Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Starostna daljnovidnost (presbiopija)

Kaj je starostna daljnovidnost?

Presbiopija ali starostna daljnovidnost je del naravnega procesa staranja očesa. Začne se pojavljati v zgodnjih štiridesetih letih. Povzroča jo zmanjšana možnost očesnih mišic, ki krivijo našo naravno lečo (leča ima obliko diska pri gledanju na daljino in krogle, če gledamo na bližino). Z leti se začnejo dogajati tudi spremembe v strukturi leče in leča izgublja elastičnost, ki jo je imela v mladosti. 

presbiopija Proces slabljenja akomodacije (možnost izostritve slike na bližino) se konča približno v šestdesetem letu in takrat je osebam, ki dobro vidijo na daljino, za branje potrebna dioptrija +3. 00. 

Obstaja več možnosti za korekcijo starostne daljnovidnosti. Ena izmed teh možnosti je nošenje očal ali kontaktnih leč. Danas se vse več pacientov odloča za operacijsko korekcijo starostne daljnovidnosti. Gre za operacijski postopek, pri katerem se naravna očesna leča zamenja z umetno lečo, ki omogoča odličen vid na različnih oddaljenostih. Brez potrebe po uporabi očal se znatno izboljša takakovost življenja.   

Kakšni so simptomi starostne daljnovidnosti?

Glavni simptom presbiopije je oteženo fokusiranje slike in zamegljen vid na bližino, oseba jo najpogosteje opazi pri branju, ko črke postanejo nejasne in premajhne. Pri daljšem gledanju na bližino prihaja do naprezanja in utrujenosti oči, kar pogosto spremlja solzenje, včasih pa tudi glavobol. Te motnje so še močneje izražene v pogojih slabše osvetlitve.   

Kako korigirati starostno daljnovidnost?

presbiopija Starostno daljnovidnost se popravi z vgradnjo multifokalnih intraokularnih leč ali leča z razširjenim razponom vida (t. im.   Symfony leče). Izbor optimalne leče je pri vsakem pacientu odvisen od zdravja oči in pacientovih vidnih potreb.