Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Pseudofakna bulozna keratopatija

Kaj je Bulozna keratopatija?

Bulozna keratopatija (BK) je patološko stanje, ki ga karakterizira nastajanje malih vezikul (mehurčkov) ali bul na roženici zaradi izginjanja funkcije endotela roženice.
Predisponirajoča stanja za razvoj BK je napredovali stadij Fuchsove endotelne distrofije, časovno dolgotrajne in možne komplikacije med operacijo mrene, pri čemer so trajno in nepovratno poškodovane endotelne celice (celice endotela roženice, ki ohranjujejo prozornost roženice).   

Kakšni so simptomi bolezni?

Klinično se BK prezentira z zmanjšano vidno ostrino, občutkom tujka, bolečino in rdečico in solzenjem oči. Diagnoza se postavi s pregledom pod biomikroskopom, kjer se vidi zatečena roženica z zmanjšano prozirnostjo in z bulami. Merjenje debeline roženice z optično koherentno tomografijo potrdi klinični pregled.

Metode zdravljenja:

Za terapijo se uporabljajo kapljice za lubrikacijo očesa, terapevtske mehke kontaktne leče in transplantacija amnijske membrane, da bi se ublažile bolečine in zaščitili izpostavljeni živčni končiči. Točen mehanizem vpliva amnijske membrane ni znan, čeprav je dokazano, da TAM izboljšuje zaraščanje epitela, ker služi kot membrana za rast endotelnih celic, preprečuje infiltracijo vnetnih celic in zmanjšuje apoptozo keratocita. Zadnja lamelarna transplantacija se izvede pri bolnikih, ko še niso nastale spremembe v polnem sloju roženice, medtem, ko se se perforativna transplantacija naredi pri ireverzibilno zamegljenih roženicah.