Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Novice
Aktualni dogodki in novice iz Klinike Svjetlost

Svjetlost tudi na letošnjem „Live surgery“ simpoziju pokazala vrhunske spretnosti

Svjetlost tudi na letošnjem „Live surgery“ simpoziju pokazala vrhunske spretnosti
Štirje vrhunski operaterji in 5 kirurških posegov v velikem planu ter vzporedni operaciji v 2 operacijskih dvoranah, vse to v samo 60 minut, skoraj pol ure manj od zadanega časa – to je prerez zahtevnega in razburljivega tekmovanja za oftalmološkega oskarja.
ZAGREB, 29. oktober 2016 – Četrto leto zapored, tim kirurgov oftalmologov Klinike Svjetlost je številnemu avditoriju od nekaj tisoč oftalmologov iz Zagreba in Milana privoščil nevsakdanje kirurško doživetje – operacije oči, ki so bile neposredno predvajane. Štirje vrhunski operaterji in 5 kirurških posegov v velikem planu ter vzporedni operaciji v 2 operacijskih dvoranah, vse to v samo 60 minut, skoraj pol ure manj od zadanega časa – to je prerez zahtevnega in razburljivega tekmovanja za nagrado Best Live Surgery Award, ki je to soboto potekalo v okviru največjega svetovnega videokirurškega kongresa "Videocatarattarefrattiva Milano". Video operacij si lahko ogledate TUKAJ.

Tim operaterjev očesne Klinike Svjetlost v sestavi prof. Nikica Gabrić, prof. Iva Dekaris, doc. Ratimir Lazić in dr. Vesna Cerović so še enkrat pokazali izjemne kirurške spretnosti in uporabo najsodobnejših tehnik in metod v oftalmologiji. Oftalmologi Klinike Svjetlost so opravili pet operacijskih posegov, s katerimi so predstavili metode vstavitve leč za paciente, ki niso primerni kandidati za lasersko odpravo dioptrije (vstavitev fakične ICL torične leče – prof. Nikica Gabrić), vstavitev „Symfony“ leč kot rešitev za starostno dioptrijo (dr. Vesna Cerović) in vstavitev PanOptix leče, ki zmanjša odvisnost od očal za branje po operaciji katarakte (prof. Nikica Gabrić), najmodernejšo metodo slojaste transplantacije roženice (UT-DSAEK, prof. Iva Dekaris) ter metodo kirurške sanacije okvare rumene pege (t. i. poseg vitrektomije, doc. Ratimir Lazić).

V Zagrebu je istega dne potekal XII. kongres Hrvaške družbe zdravnikov za kirurgijo katarakte in refraktivno kirurgijo in je več kot sto oftalmologov v zagrebškem hotelu Sheraton ter več kot tisoč udeležencev simpozija v Milanu, kje je operacije pet oftalmoloških timov ocenjevala strokovna žirija, imelo priložnost v živo spremljati prenose zahtevnejših operacijskih posegov. Operacije so spremljane na večkratno povečanem prikazu očesa in je opazovan in ocenjevan vsak poteg operaterjevih rok, ki so v uro in pol, brez editiranja in skrajšanja, izvajali kompleksne mikrokirurške posege na očesu in odgovarjali na strokovna vprašanja mednarodnega odbora v Milanu.

„To je pomemben oftalmološki dogodek na svetovni ravni, enoten v svetu. Klinika Svjetlost je že četrtič v konkurenci za „Best Live Surgery Award“, v tem smo rekorderji, čeprav smo lansko leto bili najboljši in osvojili oftalmološkega Oskarja, verjamem, da smo letos bili še boljši. Pet operacijskih posegov, ki jih je treba opraviti v 90 minutah, moj tim je opravil v 60 minutah. Svojo sem operacijo opravil v štirih minutah, drugi iz tima so tudi končali, preden je bilo pričakovano. Kakovost je najvažnejša, tako, da smo ji posvetili veliko več pozornosti, kot samemu času. Čakamo odločitev žirije iz Milana, konkurenca je kot vsako leto bila zelo močna in je že sama nagrada biti v tako respektabilni družbi, je povedal prof. Gabrić.

Kdo bo letos osvojil „oftalmološkega Oskarja“ oziroma „Best Live Surgery Award“, bo znano v ponedeljek, ko bo žirija objavila svojo odločitev. Nagrado trenutno drži Klinika Svjetlost, čigav tim je lansko leto razglašen kot najboljši. Razen tima zagrebške Klinike Svjetlost v „Best Live Surgeryu“ sodelovali so timi iz milanske klinike CAMO (klinika organizatorja simpozija in pionirja refraktivne kirurgije prof. Lucia Buratta), očesne klinike Marienplatz iz Munchena, Centra laserske kirurgije iz italijanskega Cunea in očesne bolnišnice iz Atene.

Zraven pet operacij, ki so opravljene za „Best Live Surgery Award“, dodatnih pet operacij v Kliniki Svjetlost opravilo je pet vrhunskih operaterjev iz domačih državnih in zasebnih klinik. Posegi v živo so prikazani na XII. kongresu Hrvaške družbe za kirurgijo katarakte in refraktivno kirurgijo, na katerem je sodelovalo več kot 300 strokovnjakov oftalmologov iz regije in širše. Od zgodnjih jutranjih do poznih večernih ur zbrani so imeli priložnost poslušati najzanimivejše novice s področja oftalmologije, vaditi kirurške spretnosti v t. i. WET-LAB-u ter spremljati prenose operacij v živo.
 
Med zagrebškim kongresom dodeljeni sta dve nagradi Zaklade profs. Ljiljana Zergollern Čupak in Krešimir Čupak za najboljše delo mladih oftalmologov. Nagradi sta sprejeli dr. Vernesa Softić Drino iz Svjetlost Sarajevo in dr. Marijana Bilen Babić iz KBC Rijeka.