Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naročanje za pregled

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost je vodilna oftalmološka klinika v regiji, ki vam nudi kompletno oftalmološko storitev

Herpetični keratitis

Kaj je herpetični keratitis?

Herpes virusa keratitis (HSK) je po mreni drugi vodilni vzrok slepote v razvitih državah, prvenstveno zaradi recidivirajoče narave. Znanih je osem herpes virusov, izmed katerih je najpogostejši vzrok za keratitis HSV-1, ki je prisoten v 78%-98% vseh primerov. Odvisno od vrste prizadetega tkiva lahko herpetična očesna bolezen prizadene razne dele očesa, zelo pogosto pa prizadene roženico, kjer povzroči primarno okužbo in stromalni keratitis, ki se zelo pogosto ponavlja in pušča za seboj neprozorno brazgotino na roženici, ki je oskrbljen zs krvnimi žilami. 

Kakšni so simptomi bolezni?

Površinsko herpetično vnetje roženice se najpogosteje začne z enostransko občutljivostjo na svetlobo, solzenjem očesa, rdečico, občutkom tujka v očesu in zmanjšanjem vida. V epitelu se razvijajo zameglitve, ki na površini roženice ustvarjajo defekte različnih oblik, kot so točkice, vejice, zvezdice… Pozneje oziroma med potekom bolezni površina roženice zaraste, vendar se znotraj roženice formira zameglitev, ki, če se nahaja v centru, onemogoča dober vid. 

Kako se postavlja diagnoza bolezni?

Za diagnozo je pomembna klinična slika, možna pa je tudi izolacija virusa iz brisa roženice. V prvi fazi bolezni se z obarvanostjo površine roženice vidi tipična sprememba v obliki vejice (ali neke druge oblike defekta epitela), v poznejši fazi pa je opazna brazgotina na roženici s krvnimi žilami. 

Metode zdravljenja:

Za zdravljenje se uporabljajo virostatiki lokalno in sistematično, debridment, antibiotiki in vitamini. Za zdravljenje se uporabljajo zdravila kot pri površinskem keratitisu in prednja lamelarna (slojevita) keratoplastika, medtem, ko je pri stromalnih brazgotin na roženici z ali brez neovaskularizacije roženice indicirana (perforativna transplantacija roženice).