Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Blog
Kako doseči in ohraniti dober vid v vsakem življenjskem obdobju? Berite nasvete naših oftalmologov in nam predlagajte teme, o katerih želite izvedeti več.

Ali je v času pandemije COVID-19 boljša uporaba očal nad kontaktnimi lečami?

Ali je v času pandemije COVID-19 boljša uporaba očal nad kontaktnimi lečami?
Ni podatkov, ki bi nakazovali, da bi se asimptomatične osebe morale izogibati nošenju kontaktnih leč ali da so v nevarnosti v primerjavi z osebami, ki nosijo očala.

Kako je Covid-19 povezan z našimi očmi?

Naše oči so pomembna povezava v verigi preprečevanja in širjenja novega koronavirusa. Ker se virus manifestira v drugih tkivih in organih, ne le v dihalnem sistemu, obstajajo tudi zgodnji znanstveni dokazi, da je virus lahko prisoten v očesnem izločku in okuži konjunktivno tkivo. Bolniki, okuženi z virusom, imajo lahko v nekaterih primerih simptome, kot je konjunktivitis, ki se kaže kot pordelost veznice, ki jo spremlja nelagodje. Do zdaj je znano, da je očesna sluznica ena od možnih poti, da virus vstopi v človeško telo.

Uporaba kontaktnih leč / očal v času pandemije

Nošenje kontaktnih leč samo po sebi prinaša nekaj tveganj glede uporabe očal, o čemer smo že pisali. (https://svjetlost.si/blog-2684/ali-veste-kaksna-tveganja-prinasajo-kontaktne-lece/4959).
Zelo pomembno je upoštevati pravila higiene rok in pravila uporabe kontaktnih leč (redna menjava leč po navodilih proizvajalca, higiena škatlice za leče).

Pred ravnanjem s kontaktnimi lečami je potrebno temeljito umivanje in sušenje rok. Roke si umivajte z milom in toplo vodo najmanj 20 sekund, zlasti po bivanju zunaj doma, po kašlju, kihanju ipd.

Ali to pomeni, da morate v času pandemije popolnoma prenehati nositi leče, če ste uporabnik kontaktnih leč?
Ni podatkov, ki bi nakazovali, da bi se asimptomatične osebe morale izogibati nošenju kontaktnih leč ali da so v nevarnosti v primerjavi z osebami, ki nosijo očala.
 
Če pa so prisotni simptomi prehlada, gripe ali Covid 19, priporočamo, da se izogibate uporabi kontaktnih leč.
Če imate simptome prehlada / gripe / Covid 19, vam svetujemo, da po prenehanju vseh simptomov ne nosite kontaktnih leč do 24 ur in v tem času namesto tega uporabljate očala!
 

Zakaj imajo očala trenutno prednost pred kontaktnimi lečami?

Očala ustvarjajo kontaktno oviro in na ta način nekoliko preprečijo morebitno širjenje virusa v oko. Tudi ta fizična ovira nas opominja, da vsaj za trenutek premislimo o higieni rok, preden se s prsti dotikamo oči (npr. pred drgnjenjem). Vendar bodite pozorni, očala niso zaščitni ukrepi, saj lahko kapljice prodrejo čez robove očal! Konec koncev, ne pozabite razkužiti očal, saj virus ostane na trdnih površinah več ur in dni.
 

Opomnik:

- Ne pozabite vzdrževati redne higiene rok in se izogibajte dotiku obraza in oči  
- Redno izvajajte higieno kontaktnih leč
- Če ste uporabnik kontaktnih leč, s pojavom prvih simptomov prehlada, gripe ali Covid 19 jih zamenjajte z očali
- Očala redno razkužujte 

Ali vas zanima podobna vsebina? Prijavite se na naš newsletter.

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: