Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Pregled

Pregled za glavkom

Celoten glavkomski pregled obsega:   
  1. preverjanje vidne ostrine in merjenje očesnega pritiska
  2. določanje vidnega polja
  3. merjenje debeline roženice (pahimetrija)
  4. pregled očesnega zakotja (gonioskopija)
  5. pregled in preverjanje poškodb očesnega živca s pomočjo optične koherentne tomografije (OCT)
 
Na začetku pregleda zdravnik zapiše podrobne podatke o razlogu pacientovega prihoda. Poleg trenutnih težav poskuša od pacienta pridobiti čimbolj točene podatke o njegovem dosedanjem zdravstvenem stanju in eventualnih očesnih boleznih družini. Nato se preverja vidno ostrino in opravi pregled z biomikroskopom, s katerim se ugotavlja trenutno stanje na prednjem in srednjem očesnem segmentu.
 
Pacienta se nato napoti na pregled vidnega polja, ki ga opravljajo za to posebej izšolani zdravstveni delavci. Preiskava je neboleča, vendar pa je potrebna visoka koncentracija in sodelovanje pacienta, kar lahko ob nesodelovanju pacienta to preiskavo podaljša tudi do ene ure.
 
Po opravljenem testu vidnega polja se pacient vrne v specialistično ordinacijo, kjer mu zdravnik izmeri očesni pritisk. Pri tem se vkapljajo anestetične kapljice, zaradi česar preiskava ni neprijetna. Iste kapljice se aplicirajo tudi pri naslednji preiskavi, ki se ji pravi gonioskopija in s katero se ugotavlja širino očesnega zakotja. Izvaja se s pomočjo gonioskopske leče, ki se prisloni neposredno na površino očesa in je popolnoma neboleč postopek. Pacient mora biti sevedav vsakem primeru obvezno seznanjen z vsemi koraki tega pregleda zaradi boljšega sodelovanja.
 
Če širina očesnega kota to omogoča, se zenica širi s kapljicami, da bi zdravniku omogočil čimboljši pregled očesnega živca in rumene pege. Pri tem nam je v veliko pomoč aparat OCT, s pomočjo katerega se izvaja optična koherentna tomografija. Tudi to je neinvazivna preiskava, ki nam daje zanesljive podatke o eventualnih poškodbah očesnega živca in rumene pege. Ta del pregleda lahko traja od 30-60 minut, odvisno od hitrosti širjenja pacientovih zenic. Zaradi razširjenih zenic, ki se spet skrčijo po nekaj urah, priporočamo, da se zaradi zamegljenega vida in občutljivosti na svetlobo v tem času ne upravlja z vozili.
 
V zaključni fazi zbere in pregleda zdravnik vse izvide in na podlagi tega določi terapijo, če je to potrebno. Terapija je na začetku medikamentozna v obliki kapljic, ki se vkapajo v oči. Po potrebi se terapija dopolni z laserskim tretmajem, če pa to ne zadostuje, se pacienta napoti na operacijski poseg, s katerim se poskuša znižati očesni pritisk do normalnih vrednosti.