Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Operacijski poseg

Kako se izvaja operacijski poseg?

Odvisno od bolezni roženice in v kolikor je s patološkim procesom prizadeta polna debelina roženice ali pa samo njena površina, je možno z operacijsko tehniko prilagoditi in uporabiti perforativno keratoplastiko (presajanje polne debeline roženice) ali pa lamelarno keratoplastiko (presajanje plasti - delne debeline, kar je odvisno od tega, v katerem delu je roženica neprosojna).
 

S kakšno anestezijo se izvaja operativni poseg?

Ta operacija se izvaja s splošno anestezijo, včasih pa, če je to potrebno zaradi stanja pacienta, se lahko opravi tudi z lokalno potencirano anestezijo. Sama procedura transplantacije roženice s pripravo donatorskega tkiva in s kirurškim posegom presajanja traja povprečno 30 min.

Kako pogosto se mora pacient kontrolirati po posegu?

Prvih 7-10 dni po presaditvi so potrebne vsakodnevne kontrole. Kasneje pa preidejo kontrole na vsak teden, nato na vsak drugi teden, nato enkrat mesečno, nato pa se kontrole opravljajo po nekaj mesecih do enkrat na leto, ko postane stanje roženice stabilno. 

Perforativna transplantacija roženice

Kaj je perforativna transplantacija?

Perforativna transplantacija je operacija, s katero se polna debelina prizadete roženice zamenja z zdravo donirano roženico. Okrevanje vida je mnogo počasneje kot pa pri slojeviti transplantaciji, vendar se le-ta uporablja tudi danes za bolezni, ki prizadenejo vse plasti roženice.

Ta metoda transplantacije je bila več kot eno stoletje zlati standard v zdravljenju bolezni roženic in je še naprej nezamenljiva v primerih brazgotin (leukoma), ki prizadenejo polno debelino roženice, hidropsa roženice, perforacije (predrtja) roženice in perforativne poškodbe roženice. 

Kako se transplantat pritrdi?

Transplantat se pritrdi s šivi, katere se lahko (ni pa potrebno) odstrani po približno enem letu. Operacija se izvaja s splošno ali lokalno potencirano anestezijo in povprečno traja 30 minut. Prvih 7-10 dni so nujne vsakodnevne kontrole. 

Kako poteka okrevanje po posegu?

Že nekaj dni po operaciji ima pacient boljši vid kot prej, vendar pa se mora do popolnega okrevanja vida pri tej metodi tranplantacije roženice počakati tudi po nekaj mesecev. 

Slojevita (lamelarna) transplantacija roženice (DSAEK, UT-DSAEK)

Kaj je slojevita transplantacija?

Slojevita transplantacija (DSAEK, UT-DSAEK) je sodobnejša tehnika, s katero se presadi samo oboleli del roženice.

operacija roženice zagreb

Kako poteka okrevanje po operaciji?

Vid se hitro popravi, že po nekaj tednih a obstaja možnost zapletov toda reakcija z zavračanjem presajene roženice je izjemno redka. 

Kako dolgo se že izvajajo takšni posegi?

V svetu se izvajajo v zadnjem desetljetjuu, v očesni Kliniki Svjetlost pa v zadnjih šestih letih. Vodja Odseka za bolezni roženice prof. dr. Iva Dekaris je izvedla prve DSAEK in UT-DSAEK operacije na Hrvaškem, hkrati pa tudi med prvimi v Evropi ter je gostujoča predavateljica o teh metodah na najuglednješih evropskih oftalmoloških kongresih. Je avtorica poglavja o UT-DSAEK transplantaciji roženice v evropskem učbeniku, izdanem leta 2015. 

DSAEK (Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty)

DSAEK je lamelarna keratoplastika roženičnega ozadja, ki se uporablja v primerih, ko je prednji del roženice bister, spremembe pa se nahajajo na endotelu (notranjem sloju roženice).

Ultra DSAEK

Pri katerih boleznih roženice se izvaja takšna metoda transplantacije?

Ta metoda slojevite transplantacije se uporablja pri boleznih, kot so: psevdofakična bulozna keratopatija, Fuchsova distrofija, dekompenzirani transplantati itd. DSAEK je najpogosteje izvajana metoda in v Ameriki predstavlja kar 60% primerov vseh opravljenih transplantacij. 

Katere so prednosti tovrstne transplantacije?

Prednost je v tem, da je največja odprtina na površini očesa samo 3 mm in takšna majhna incizija čuva normalno zakrivljenost roženice, kar je pomembno za boljši vid po transplantaciji, pa tudi postoperacijsko okrevanje je hitrejše, normalen vid pa pacient doseže že po nekaj tednih. V perforacijski keratoplastiki je za okrevanje vidne ostrine potrebno kar nekaj mesecev. 

Katere vrste anestezij se uporablja pri lamelarni transplantaciji?

Lamelarna transplantacija se najpogosteje izvaja z lokalno potencirano anestezijo.

Je pri tem manj zapletov?

S to metodo je mnogo manj zapletov zaradi šivov tipa neovaskularizacije, prav tako so tudi mnogo manjše možnosti za nastanek infekcij. Za razliko od perforativne keratoplastike so pri tem posegu samo trije šivi na mestu incizije, ki se lahko odstranijo že drugi mesec po operaciji. Reakcije v obliki zavrnitve transplantata so desetkrat manjše kot pa pri perforativni transplantaciji. 

Kaj še vpliva na okrevanje vida?

Pri doseganju boljšega vida ima poleg DSAEK pomembno vlogo tudi čas trajanja bolezni (prej ko je opravljen poseg, boljši bo vid!) in tankost endotelnega transplantata (čim tanjši, toliko boljši!), zato se je v preteklih letih razvila tudi tehnika endotelne transplantacije UT-DSAEK, pri kateri je donatorski sloj tkiva izjemno tanek. 

UT-DSAEK (Ultra Thin Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty)

Tudi UT-DSAEK je metoda lamelarne keratoplastike zadnjega dela roženice, katere avtor je italijanski oftalmolog prof. dr. Busin

Kakšna je razlika med metodama DSAEK in UT-DSAEK?

Razlika od konvencionalne DSAEK je v sami pripravi endotelnega transplantata tako da se pri tej metodi pridobi zelo tanko donorsko tkivo debeline 100 mikronov ali pa še tanjše.

Kakšna je vidna ostrina po UT-DSAEK?

Vidna ostrina po UT-DSAEK je pogosto 100% ter jo pacient doseže v krajšem času kot pa pri perforativni transplantaciji ali DSAEK. Po takšnem posegu je vid v celoti primerljiv z DMEK tehniko (tehnika, pri kateri se presadi samo membrana, ki nosi endotel in endotelne celice). Prednost pred DMEK pa je ta, da se pri UT-DSAEK presadek mnogo bolj redko „odlepi“ z mesta, na katero je presajen kot pa pri DMEK presadku, zato je to metoda izbora endotelne transplantacije v naši Kliniki.