Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Zdravljenje in preventiva glavkoma

Kako se zdravi glavkom?

Poškodbe, ki jih je glavkom povzročil na očesnem živcu do začetka zdravljenja, ni več možno popraviti, je pa možno zadržati obstoječe stanje in znatno upočasniti napredovanje bolezni. Odvisno od situacije se lahko glavkom zdravi tudi z antiglavkomskimi kapljicami, laserjem ali po kirurški poti. Možno je tudi kombiniranje navedenih metod.

Najpogosteje se začne zdravljenje z antiglavkomskimi kapljicami, ki s svojim delovanjem znižujejo očesnegi pritisk (IOP). 

Kakšne so laserske metode za zdravljenje glavkoma?

Ellex Solo SLT laser Metode laserskega zdravljenja glavkoma so: 
  1. YAG laser iridotomija – uporabja se v primerih akutnega glavkoma zaprtega zakotja 
  2. Selektivna laserska trabekuloplastika (SLT laser) - uporablja se za zdravljenje glavkoma odprtega zakotja ter ima za cilj izboljšati odvajanje očesne tekočine skozi očesno zakotje. Izvaja se v zdravniškem nasvetu, traja kratko in je popolnoma neškodljiva za pacienta. Postopek ni boleč ter se izvaja s kapljično lokalno anestezijo. Pacient lahko oddide takoj po posegu domov. 
  3. PLT Pattern laserska trabekuloplastika (Pascal) – podoben poseg kot SLT, vendar je to novejša in učinkovitejša procedura s trenutno najsodobnejšim Pascal laserjem. 

Kako se izvaja lasersko zdravljenje glavkoma?

Lasersko zdravljenje glavkoma se izvaja z lokalno anestezijo, ambulantno. Sam postopek je neboleč, traja le nekaj minut in pacient lahko oddide takoj domov.   

Kako se obnašati po laserskem postopku?

Po laserskem postopku se lahko pacient takoj vrne k svojim običajnim aktivnostim. Potrebno je izvajati terapijo s kapljicami po priporočilu zdravnika.

PASCAL Synthesis 577 laser

 

Kakšne so metode operativnega zdravljenja glavkoma?

Operativno zdravljenje glavkoma se opravlja s trabekulektomijo (konvencionalna filtrirna kirurgija) ali vgradnji Express-mini glaucoma shunt-a (implantata za drenažo). Pri prvi metodi se formira novi kanalček za iztekanje očesne vodice, pri drugi metodi pa se vgradi posebna cevka (implantat za drenažo). 

Kako se operira glavkom?

Operacija glavkoma se izvaja z lokalno anestezijo. Sam poseg traja dvajset do trideset minut ter je neboleč. Po posegu lahko oddide pacient domov še istega dne.