo, da spet spregledajo. To so večinoma mlade in delovno aktivne osebe, ki so se poškodovale v službi in smo zaradi tega še srečnejši, da jim lahko vrnemo tisto, kaj jim je nesrečen dogodek vzel, pogled na svet, ki so ga nekoč imeli“ so povedali v Kliniki Svjetlost.