Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Pregled

Na očesnem pregledu se določa vidna ostrina, meri se očesni pritisk, biomikroskopsko se pregleda oko. Po začetnem delu preiskave se še s kaplicam razširijo zenice. S temje omogočen podroben vpogled v stanje leče/mrene, vidnega živca, rumene pege in celotne mrežnice.

Med preiskavami se najprej izračuna dioptrijo intraokularne leče, katero se namerava vstaviti v oko z napravo, ki se imenuje IOL Master, ki določi potrebno dioptrijo leče. To je natančna naprava s katero z natančnim določanjem dioptrije pacienta povsem osvobodimo potrebe po nošenju očal v določenih pogojih glede na to za kakšno vrsto leč se je pacient odločil. V primerih neprosojne sive mrene pa se pri določitvi potrebne leče pomaga z ultrazvočnim A scan aparatom, ki prav tako točno izračuna potrebno dioptrijo leče.

Kasneje se posname še topografijo roženice, da bi točno določili astigmatizem očesa in bi odkrili morebitne nepravilnosti roženice, kar je posebej pomembno pri vgradnji multifokalnih in toričnih leč. Diagnostika rumene pege/makule in vidnega živca (OCT rumene pege/makule in vidnega živca) je izjemno pomembna, da bi pred operacijo diagnosticirali morebitne bolezni. Te pomembne podatke je potrebno imeti posebej pri vstavitvi multifokalnih leč, posbej pa še zaradi morebitnega dajanja nekaterih zdravil za bolezni očesnega ozadja pred in med operacijo mrene. Ultrazvok očesnega jabolka lahko odkrije nekatere bolezni, ki niso opazne pri izrazito neprosojnih mrenah, ko očesno ozadje ni mogoče diagnosticirati niti skozi razširjeno zenico. Tako lahko zdravnik zazna odstope mrežnice, krvavitve v očesu, tumorje očesa in podobno. Merjenje endotelnih celic roženice pred operacijo je izjemno pomembno, da bi pacientu, ki ima zmanjšano število teh celic, med operacijo dodatno zaščitili roženico s tako imenovanim viskoelastikom, gosto tekočino, ki ščiti roženico med operacijo. Če endotelne celice črpajo tekočino iz roženice po prestani operaciji s tem omogočajo okrevanje ter razbistritev roženice. V kolikor pa ima pacient manjše število teh celic, obstaja nevarnost daljšega okrevanja ter možne zameglitve roženice ali pa lahko pride tudi do trajne poškodbe roženice in vida.
Pregled se zaključi s pogovorom med zdravnikom in pacientom, da bi le ta dobil vse potrebne informacije in se s pomočjo zdravnika odločil o tisti vrsti leče, ki bo vstavljena v oko.

Pred operacijo mora pacient opraviti še preiskavo krvne slike (KKS), merjenje ravni sladkorja v krvi (GUK), meritve sedimentacije eritrocitov (SE) in EKG.
NAROČITE SE

X2 dr. Ante Barišić

Kirurg sprednjega očesnega segmenta